Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 875 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 63  
Autor Wiadomość
magduu
 Tytuł: Stare, dobre jabłonie
PostNapisane: 6 sie 2006, o 16:39 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 40
Skąd: między łodzią a warszawą
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


witam, na forum odzywam się pierwszy raz :D

pomagam wujkowi w prowadzeniu gospodarstwa rolnego. proszę o pomoc w sprawie 2 starych jabłonek. jest to prawdopodobnie odmiana 'cesarz wilhelm'. mają po 50 lat i przez połowę swojego życia nie były pielęgnowane.

od pięciu lat przycinam je wiosną i latem. w tym roku po raz pierwszy zaowocowały oba na raz /do tej pory owocowały na przemian co drugi rok/.
drzewka nawożę jedynie obornikiem, nie są pryskane. owoce są chore, od lat mają grzyba który atakuje zarówno owoce na drzewie, jak i opadłe.
gleba na której rosną jest sucha, IV klasa.

proszę o pomoc jak wyleczyć i jak postępować w tymi drzewkami.

w pobliżu jabłonek rośnie kilkuletni krzew agrestu. od trzech lat choruje, podejrzewam że z powodu sąsiedztwa jabłonek. młode owoce są ładne, wraz z dojrzewaniem pojawiają się brunatne plamy.

czy oba przypadki spowodowane są tą samą chorobą? jak używać chemii, by nie zaszkodzić roślinom które całe życie rosły bez jej pomocy? chciałabym w przyszłości rozmnożyć jabłonki, proszę o wskazówki, linki, przydatną literaturę.
pozdrawiam serdecznie.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nemo56
 Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2006, o 17:13 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1700
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Nie to samo. Na agreście masz mączniak amerykański w późnym stadium, w początkowym ma nalot kol. białego.
Rada?
Unikać uprawy wrażliwych gatunków, w uprawie amatorskiej zaleca się jedynie wycinanie porażonych pędów w czasie zimowego cięcia i w sezonie wegetacyjnym, ewentualnie użycie fungicydów. Ponadto jesienią wygrabienie spadów pod agrestem i spalenie.

co do jabłoni, to jest to brunatna zgnilizna; rada? usuwanie porażonych owoców i pędów, zwalczać owady uszkadzające skórkę owoców, opryskiwać, przede wszystkim w czasie kwitnienia, np. Topsin M 70 WP
Tu link do chorób:
http://64.233.183.104/search?q=cache:ud ... lr=lang_pl

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
magduu
 Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2006, o 22:17 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 40
Skąd: między łodzią a warszawą
dzięki wielkie, forum jest rewelacyjne, poświęciłam mu prawie cały dzień, znalazłum tu masę cennych informacji ;:215

martwię się tylko, że prawie wszystkie owoce na jabłonkach są chore, wycinanie porażonych pędów nie wchodzi w grę, więc zacznę od oprysku w przyszłym roku ;:228 i od porządków jesiennych. dzięki :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Admin_(do2007r.)
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2006, o 14:33 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 878
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
Aż miło czytać takie posty ...
;:80

_________________
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
www.FORUMOGRODNICZE.info


Góra   
  Zobacz profil      
 
magduu
 Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2006, o 14:47 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 40
Skąd: między łodzią a warszawą
mam jeszcze jedną jabłonkę do uratowania - też ma ok. 50 lat i wyrosła z pnia ściętej matki. pięknie owocowała w tym roku, mimo, że nie jest pryskana ani przycinana. babcia mówiła, że to papierówka, ale chyba się myliła.
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/magduu9.jpg
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/magduu10.jpg
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/magduu12.jpg
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/magduu13.jpg
owoce ma smaczne, kwaskowe, wyśmienite do konfitur. nie wiem co się dzieje z gałęziami :(


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nemo56
 Tytuł: Jabłonie stare, dobre
PostNapisane: 14 wrz 2006, o 21:55 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1700
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Owoce starych odmian to bogactwo smaków. Czy ktoś pamięta ich aromat? Dawne jabłka to słodkie Kosztele, kwaśne Antonówki, korzenne Renety, aromatyczne Malinówki. To z nich przygotujemy prawdziwą szarlotkę, dobry kompot czy wspaniały moszcz.
Czy to już przeszłość?

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 14 wrz 2006, o 22:17 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7578
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Pamiętam wycieczkę do Wrocławia za czasów gimpla a w szczególności stragany a na nich kopce malinówek o niepowtarzalnym aromacie i smaku.
Do dziś mam to przed oczyma i czuję ich zapach.

;:8


Góra   
  Zobacz profil      
 
Jovanka
 Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2006, o 00:43 
Offline
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Postów: 2775

 ---
Faktycznie- wspomnienia,całkiem miłe ;:30 ,powiem nawet ,że smaczne!

Nie są to odmiany całkiem w zapomnienie :D ,myślę,że spotkać je można w starych ogrodach jeszcze.Czasami
przejazdem lubię zatrzymywać się przy straganach zlokalizowanych w pobliżu sadów-starych sadów!!.Trasa
Katowice-Wisła,okolice Pszczyny tak pamiętam.Jest wybór i są te stare odmiany,sama poszukuję koszteli,choć podobno
najmniej wartościowe-ale ten zaaaaaaapach! antonówki,malinówki,renety ojjj. I znajduję.
Kiedyś ogłaszano akcje zachowania gatunków /inicjatywa prof.Pieniążka ?/ i tak myślę,że ja nie posiadająca wiedzy w szczepieniu drzewek mogłabym oferować swoją papierówkę.Ale myślałam, :roll: myślałam :roll: i ...akcja się skończyła. ;:171
Moja papierówka jest soczysta ,miodowa i :oops: nieskromnie powiem, że takiej w handlu nawet targowym nie spotykam.Aż żal pomyśleć,że kiedyś to stare, moje 80 -letnie drzewo ,podobnie jak drugie, grusza zakończy żywot.
Bez potomstwa. ;:98
:twisted: właśnie ,w tym roku usunąć musiałam chore drzewko ,też pyszno-pyszne.Była to jabłoń nazywana pop. koksą
chyba :) też z serii renet.

pozdrawiam soczyście i jabłkowo
Jovanka ;:3


Góra   
  Zobacz profil      
 
elmarek
 Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2006, o 07:27 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 250
Skąd: Sokołów Podlaski

 1 szt.
Można już kupić drzewka starych odmian. Dwa lata temu kupiłem drzewko "Grafsztyna" odmiany znanej i lubianej w latach 60-tych :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
Mirabilis
 Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2006, o 07:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1085
Skąd: Poznań

 1 szt.
Renety i antonówki jeszcze dość łatwo można kupić na straganach. Czasami zdarzają się ananasy (tak się te jabłka chyba nazywają). Dwa tygodnie temu, będąc z wizytą u rodziny w Sieradzu udało mi się kupić kosztele - smak dzieciństwa i wakacji u dziadków na wsi. Pychota. :lol:


Góra   
  Zobacz profil      
 
eMZet
 Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2006, o 19:36 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1392
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
Oj! Znam te stare odmiany. Na szczęście akcja zapoczątkowana przez prof. S. A. Pieniążka daje rezultaty i można nabyć drzewka starych odmian. Kilkudziesięcioletnią antonówkę uzupełniłem w ubiegłym roku malinową oberlandzką oraz jaśniepańską (syn. kronselka). Kosztela owocuje za płotem u sąsiadki (pozwala pozbierać) a inflancka (papierówka) na sąsiedniej działce u córki.

_________________
Mietek.


Góra   
  Zobacz profil      
 
lila31
 Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2006, o 19:39 
Offline
Moderator Forum.
Moderator Forum.
Avatar użytkownika
Postów: 2716
Skąd: Lubin

 więcej niż 1
A ja poszukuję jabłonki o kwaśnych jabłkach, no może być mocno winna. Słyszałam, że Red Boskop jest taka, może ktoś ma ją w sadzie i może napisać, czy rzeczywiście te owoce są kwaśne. Do dobrego jabłecznika nawet Szara Reneta trochę za słodka, a moi domownicy przepadają właśnie za takim ciastem.
Czasami, gdy jem obecne deserowe jabłka, ale tylko z własnego sadu bo kupowane gdzieś po drodze gubią smak i aromat, to tęsknię za smakiem malinówki. Takiej z dużego drzewa, nigdy nie opryskiwanej, rzadko przycinanej, ale bardzo smacznej.
Rozmarzona Lila.


Góra   
  Zobacz profil      
 
eMZet
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2006, o 18:39 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1392
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
Przytoczę Ci dwa fragmenty autorstwa prof. Szczepana A. Pieniążka. Oto one:"Antonówka Zwykła. Jest to odmiana jesienna, dojrzewająca w pierwszej połowie września. Owoce przechowują się do listopada.....Owoce są średniej wielkości lub duże, zielonkawe, kwaśne i aromatyczne, najlepsze na wszelkiego rodzaju przetwory (podkreślenie moje)". I drugi fragment: "Piękna z Bskoop. Odmiana zimowa, dojrzewająca w połowie października. Owoce przechowują się do lutego i dłużej.....Owoce są duże, zielone z rudym lub czerwonym rumieńcem, kwaskowate, smaczne..... Mutant - Czerwony Boskoop ma owoce czerwone."
Tyle na ten temat znany mi osobiście, mój guru sadowniczy, prof. S. A. Pieniążek.

_________________
Mietek.


Góra   
  Zobacz profil      
 
lila31
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2006, o 21:17 
Offline
Moderator Forum.
Moderator Forum.
Avatar użytkownika
Postów: 2716
Skąd: Lubin

 więcej niż 1
EMZet jesteś niezawodny :!:
Jeszcze tylko potrzebna mi wiedza, gdzie kupić takie drzewka :?:
Może jakiś sklep internetowy :?:
Jeżeli i to wiesz to się ode mnie nie opędzisz, bo pytań to jeszcze trochę mam.
Narazie wielkie DZIĘKI. Lila.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 875 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 63  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Tomala3d i 26 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *