Formowanie Renglody Uleny

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
wierch
50p
50p
Od: 16 paź 2005, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Formowanie Renglody Uleny

Post »

Drzewko ma 4 rok i jeszcze nie kwitło :(
zastanawiam się nad przycięciem o ok 1/3 końcówek.
Chciałem zrobic z niej niskopienną ale chyba nici z tego mi wyszły.
Rośnie jak szalona Obrazek
Winny krzew to jest to co mnie kręci
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Re: Formowanie Renglody Uleny

Post »

Doradzę to co i mnie tu doradzili.
Teraz niczego nie obcinaj bo będziesz miał jeszcze więcej wilków i nie będzie kwitła.
Rozginaj co się da do poziomu, ale tak żeby nie wyłamywać gałązek. Te rosnące poziomo pobudza się do kwitnienia i owocowania. Pestkowce przycina się w lecie po owocowaniu. Najlepiej byłoby zostawić jeden główny pionowy przewodnik z odgiętymi poziomo gałęziami. Tyle że byłoby za dużo cięcia na raz i trzeba by to rozplanować na kilka sezonów. Miejsca po cięciu zabezpieczasz maścią. Narzędzia przed cięciem przetrzyj denaturatem. Miałem podobne kilkunastoletnie śliwy jeszcze bardziej pchające się pionowo do góry i nawet się nie dowiedziałem jak smakują. Przeglądnij forum są wątki o cięciu śliw, tam wyczytasz więcej wskazówek.
wierch
50p
50p
Od: 16 paź 2005, o 18:52

Post »

Dzięki Ci bardzo :)
Czytałem ale widać brakowało mi tych kilku konkretów które pewno są zawarte w gąszczu tego forum.
Pozdrawiam
Winny krzew to jest to co mnie kręci
kubaborowy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2009, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę ze spokojnie możesz ja przyciąć jak na zdjęciu wedle czerwonych kresek.Renkloda ulena pożno wchodzi w okres owocowania nawet w piątym roku po posadzeniu więc nie musisz się tym faktem przejmować rzecz normalna dla tej odmiany.Końcówki przyciętych pędów nalezy zasmarować maścia ogrodniczą.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kubaborowy pisze:Renkloda (...)
No właśnie, widzę, że kolega kubaborowy po prostu to olał, a mnie - co otworzę liste wątków - aż mierzi ! Nie ma żadnej Renglody, jak piszesz (to do Ciebie: wierch), tylko Renkloda, od imienia królowej Klaudii, żony króla Francji, Franciszka I (La Reine Claude).
I ja tyle w tym poście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”