Niska ścieląca się roślina wysokości ok. 20 cm o silnie pachnących liściach a raczej igłach. Zapach przypominający krwawnik tylko silniejszy. Kwiaty początkowo żółte kuleczki później tak jak na zdjęciu. Zimuje pod przykryciem.
zdjęcie nieaktywne/Karo
Santolina rozmarynolistna ( Santolina rosmarinifolia syn. S. virens )
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Santolina rozmarynolistna ( Santolina rosmarinifolia syn. S. virens )
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Re: Proszę o nazwę tej rośliny
Najpewniej to santolina cyprysikowata:) Na zdjęciu kolor wydaje się być lekko przekłamany,ale potwierdź moją diagnozę szukając opisu w googlach:)
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Re: Proszę o nazwę tej rośliny (Santolina cyprysikowata )
Najpewniej santolina ale czy cyprysikowata? Przydałoby się zdjęcie pokazujące lepiej liście. Może S. virens?
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Re: Proszę o nazwę tej rośliny (Santolina cyprysikowata )
Pięknie dziękuję za odzew.
Przed chwilą przeczytałem te sugestie i raczej skłaniałbym się w kierunku Santoliny virens. Jurto wstawię zdjęcie z liści.
Ona ma liście zielone a z tego co wypatrzyłem w Google to cyprysikowata ma liście bardziej srebrne niż zielone.
Alicjo, Beatko jeszcze raz dziękuję bardzo. Nie dawała mi spokoju nazwa tej rośliny a w dodatku często znajomi mnie pytają co to jest?
Przed chwilą przeczytałem te sugestie i raczej skłaniałbym się w kierunku Santoliny virens. Jurto wstawię zdjęcie z liści.
Ona ma liście zielone a z tego co wypatrzyłem w Google to cyprysikowata ma liście bardziej srebrne niż zielone.
Alicjo, Beatko jeszcze raz dziękuję bardzo. Nie dawała mi spokoju nazwa tej rośliny a w dodatku często znajomi mnie pytają co to jest?
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz