Topola ( Populus ) - młoda siewka

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Topola ( Populus ) - młoda siewka

Post »

Wsiało mi się w ogrodzie w tym roku i całkiem spore wyrosło. Jedno zdjęcie jest z połowy sierpnia, pozostałe 2 z września. Proszę o pomoc w rozpoznaniu bo nie daje mi spokoju, że coś mi rośnie i nie wiem co :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Re: Co to za drzewo/krzew?

Post »

No to Cię zmartwię może, bo dawno temu coś podobnego wysiało mi się i zaniosłam do naszych botaników i niczego znajomego nie rozpoznali. Nasz botanik autorytet kazał popatrzeć co rośnie obok, że może jakaś krzyżówka wyrosła. Zobaczymy co tęgie głowy u Ciebie wypatrzą :?:
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Wygląda na siewkę topoli osiki , którą wiatr może rozsiewać bardzo daleko od rośliny matecznej.
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Liczę, że ktoś jednak odkryje co to za roślina ;:108
Januszu Mam młode topole osiki ale wyglądają inaczej, topole mają liście woskowane a to nie. Ponadto topole osiki już utraciły liście lub zostały im tylko na czubkach gałęzi i są żółte natomiast to wciąż ma zielone. Chyba topola osika odpada choć od początku wydawało mi się, że to jakaś topola. Dziękuję ;:180
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

To że dorosłe topole osiki utraciły już liście o niczym nie świadczy. Młode siewki utrzymują liście zdecydowanie dłużej i są bardziej delikatne i większe (juwenilne pędy i liście często nie przypominają liści u roślin starszych) Liście grubsze i woskowate będą dopiero na 2-3 letnich przyrostach.
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
ginco
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 paź 2013, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pewno nie jest to Osika. Populus tremula ma zupełnie inny kształt liści.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Jest to topola. Tylko jaka? :roll: U niektórych gatunków młodociane liście u młodych roslin sa innego kształtu niz na starych drzewach. Być może jest to topola maksymowicza, wielkolistna ? :roll:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz Ale napisałem, że mam młode osiki a nie dorosłe i liście również mają inne, poza tym osika ma długie ogonki liściowe , nawet 2-3 krotnie dłuższe od blaszki, w tym przypadku ogonki są krótkie. Do osiki ma bardzo podobną korę i układ gałązek.
Ginco, Damek Na pewno jest to topola (co mnie bardzo cieszy bo uwielbiam topole a takiej jeszcze nie mam), myślałem początkowo o jakiejś krzyżówce topól balsamicznych. Pod wielkolistną też by mogło pasować. Mam 9 rodzajów topól ale jeszcze nie kwitły a okolica raczej jest uboga w takie drzewa. Dziś ją przesadzałem i ma żółte korzenie, jak morwa. A mogłaby się topola skrzyżować z morwą?
skittles
50p
50p
Od: 13 maja 2013, o 22:13

Post »

Darmokot pisze:A mogłaby się topola skrzyżować z morwą?
Nie.
Jak dla mnie to jakaś naturalna krzyżówka topól, te drzewa tak lubią, a że nasiona są wyjątkowo zdolnymi lotnikami, to nie wiadomo z jak daleka mogły doszybować do twojego ogrodu.
Awatar użytkownika
ginco
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 paź 2013, o 10:09

Post »

Nie napisałam, że na pewno nie jest to żadna Topola. Na Populus tremula nijak mi to jednak wygląda. Ale że Topola Balsamiczna, albo krzyżówka gatunków, mogę się zgodzić :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”