loeb pisze:Czyli co, wielocukry zasychające na mszycach, a po biedronkach spływające. Na grzyby i bakterie działać nie będzie. Po zaschnięciu zapewne się wykrusza, wnioskując po opisie działania.
No nie do końca. Biedronka za duża i za ruchliwa żeby ją szczelnie obkleiło, chyba że w młodszym stadium i środek o gęstszym stężeń, to też by pewnie ją udusiło. Tutaj głównie chodzi o młode stadia rozwojowe i o drobne szkodniki, mszyce, przędziorki itp. Co do grzybów, to w doświadczeniach szklarniowych dobrze zwalczał mączniaka prawdziwego i rzekomego na warzywach, na truskawkach ograniczał szarą pleśń, jeśli chodzi o winorośl to trzeba poeksperymentować - ale efekty powinny być zadowalajace. Wydaje mi się że środek się nie wykrusza i nie łuszczy tak szybko, bo gdyby tak było to by nie działał. Wyczytałem że larwy mączlika duszą się całkowicie po kilku dniach od oprysku, co znaczy ze środek pozostaje kilka dni na roślinie, nie wykrusza się tak łatwo.