Psianka jaśminowa ( Solanum jasminoides )
Psianka jaśminowa ( Solanum jasminoides )
Dostałam tą roślinkę jako jaśminowca jednorocznego z białymi małymi kwiatkami do ogrodu, czy ktoś może mi coś więcej o niej opowiedzieć? z góry dziękuję.

- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ja ja traktuję jako pnącą . Ma dużą donicę i obficie nawożę i podlewam. Może twoja do swoich gabarytów ma za małą donicę? Zobacz czy czasem korzenie nie wychodzą z doniczki dołem- wtedy nie pobiera tyle pokarmu i dlatego może zrzucać liście. Lub nie dajesz jej tyle co ona potrzebuje. Ja nie miałam takich objawów...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Ma zdecydowanie za małą doniczkę, psianki są żarłoczne, potrzebują sporo wilgoci , nawożenia i nie lubią przesuszenia, a w małej doniczce o nie łatwo, dlatego liście żółkną.Nic się jej nie stanie gdy przełożysz ją do większej donicy ( przecież korzeni nie uszkodzisz, to czemu miałaby się rozchorować), gdy ma przerośniętą bryłę korzeniową będzie ci za to wdzięczna, a tak w tej wiszącej z pewnością zmarnieje. Daj jej niewielką kratkę i najlepiej ustaw gdzieś donice jako stojącą, już nie wiszącą 
U mojej siostry pięknie rosła w gruncie przy ścianie, (zima niestety zmarzła, ale ona traktuje ją jak jednoroczną), miała dużo miejsca w korzeniach, ona tego potrzebuje by bujnie rosnąć.

U mojej siostry pięknie rosła w gruncie przy ścianie, (zima niestety zmarzła, ale ona traktuje ją jak jednoroczną), miała dużo miejsca w korzeniach, ona tego potrzebuje by bujnie rosnąć.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze ilekroć roślina tego natychmiast potrzebuje- przesadzam, bez względu na porę roku... Jeżeli wyjmie się z całą bryłą korzeniową i da do nowej doniczki- dosypując na spód i uzupełniając boki nową ziemią- roślina bez szwanku zniesie takie przesadzanie...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Re: Jaki to jasminowiec
Lepiej późno niż wcale
to jest psianka jaśminowa; na zimę trzeba chować, na zewnątrz przemarznie

Re: Psianka jaśminowa ( Solanum jasminoides )
Ja próbuję zdobyć tą psiankę, już dostałem martwą , czy może ktoś z państwa zna pewnego sprzedawcę tych roślin, bądź wie czy np. w okolicach Rzeszowa można ją kupić. Pzdr.