Czy to jodła

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy to jodła

Post »

Czy jest to jodła ? Może ktoś wie jaka dokładnie odmiana Przepraszam za jakość zdjęć ale nie mam lepszego aparatu Zdjecia mozna powiększyć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tadziop
50p
50p
Od: 30 maja 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy to jodła

Post »

Moim zdaniem - świerk. Jodły mają zwykle szarą, gładką korę. Świerki - brązową. pomarszczoną, jak tu.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zależy mi na nazwie tej odmiany ponieważ chcę poszukać takiej do posadzenia w moim lesie . Podoba mi się ponieważ wszystkie igiełki i gałęzie są skierowane ku dołowi. To są bardzo stare drzewa w lesie pod Olsztynem.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świerk pospolity.
Takie same siewki widziałem gdzieś za Ciechanowem jak sobie przypominam :roll: smukłe ,gałęzie spadające do dołu wyglądają jak szczepione.Nie wiem czy to posadził człek czy matka natura.Jak to drugie to jest gdzieś tam świerk co siewkuje :lol: sam miałem ochotę na taki egzemplarz ,ale cóż nie mój las i nie moje siewki .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W lesie miejskim w Olsztynie i na terenie byłego sanatorium jest tych drzew multum.Ogólnie w lasach nawet odległych o 50km jest też ich pełno. Myślę więc ze to raczej matka natura posadziła te drzewa. Byłam w niedzielę na spacerze i zebrałam szyszki (bardzo ich mało) a w domu wyłuskałam nasiona. Zobaczę może uda mi się uzyskać sadzonkę. Nasiona wyglądaj jak w atlasie drzew.
http://www.wlin.pl/las/atlas-drzew-i-kr ... pospolity/ Ale drzewo wygląda inaczej :(
Awatar użytkownika
Lesnik89
50p
50p
Od: 2 sty 2013, o 18:36

Post »

Nasiona to w większości są podobne. Dwie rady co do zdjęć - bliskie zdjęcie pędu poproszę, ewentualnie o ile to możliwe pędu z szyszką, zdjęcie pąka oraz bezpośrednie zdjęcie kory, bo widać korę raczej sosny na otaczających drzewach.

Z racji geograficznych, jeśli to las, pewnie świerk sobie tam rośnie. Jednak na fotkach ten ów świerk nie jest taki świerkowy, jak dla mnie to może być daglezja. A jeśli zbierałaś nasiona z szyszek pobranych z drzewa, to na pewno nie jest to JODŁA, ponieważ ten gatunek ma szyszki które się rozpadają na przełomie września i października, ponadto JODŁA ma szyszki osadzone na trzpieniach (po rozsypaniu się szyszki wyglądają jak kolce stojące na sztorc), a same szyszki są stojące, a nie zwisające jak u pozostałych rodzimych iglaków wytwarzających szyszki.

DAGLEZJA:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Świerk pospolity świerkowi pospolitemu nie równy :lol:
Cechy genetyczne może,ale nie musi przejąć.Ja sam latam za ciekawymi siewkami.Różniącymi się od przyjętego scenariusza.
Jakiś % na pewno powtórzy cechy genetyczne,ale to totolotek.Ale warto zaryzykować.
Ja rok temu znalazłem ciekawą siewkę świerka serbskiego płacząca zwisająca.Nikt nie chciał /bo się nie znają/a ja od razu jak tylko rzucił mi się na oczy.
Za parę złotych można czasem fajne siewki znaleźć. :wit
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lesnik89 pisze:Nasiona to w większości są podobne. Dwie rady co do zdjęć - bliskie zdjęcie pędu poproszę, ewentualnie o ile to możliwe pędu z szyszką, zdjęcie pąka oraz bezpośrednie zdjęcie kory, bo widać korę raczej sosny na otaczających drzewach.
Co do zdjęć to mój aparat jest marnej jakości, ale się postaram zrobić jak dzisiaj będę z psem na spacerze.
Z racji geograficznych, jeśli to las, pewnie świerk sobie tam rośnie. Jednak na fotkach ten ów świerk nie jest taki świerkowy, jak dla mnie to może być daglezja.
A jeśli zbierałaś nasiona z szyszek pobranych z drzewa, to na pewno nie jest to JODŁA, ponieważ ten gatunek ma szyszki które się rozpadają na przełomie września i października, ponadto JODŁA ma szyszki osadzone na trzpieniach (po rozsypaniu się szyszki wyglądają jak kolce stojące na sztorc), a same szyszki są stojące, a nie zwisające jak u pozostałych rodzimych iglaków wytwarzających szyszki.
Szyszki zebrałam z ziemi.Na drzewach szyszek brak.Wczoraj przyjrzałam się bardziej dokładnie korze i pokrojowi. Kora raczej koloru szarego bardzo słabo "popękana" Z niedużej odległości wygląda jakby była jednolita. Pokrój urzekający Smukły stożkowy górą i rozszerzający się dołem (jak na obrazkach choinek na Boże narodzenie w książkach dla dzieci :D ) Zieleń bardzo intensywna ciemna.Przypominam sobie że właśnie szyszki rosły do góry i podobało mi się że sterczą :D dlatego myślałam że to jodła.Te drzewa są bardzo wysokie na dole rzadko mają gałęzie, a szyszki są na górnych gałęziach wysoko umieszczonych.A co najdziwniejsze, że brak pod nimi siewek. Jak rośnie świerk w pobliżu od razu są małe średnie i większe siewki.
W lesie miejskim są tablice informacyjne jakie w nim drzewa rosną. Niestety zdjęcia tych które mnie tak zauroczyły nie ma. Jak zgadza się jedno to drugie jest inne. Może leśnik też nie wie co to za drzewo.Pisząc ten post właśnie dostałam olśnienia że pójdę do leśniczego niech się na coś przyda oprócz wypisywania zezwoleń na ogniska i mandatów :D i niech mi powie co to za drzewa.Chyba ze na odczepnego palnie jakąś nazwę :;230
Kupiłam w szkółce leśnej sadzonkę jodły, ale ta sadzonka jest inna niż te stare drzewa :( Zastanawiałam się czy można zrobić sadzonkę z gałązki?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Praktycznie można zrobić sadzonkę z gałązki,ale nie wyjdzie to co powinno /na moje oko wyjść może co prawda krzywulec ,ale płożący się po ziemi coś jak jałowiec,bo brane z gałęzi.
Pozostaje siew lub też las -mała siewka ---uważne rozglądanie się ;:204 i szpadel ---worek ----i w nogi :lol: takie świerki bywają w lasach.I nadal obstaję,że to świerk.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozostaje siew lub też las -mała siewka ---uważne rozglądanie się ;:204 i szpadel ---worek ----i w nogi :lol: takie świerki bywają w lasach.I nadal obstaję,że to świerk.
:;230 Rada mniej więcej taka jaką dostałam od leśnika w szkółce leśnej w czasie poszukiwania jałowca pospolitego, takiego normalnego rosnącego w lesie :D Otrzymałam również "instrukcję" kiedy jaki i w jaki sposób to zrobić :D
Ale ja chyba w poprzednim wcieleniu byłam Tchórzem :;230
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Pozostaje w takim razie wynajęcie kogoś do mokrej roboty :lol: ,tylko co potem ? Jak się wyda ? Mataczenie i zacieranie śladów ,jak nic świadek koronny ,operacje plastyczne i wyjazd za granicę :;230
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 robertP2 ale się ubawiłam. Dzięki za trochę humoru z rana ;:196 Chociaż na chwilę troski poszły na bok ;:215
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po poszukiwaniach już wszystko wiem. ;:138 Drzewo o szarej korze mniej zwisające gałęzie (myślałam że po prostu jest w słabszej kondycji) to Jedlica Zielona, a te o jeszcze bardziej atrakcyjnym wyglądzie i o korze "popękanej" to Świerk Brewera :D Dzwoniłam do leśników opiekujących się lasem miejskim. Prosili o e-mail ze zdjęciami interesujących mnie drzew .Teraz czekam czy odpiszą i co odpiszą :D
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

:shock: Świerk Brewera no zobaczyłem w grafikach.Ładny,ale teraz nastąpił problem.Gdzie go kupić i żeby było tanio :lol:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robertP2 pisze::shock: Świerk Brewera no zobaczyłem w grafikach.Ładny,ale teraz nastąpił problem.Gdzie go kupić i żeby było tanio :lol:
Zostaje: łopata, worek i dobra kondycja :;230 Ceny na Allegro bardzo wysokie. Zobaczę czy moje przypuszczenia potwierdzą pracownicy opiekujący się Lasem Miejskim Jutro znowu do nich zadzwonię jak nie dostanę odpowiedzi
e-mailowej :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”