Długo odkładany przeze mnie temat; trochę przez brak czasu, ale raczej z obawy przed Waszą opinią...
Cóż, jak na początek kilka rosiczek, muchołówka i kapturnice - mam nadzieję, że się spodoba
P.S. Z góry przepraszam za jakość zdjęć
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
Hmm... już ponad trzy lata :P
Co do kapturnic; na zdjęciach widoczne są trzy gatunki:
- Sarracenia psittacina
- Sarracenia x farnhamii
- Sarracenia x mitcheliana
Też mam do nich sentyment^^
Witaj! Masz przepięne mięsojady - powiem Ci, że dopiero na Twoich zdjęciach kapturnice mi isę spodobały - są śliczne nie mówiąc już o rosiczkach, które nieustannie podziwiam, i móchołowkach, które trochę mnie przerażają ;-)
Hehe 8)
Co do zim - niekoniecznie; owszem, są gatunki zimnolubne ( czyt. Sarracenia, Dionaea, niektóre Drosery, etc. ), które trzeba zimować, jednak to proces naturalny i nie znoszą go źle... Przynajmniej moim zdaniem, bo często tracą część nadziemną :P Ale za to ten kilkumiesięczny odpoczynek ( moje mają go ok. 4 miechy ) daje im na wiosnę mocnego kopa i rosną jak szalone
Wiele jest też rosiczek ze stref tropikalnych i subtropikalnych, które wcale nie potrzebują odpoczynku i przez cały rok z powodzeniem można je hodować na okiennym parapecie;) ( do tej grupy należą np. pospolite capensisy 8) ) Z tym, że gatunki bardziej wymagające potrzebują doświetlania o ile nie chcemy, by końcówki ich liści zaczęły obsychać
Ewelinko naprawdę gratuluję ręki do tych pięknych okazów na pewno kosztuje to też dużo wiedzy, mam nadzieję że nauczę się od Ciebie i nie zmarnuje podarowanej rosiczki
Hej zagląda ktoś tu jeszcze Jeśli tak to chciałbym się przywitać z wszystkimi na forum.
Zafascynowały mnie rośliny owadożerne. I znienacka dostałem muchołówkę i za niedługo dostanę na pewno rosiczkę, ale dopiero na wiosnę... Chciałbym zasięgnąć porady dobrego hodowcy przy ich hodowli. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Do Cinnamon na dziale Uprawy Warzywne jest organizowana Wielka Akcja Wymiany Nasion. Jak najbardziej jestem chętna na takie ciekawostki tym bardziej, że już kiedyś miałam kanadyjkę. Myślę, że chętnych będzie trochę. Moim skromnym zdaniem warto wysłać