Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
maryann
 Tytuł: Rodzaje śliw węgierek - czym się różnią?
PostNapisane: 23 wrz 2009, o 12:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3018
Skąd: Czechy k. Krakowa

 ---
Idąc przez bazar- wszyscy mają węgierki. Ta nazwa się zdewaluowała jak i modele samochodów... stary VW Caddy to zupełnie inny samochód niż nowy- itd.
A węgierki? Zwykła, dądrowicka, wangenheima... Czy wszystkie są podobne? Więcej różnic czy podobieństw? Która najlepsza w smaku? Która z nowszych, pozbawiona wad najmniej straciła z zalet?
Zamierzam kupić w. zwykłą. Czy może lepiej inną, odporną na np. szarkę?

_________________
Każda opinia najlepiej opisuje jej autora!


Góra   
  Zobacz profil      
 
gienia1230
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2009, o 12:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3425
Skąd: środkowe N.Jersey, USA

 więcej niż 1
Marian, mam Jojo, na szarkę odporna (tylko ta jedna odmiana), mszyce - jak na każdym drzewku, w smaku taka sobie, ale zjadliwa.
Wiosną posadziłam klona węgierki zwykłej Tolar- podobno jest smaczna i mało podatna na szarkę, pożyjemy, zobaczymy. Ładnie się przyjęła i ma duże, przyrosty.
Osobiście najbardziej lubię węgierkę o tych najmniejszych owocach.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cx
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2009, o 13:41 
Witam.
Bo to są węgierki ,tak jak spodniami są i dżinsy i sztruksy i różne inne.Oprócz węgierek wyrózniamy jeszcze np: renklody i śliwy japońskie.Plus różne mieszanki.
Sadzenie węgierki zwykłej czy jej klonów:Tolar,Nectavit,Promis-wszędzie tam gdzie występuje szarka(także u sąsiadów)odradzam.Prędzej czy później zaatakuje wirus nasze drzewko i będą zbiory....ale spod drzew.
Co do smaku......tu jest problem z porównaniem tego smaku.Przyjeło sie w Polsce,przynajmniej na Mazowszu handlować śliwką niejedalną lub co najmniej paskudną w smaku.Takiego towaru żąda klient=musi być twarda i odchodząca od pestki.Smak?....nie istotny.Wiem coś o tym bo śliwy to główny gatunek w naszym sadzie i walczymy z tymi de-bilnymi przyzwyczajeniami handlujących.....panie ta twoja śliwka to mi nie poleży.... :evil: .Niektóre odmiany są już smaczne w momencie gdy są jeszcze mocno lub dość twarde,do takich odmian należy węgierka zwykła.I dlatego to jej owoce jako jedne z nielicznych,można często kupić smaczne.Z wcześniejszych węgierek świetny smak ma np.: Lepotica,jednak filetowy kolor ma już ze trzy tygodnie przed dojrzałościa zbiorczą....to jest wtedy rwana i sprzedawana....bleee.Nigdy nie udało mi się spróbować od kogoś handlującego tą odmianą smacznej śliwki.A smak ich jest na prawdę świetny.
Aby sobie wyrobić pogląd na temat smaku danej odmiany należy ją kupić kilkukrotnie u różnych sprzedawców.Wtedy dopiero możemy wyrokować co nam smakuje a co nie.
A śliwki warto jeść ,także ze względów prozdrowotnych,np silnych właściwości przeciwutleniających podobnych jak owoce czerwonych czereśni.
Ze śliw typu węgierka bardzo różnią się smakowo;(podam tylko odmiany tolerancyjne wobec szarki)-C.Rana-Katinka(bardzo zbliżona w smaku do w.zwykłej!)-Sylvia(smak wyśmienity z lekką goryczką)-C.Lepotica-Amers-President-Presenta(owoc wielkością zbliżony do węgierki zwykłej,znacznie późniejsza,smak...dla mnie dobry dużo cukrów alke tyle samo kwasów).
Smacznego.


Góra   
       
 
cx
 Tytuł:
PostNapisane: 23 wrz 2009, o 20:13 
Witam ponownie.

Jeszcze jedna sprawa,przetwory różne ze śliwek.O ile w innych działach kulinarnych,można odnieść wrażenie ,że "cała Polska"eksperymentuje....ile osób robi jeszcze zwykły dobry sernik -z sera,jajek ,cukru....ile osób piecze zwykłe drożdzowe(no tu fakt z jajek "fabrycznych"i kiepskiej mąki trudno uzyskać dobry efekt).A ze śliwek na przetwory...tylko węgierka zwykła......a figę :D .
Po kolei w/g owocowania:
Herman-nie polecam,mało aroamtyczny,dżem wychodzi jak sklepowy
Katinka-A.robiła ją w occie,nie do odróżnienia od w.zwykłej,podejrzewam że powidła powinny być dobre;knedle super
Empress,Oneida-powidła......jak by tu określić......zajzajer,nie do dosłodzenia ale bardzo dobre jako cienka warstwa na spodzie tortu-tu super
Amers-powidła bardzo dobre ale z dojrzałych;dżem z na wpółdojrzałych=różowo-filoetowych ( z żelfiksem3+1)niezły ale trochę mało aromatyczny
Presenta-....mamy inną odmianę w jej typie smaku= duuużo cukrów i duuużo kwasów,jak dla nas jest to nr 1 jeśli chodzi o smak .Podejrzewam ,że owoce Presenty będą podobnie the best na dżem(3+1).
Śliwy japońskie-na kompoty ...podobne do renklod ale bardziej aromatyczne;świetne na zupy owocowe;doskonałe do owocowych sałatek.
Dżem z Shiro(80% + 20% gruszek,z żelfiksem)..............co tu gadać rewelacja,nr 1 w naszych testach konsumenckich :lol: .

Gdybyście mieszkali bliżej to zaprosiłbym na degustację... :D

Polecam własne próby,smacznego.


Góra   
       
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 11:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7802
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1
Krzysztofie, jesteś WIELKI!!! :wink:

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
maryann
 Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 13:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3018
Skąd: Czechy k. Krakowa

 ---
Dla mnie- genialny!
Ale jak do wyżej wwymienionych ma się w. Dąbrowicka?

_________________
Każda opinia najlepiej opisuje jej autora!


Góra   
  Zobacz profil      
 
dominikams
 Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 21:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5892
Skąd: okolice Warszawy
Krzysztof usun. napisał(a):
Gdybyście mieszkali bliżej to zaprosiłbym na degustację... :D


Krzysiu, jam z mazowieckiego ;:183

_________________
Jakaś tam stopka :P


Góra   
  Zobacz profil      
 
cx
 Tytuł:
PostNapisane: 24 wrz 2009, o 22:41 
Witam.

Co do Dąbrowickiej to niestety jej nie mamy w nasadzeniach i nie mieliśmy.Z wiarygodnych opisów wynika,że jest to dobry wybór na działkę:
zalety-dość odporna na mróz;na owocach brak objawów szarki;wcześnie wchodzi w owocowanie;owocuje obficie~połowa sierpnia;drzewo łatwo się formuje;owoce dobre do przerobów(są skupowane przez przemysł)
wady-skłonność do przemiennego owocowania;obcopylność~~ jednak,wystarczy aby gdzieś w pobliżu były inne śliwy;obfite plonowanie=jest to i plus-wiadomo ale i minus bo przy pełnym zawiązaniu owoce mogą być drobniejsze i wtedy mniej smaczne-cecha ta dotyczy większości śliw , w sadzie próbujemy temu zaradzić stosując przerzedzanie.
Obecnie jeżeli jeszcze gdzieś ktoś sprzedaje owoce Dąbrowickiej to albo to są jakieś niedobitki z chłodni o na pewno niewłaściwycm smaku,albo to typowa ściema i owoce innej odmiany.

Dominikams.....a dlaczego taki dziwny emotionek???Mazowsze to duuuży obszar.Okolice Wawy są dookoła...

Pozdrawiam,Krzyś.

I tak na koniec,ja bardzo lubię śliwki i także dlatego je produkujemy.I bardzo ubolewam nad tym ,że naprawdę trudno jest kupić smaczne owoce.... kupno to loteria.Jedyny czas gdy próbuję kupowanych owoców śliw to lato nad morzem,i prawie zawsze to smakowa porażka.Przy takiej mnogości odmian...bardzo szkoda.Wielu naszych znajomych, przyjaciół prawie nie kupuje tych owoców z ww względów.Dopiero u nas w sadzie mogą poznać prawdziwy smak śliwek.Z resztą ten smak się niesamowicie zmienia,typowy dla odmiany jest w "okolicy"dojrzałości zbiorczej.Ale niektóre smakują mi najbardziej,mocno dojrzałe(kompletnie nie handlowe)np C.Rana czy Amers.Jeden z najoryginalniejszych smaków(po za japońskimi oczywiście)ma duża dojrzała na drzewie Oneida,coś niespotykanego....niestety jej owoce są dość wrażliwe na szarkę ,i trudno sprzedawalne,i trza było jej drzewa wyrwać.
I jeszcze,do potraw u nas w domu używamy suszonych=wędzonych tradycyjnych polskich śliwek.... natomiast te typu kalifornijskiego.......to jakiś erzac.


Góra   
       
 
dominikams
 Tytuł:
PostNapisane: 25 wrz 2009, o 20:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5892
Skąd: okolice Warszawy
Krzysztof usun. napisał(a):
Dominikams.....a dlaczego taki dziwny emotionek???Mazowsze to duuuży obszar.Okolice Wawy są dookoła...


No wiem, wiem, tak cię po prostu podpuszczam :lol:

Ale to ciekawe co piszesz o śliwkach w sprzedaży - mam podobne odczucia i zawsze mnie wkurzało, że te śliwki takie niedojrzałe sprzedają, i ... bezpłciowe :roll:

_________________
Jakaś tam stopka :P


Góra   
  Zobacz profil      
 
Lex
 Tytuł:
PostNapisane: 26 wrz 2009, o 01:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 820
Skąd: Rostworowo k/Poznania

 1 szt.
Hehehe, Wy macie niedojrzale owoce w Polsce? Jakis żart chyba! Zapraszam do UK :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
pols34
 Tytuł: Re: Rodzaje śliw węgierek- czym się różnią?
PostNapisane: 1 mar 2010, o 23:21 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Witam piszecie o śliwkach jaki dzem jest dobry z jakiej odmiany a napisze ktoś jak odmiana wegierki by była najlepsza na sliwowice :(


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Fallenangelv
 Tytuł: Re: Rodzaje śliw węgierek- czym się różnią?
PostNapisane: 1 mar 2010, o 23:37 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2162
Skąd: Mazowieckie

 ---
Żółta Afaska tą polecają .Podobno super słodka.Ale ja jej nawet u siebie w sprzedaży nie spotkałem,może słabo szukałem.


Góra   
  Zobacz profil      
 
maryann
 Tytuł: Re: Rodzaje śliw węgierek- czym się różnią?
PostNapisane: 2 mar 2010, o 11:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3018
Skąd: Czechy k. Krakowa

 ---
Nie piszemy w tym wątku o śliwkach, tylko o śliwkach węgierkach.
Ale jak już pytasz, to na powidła(dżem?) to tylko Damaszka. Zjeść trudno bo pęstkę trzyma jak wrośniętą, a ręce i usta sklei cukier. Przy smażeniu pierwsze nie przeszkadza, a drugie jest zaletą.

_________________
Każda opinia najlepiej opisuje jej autora!


Góra   
  Zobacz profil      
 
Swagman
 Tytuł: Re: Rodzaje śliw węgierek- czym się różnią?
PostNapisane: 10 mar 2010, o 14:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 977
Skąd: Ponidzie

 1 szt.
na powidełka tak jak Maryann był łaskaw zauważyć tylko Damaszki-powidełka są z nich sporo lepsze niż ze zwykłych węgierek. natomiast co do samych węgierek to pracowałem kiedyś w okolicy gdzie są sady towarowe -właśnie głównie śliw i popróbowałem tych wegierek odmianowych i zauważyłem ze hodowla poszła w złą stronę- wszystkie śliwki są duże ale w smaku są nawet to zupełnym dojrzeniu dość podłe bo normalna węgierka jak dojrzeje to w środku prawie pomarańczowa i sama słodycz jest a nie taka mdła zielenizna. w moich stronach rosną jeszcze takie śliweczki drobniejsze o połowę od damaszki pestka tez nie odchodzi ale słodkie są aż tak ze aż mdli, a co do śliwowicy to w tym roku znalazłem na pewnej miedzy naturalnego mieszańca tarniny z węgierką :tan tzn rosła nieduża śliwka i miała kilka niedużych "węgierkowatych" owoców więc sobie kilka zerwałem i dopiero po włożeniu do ust poznałem co zacz bo smak był węgierki z silnym posmakiem tarniny :idea: :!: powinna być super nalewkowa :idea: :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 16 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: JonDzon i 50 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
Opryskiwacze    E-sklep Marolex  
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *