Lesnik89 pisze:Nasiona to w większości są podobne. Dwie rady co do zdjęć - bliskie zdjęcie pędu poproszę, ewentualnie o ile to możliwe pędu z szyszką, zdjęcie pąka oraz bezpośrednie zdjęcie kory, bo widać korę raczej sosny na otaczających drzewach.
Co do zdjęć to mój aparat jest marnej jakości, ale się postaram zrobić jak dzisiaj będę z psem na spacerze.
Z racji geograficznych, jeśli to las, pewnie świerk sobie tam rośnie. Jednak na fotkach ten ów świerk nie jest taki świerkowy, jak dla mnie to może być daglezja.
A jeśli zbierałaś nasiona z szyszek pobranych z drzewa, to na pewno nie jest to JODŁA, ponieważ ten gatunek ma szyszki które się rozpadają na przełomie września i października, ponadto JODŁA ma szyszki osadzone na trzpieniach (po rozsypaniu się szyszki wyglądają jak kolce stojące na sztorc), a same szyszki są stojące, a nie zwisające jak u pozostałych rodzimych iglaków wytwarzających szyszki.
Szyszki zebrałam z ziemi.Na drzewach szyszek brak.Wczoraj przyjrzałam się bardziej dokładnie korze i pokrojowi. Kora raczej koloru szarego bardzo słabo "popękana" Z niedużej odległości wygląda jakby była jednolita. Pokrój urzekający Smukły stożkowy górą i rozszerzający się dołem (jak na obrazkach choinek na Boże narodzenie w książkach dla dzieci

) Zieleń bardzo intensywna ciemna.Przypominam sobie że właśnie szyszki rosły do góry i podobało mi się że sterczą

dlatego myślałam że to jodła.Te drzewa są bardzo wysokie na dole rzadko mają gałęzie, a szyszki są na górnych gałęziach wysoko umieszczonych.A co najdziwniejsze, że brak pod nimi siewek. Jak rośnie świerk w pobliżu od razu są małe średnie i większe siewki.
W lesie miejskim są tablice informacyjne jakie w nim drzewa rosną. Niestety zdjęcia tych które mnie tak zauroczyły nie ma. Jak zgadza się jedno to drugie jest inne. Może leśnik też nie wie co to za drzewo.Pisząc ten post właśnie dostałam olśnienia że pójdę do leśniczego niech się na coś przyda oprócz wypisywania zezwoleń na ogniska i mandatów

i niech mi powie co to za drzewa.Chyba ze na odczepnego palnie jakąś nazwę
Kupiłam w szkółce leśnej sadzonkę jodły, ale ta sadzonka jest inna niż te stare drzewa

Zastanawiałam się czy można zrobić sadzonkę z gałązki?