Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach cz.V;)
I kto tu o szalenstwie mowi?
Siewka skretnikowa nie wyglada na sieweczke - to juz duza roslina!
Siewka skretnikowa nie wyglada na sieweczke - to juz duza roslina!
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Ojej, jaka Prymula....cudo!!!. No i oczywiście pozostałym modelkom i modelom tez niczego nie brakuje. Zwłaszcza skrętniki 

Dziękuję za szczegółowy opis-tak zrobię;)
Prymulka piękną ma barwę
Prymulka piękną ma barwę

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
I...zapomniałam o najważniejszych fotkach.
Moje epiphylla, w większości półtoraroczne sadzonki, się zapączkowały. Nie spodziewałam się kwiatów na tak młodych epiphyllum, będą same debiuty (tylko jeden kwitł w tamtym roku).
Wszystkie, stoją w budynku na działce, późną jesienią je przesadzałam do świeżej ziemi:

Nawet epiphyllum crenatum ma kilka pączków. Chyba na jego kwitnienie najbardziej niecierpliwie czekam:

Moje epiphylla, w większości półtoraroczne sadzonki, się zapączkowały. Nie spodziewałam się kwiatów na tak młodych epiphyllum, będą same debiuty (tylko jeden kwitł w tamtym roku).
Wszystkie, stoją w budynku na działce, późną jesienią je przesadzałam do świeżej ziemi:

Nawet epiphyllum crenatum ma kilka pączków. Chyba na jego kwitnienie najbardziej niecierpliwie czekam:

- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justynko, prymulka świetna - jeszcze w takim kolorze nie widziałam.
Gratuluję rozszerzenia kolekcji obscur, moja przestawiona na razie bez zmian , ale i słonka ostatnio wiele nie było.
No i Robsik - ładniutki jest, ale czy nie powinien mieć kwiaty w fioletowe cętki?
Czy to jest jego pierwsze kwitnienie?
Skrętnik super wyrośnięty - piękna sadzonka. Ja swoje też wysiałam, wzeszły ładnie , ale po pikowaniu stanęły w miejscu i nie wiem czym ich "ruszyć".

Gratuluję rozszerzenia kolekcji obscur, moja przestawiona na razie bez zmian , ale i słonka ostatnio wiele nie było.
No i Robsik - ładniutki jest, ale czy nie powinien mieć kwiaty w fioletowe cętki?

Skrętnik super wyrośnięty - piękna sadzonka. Ja swoje też wysiałam, wzeszły ładnie , ale po pikowaniu stanęły w miejscu i nie wiem czym ich "ruszyć".

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
No to czekamy z wielką niecierpliwością na pełne kwiaty. Aaaa, miałam zapytać, co tym episciom włożyłaś do wazonu? Podejrzewam mech? A co poza nim?
-
- 200p
- Od: 2 mar 2014, o 22:15
Epiphylla mają niesamowite tempo
. Muszą mieć super warunki do kwitnienia 

Gosia
- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Justynko prymulka cudowna
Chciejstwo hojowe w pełni zrozumiałe
pięknie pokazujesz kwiaty hojek.A za epiphyllum trzymam kciuki 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
Justynko, u Ciebie jak zwykle jest na czym oko zawiesić
wszystkie zieleniny wręcz idealne, bez krzty zadrapań, suchych kawałków... a kwiatki TAKIE intensywne w kolorze

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- koniczynka2014
- 1000p
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Same cuda u Ciebie
Epiphylla piękne i masz już kwiatki
Prymulka przecudna 

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
No, no, kwitnień u Ciebie dostatek
Prymula cudowna
Zgadzam się że hoye to temat rzeka, co widać po kwitnieniach i najnowszym nabytku
Nie wiedziałam że achimenesy potrafią się rozmnażać w ten sposób 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Georginja- dziękuję bardzo w imieniu moich hoi obscur. Pewnie kiedyś im zrobię we trójkę sesję zdjęciową.
Myślę, że obscury, podobnie, jak inne hoje najładniej się przebarwiają wiosną i jesienią. Latem - promienie słoneczne padają pod "niesprzyjającym" kątem i liście nie są opalone.
MT-24 - ma cudowne "muszelkowe" liście. Obiecuję - zrobię jej sesję.
Rob's Dust Storm - to jego trzecie lub czwarte kwitnienie. Fakt, ma mało niebieskich kropeczek, latem ubiegłego roku ich więcej było. Może latem znów się ładnie wybarwi.
Izary- pączki na epiphyllach - "puchną". Myślę, że rozkwitną w okolicach długiego weekendu. Wszystlo zależy od aury i ilości słońca.
Episcie mają: keramzyt na dnie, potem ziemia z perlitem. A "kołderka" jest wykonana z mchu nowozelandzkiego, czyli ze spagnum. na razie stoją na parapecie zachodniego okna. Latem przestawię je na regał. Będą tłem dla kohlerii i achimenesów
Madosia - w tym roku to już się nie dziwię pączkom epiphyllum. Po tym, jak zakwitło mi półroczne (przyjechała do mnie sadzonka cięta w październiku, w maju już była w pełni kwitnienia). Te, co będą kwitły mają już półtora roku. Za wyjątkiem jednego, starszego różowego i crenatum.
Warunki uprawy, wg mnie, mają złe. Tzn. - w sezonie stoją w tunelu foliowym ( w tamtym roku podjadły mi je ślimaki, więc liście trzeba było przyciąć).
Zimą natomiast stoją na południowym parapecie, w temperaturze około + 10 do +15 stopni. Cyli takie warunki, jak dawno temu na wsi na gankach - miały te rośliny.
Chyba dlatego chcą kwitnąć u mnie.
Iwek- dziękuję za odwiedziny ;)
Tych chciejstw hojowych jeszcze kilka mam...
Epiphylla coraz bliżej kwitnienia. Pierwsze chyba zakwitnie - epiphyllum różowe z all. Ma dość ciemne pączki, chyba będzie ciemniejsze od różowego epiphyllum, które mam z wymiany. Poczekamy, zobaczymy.
Niech szybko zakwitną, bo nie mam, jak umyć okna. A nie chcę ich przestawiać, żeby pączków nie zrzuciły
Mniodkowa- dziękuję ;)
Nie wszystkie rośliny mam prawie "idealne". Są też takie, które reanimuję. Tyle, że one przeważnie stoją w mnożarkach i ich nie widać.
Kolory..to chyba drugie moje ja. Uwielbiam "ostre" barwy. Choć kocham też te romantyczne kolory.
Koniczynka2014- tak, mam epiphylla. To pączki są...liczę na szybki rozkwit epiphyllum, bo chcę je przenieść do tunelu foliowego. Tylko...nie mam jak, bo zruca pączki. Akurat teraz sobie wymyśliły kwitnąć
Blueberry- nie narzekam na kwitnienia
Szkoda, że tak daleko Mieszkasz, Przydałabyś się z aparatem teraz do sesji epiphyllum
Hoje należą do moich ulubionych roślin. O dziwo, kwitną chętniej od fiołków
Obecnie pączkują na całego lacunosy i sunrise. Będzie znów pachnąco.
Ja też nie wiedziałam, co na achimenesie rośnie. Myślałam, że są to pączki. Gdy, po kilku dniach sprawdziłam z ciekawości, bo nie zakwitł ten achimenes. Patrzę, a między liśćmi są podłużne maleńkie szyszki. Delikatnie je urwałam i dosłownie "posiałam" w 1 cm ziemi, prawie na wierzchu je zostawiłam.
Po miesiącu już ładnie wykiełkowały.
Dziękuję Wszystkich za miłe spędzanie czasu z moimi roślinami.
Kolejna część znajduje się tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86005
Proszę o zamknięcie tego tematu Moderatorów. Dziękuję ślicznie
Myślę, że obscury, podobnie, jak inne hoje najładniej się przebarwiają wiosną i jesienią. Latem - promienie słoneczne padają pod "niesprzyjającym" kątem i liście nie są opalone.
MT-24 - ma cudowne "muszelkowe" liście. Obiecuję - zrobię jej sesję.
Rob's Dust Storm - to jego trzecie lub czwarte kwitnienie. Fakt, ma mało niebieskich kropeczek, latem ubiegłego roku ich więcej było. Może latem znów się ładnie wybarwi.
Izary- pączki na epiphyllach - "puchną". Myślę, że rozkwitną w okolicach długiego weekendu. Wszystlo zależy od aury i ilości słońca.
Episcie mają: keramzyt na dnie, potem ziemia z perlitem. A "kołderka" jest wykonana z mchu nowozelandzkiego, czyli ze spagnum. na razie stoją na parapecie zachodniego okna. Latem przestawię je na regał. Będą tłem dla kohlerii i achimenesów

Madosia - w tym roku to już się nie dziwię pączkom epiphyllum. Po tym, jak zakwitło mi półroczne (przyjechała do mnie sadzonka cięta w październiku, w maju już była w pełni kwitnienia). Te, co będą kwitły mają już półtora roku. Za wyjątkiem jednego, starszego różowego i crenatum.
Warunki uprawy, wg mnie, mają złe. Tzn. - w sezonie stoją w tunelu foliowym ( w tamtym roku podjadły mi je ślimaki, więc liście trzeba było przyciąć).
Zimą natomiast stoją na południowym parapecie, w temperaturze około + 10 do +15 stopni. Cyli takie warunki, jak dawno temu na wsi na gankach - miały te rośliny.
Chyba dlatego chcą kwitnąć u mnie.
Iwek- dziękuję za odwiedziny ;)
Tych chciejstw hojowych jeszcze kilka mam...
Epiphylla coraz bliżej kwitnienia. Pierwsze chyba zakwitnie - epiphyllum różowe z all. Ma dość ciemne pączki, chyba będzie ciemniejsze od różowego epiphyllum, które mam z wymiany. Poczekamy, zobaczymy.
Niech szybko zakwitną, bo nie mam, jak umyć okna. A nie chcę ich przestawiać, żeby pączków nie zrzuciły

Mniodkowa- dziękuję ;)
Nie wszystkie rośliny mam prawie "idealne". Są też takie, które reanimuję. Tyle, że one przeważnie stoją w mnożarkach i ich nie widać.
Kolory..to chyba drugie moje ja. Uwielbiam "ostre" barwy. Choć kocham też te romantyczne kolory.
Koniczynka2014- tak, mam epiphylla. To pączki są...liczę na szybki rozkwit epiphyllum, bo chcę je przenieść do tunelu foliowego. Tylko...nie mam jak, bo zruca pączki. Akurat teraz sobie wymyśliły kwitnąć

Blueberry- nie narzekam na kwitnienia

Szkoda, że tak daleko Mieszkasz, Przydałabyś się z aparatem teraz do sesji epiphyllum

Hoje należą do moich ulubionych roślin. O dziwo, kwitną chętniej od fiołków

Ja też nie wiedziałam, co na achimenesie rośnie. Myślałam, że są to pączki. Gdy, po kilku dniach sprawdziłam z ciekawości, bo nie zakwitł ten achimenes. Patrzę, a między liśćmi są podłużne maleńkie szyszki. Delikatnie je urwałam i dosłownie "posiałam" w 1 cm ziemi, prawie na wierzchu je zostawiłam.
Po miesiącu już ładnie wykiełkowały.
Dziękuję Wszystkich za miłe spędzanie czasu z moimi roślinami.
Kolejna część znajduje się tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86005
Proszę o zamknięcie tego tematu Moderatorów. Dziękuję ślicznie