rzeczywiście dużo pracy mnie z zdjęciami czeka , tylko część drzew jeszcze nie owocowała bo to są nowe nasadzenia
tak więc stopniowo będę wklejać ,

co robię z owocami sprzedaję na targowisku , i wbrew polskiej tradycji aby ciągle narzekać powiem że na klientów nie muszę czekać wręcz nie mogę się opędzić od klejentów
może Cię Aguś zaskoczę ale za najbardziej smaczną i wartościową śliwkę uważam Tradycyjną Węgierkę za równo na świerzo do jedzenia jak i w knedlach a powidła -szkliste połówki śliwek mniam
dodam że jak jadę na targowisko z całym samochodem śliwki to czekają na mnie średnio po 20- 25 osób na targowisku handel trwa 2 godzinki - jedynie stare handlary błogosławią mnie w duchu na tym targowisku
zdradzę przepis na super powidła tak żeby nie przypalić i żeby połówki śliwek były w nich , otóż bierzemy śliwkę trzadycyjną węgierkę oporządzamy do prodiża, dodajemy 3 łyżki octu i stawiamy na kuchnię na małym ogniu i pyrpamy tak pod koniec pyrpania dodajemy cukier do smaku no i do słoików oczywiście od czasu do czasu potrząsamy prodiżem broń Boże mieszać lub tam wkładać łyżkę Ocet powoduje że śliwki nie przywierają do dna ,
no i nie zapominajmy o trunkach ze śliwek mniam
a z innych śliwek to rzeczywiście Brzoskwiniową , jest jedyna w smaku z deserowych kiedyś popularna , ale wrażliwa na mrozy więc polecana tylko w najcieplejszych rejonach Polski , zaznaczę że jakość owocu zależy też od wygrzania się na słońcu w zimniejszych rejonach kraju może nie być pełnowartościowy , u mnie w regionie na Brzoskwiniową mówi się Jerozolimka już sama nazwa jest apetyczna
a z nowych planowanych nasadzeń w tym roku jeśli chodzi o śliwy to planuję węgierkę włoską polecam wybitnie deserowa, kiedyś była u mnie w sadzie ale wichura ją połamała , do tego Kirka Lutsensaksa, Emma Lepperman , Anna Spath- topóźna październikowa śliwka , no i poluję na Królową Wiktorię i Księcia Walii, Jefersona ,Ontario, jeszcze mam kilka na uwadze ale na razie jestem na etapie gromadzenia informacji o nich
a co do szczepienia to ja będę w tym roku też szczepił jugosłowiańską renklodę różową, na śliwce węgierce oraz siewkach brzoskwini jutro idę kupić maść do szczepienia