Nowość nowością jak i mniej chemii - ale głównie chodzi, że o dereniach coraz więcej się mówi, trwają badania nad ich właściwościami, które są obiecujące jak i są owocami wyjątku zdrowymi. Dereń jest bardzo niszowy w uprawie, nie wspominając o odmianach szlachetnych czy wielkoowocowych, bo jeśli rozmawiam z sadownikami to mało kto wiedział co to jest w ogóle dereń jadalny.
Termin dojrzewania - derenie są różne jak i ich okres dojrzewania, są odmiany bardzo wczesne, czyli zaczynające okres dojrzewania już nawet w drugiej połowie lipca, a te najpóźniejsze możemy zbierać w ujemnej temperaturze.
Są derenie jadalne, które się nie osypują, ale u we większości tak jest. Chyba w każdej uprawie owoców możemy znaleźć problemy związane z jej uprawą, ale czy to jest powód - aby ich nie uprawiać?
Co do pestek w niektórych odmianach odchodzą stosunkowo łatwo od miąższu, nawet pestki derenia są używane do wyrobów.
Przemysł przetwórczy chyba jednak u nas jest
Przecież produkowane są dereniówki.
Jak gromadzić owoce można je np. zamrażać, są odmiany które świetnie się do tego nadają, pytanie tylko czy jest to potrzebne do sprzedaży większej partii?
Mechanizacja zbiorów, są maszyny których można by użyć do otrząsania owoców.
W/g mnie w uprawie dereni jest przyszłość. I dobrze, że coraz więcej ludzi zaczyna je poznawać, że mogą być nie tylko w smaku kwaśne i cierpkie, ale też deserowe z ułożonym harmonijnym smakiem, czy nawet słodkie z wyczuwalnym aromatem czereśni/wiśni. Że nie tylko to sama pestka, ale mogą być ogromne. No i co bardzo ważne, że są wyjątkowo zdrowymi owocami. Jeśli kupować na plantacje to szczepione, aby nie było późnej jakiś niespodzianek.
Poniżej zdjęcia jakie mogą być atrakcyjne owoce