Tak się składa, że na mój jubileuszowy 300 post wypada obiecana już wcześniej metodyka redukcji korony.

W przypadku drzew owocowych najczęściej spotykamy się z sytuacją, że rozmiary drzewa nie pozwalają na dokładny zbiór owoców, a agrotechnika jest utrudniona. Wtedy ludzie często decydują się na... ogłowienie swoich okazów. Nie można popełnić większego błędu, gdyż nawet jeśli rośliny przeżyją, już nigdy nie powrócą do dawnej formy, a ich życie skraca się nawet kilkakrotnie, nie mówiąc już o ponownym wprowadzeniu w okres owocowania. Pamiętajmy, że redukcja korony nie może przekroczyć 30% (w ekstremalnych sytuacjach 40%).

Są też wypadki, że drzewo staje się niebezpieczne dla otoczenia, stanowi zagrożenie dla ludzi, budynków i tak dalej. I tak właśnie było w przypadku sześćdziesięcioletniej jabłoni odmiany 'Boskoop' (Szara Reneta z Kolonii Dobryszyce), której redukcję przeprowadzałem w ostatnim czasie. Problem to wypróchnienie pnia na wysokości 130 cm w ponad 80%. Dodajmy, że wysokość sięgała przed zabiegami ponad 9 metrów, a ciężar korony przechylał drzewo w stronę pobliskiej obory. Jest oczywiste, że drzewo w tym stanie stanowi realne zagrożenie dla stojących w pobliżu budynków.

Można zatem ogólnie stwierdzić, że zadaniem cięcia redukcyjnego jest odciążenie jego korony. Można to uzyskać poprzez usunięcie gałęzi grożących wyłamaniem lub poprzez skrócenie konarów. Należy wziąć pod uwagę stan zdrowotny drzewa, gatunek i jego podatność na wyłamania, jego statykę oraz to jak "zachowuje się" podczas wiatru.

Przy okazji cięcia redukcyjnego warto zadbać także o inne parametry drzewa jak na przykład stopień zagęszczenia i zachodzenia na siebie gałęzi owoconośnych. Jest to okazja by rozluźnić koronę przy użyciu metod cięcia prześwietlającego.

Przy okazji wypada zadbać o fitosanitariat drzewa. Zawsze znajdą się jakieś suche gałęzie, próchniejące czopy, czy pozostałości po odłamanych gałęziach.

Mam nadzieję, że pomogłem. Na koniec pamiętajcie: Zawsze warto przemyśleć jak można pomóc drzewu, zanim je wytniecie.

Link do wątek dot. Chirurgii pnia z wykorzystaniem tego samego drzewa (wpis z 09.04.2014)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=42