Dzięki Suzana . Twoja odpowiedź jest dużo bardziej optymistyczna niż się spodziewałam. Nawet zakładając wydajność bliższą tej dolnej granicy bo taką pewnie uzyskam
Szukam truskawki starej odmiany 'purpuratka' inaczej Murzynka albo Afrykanka[tak bardziej poprawnie politycznie ] Nie wiecie gdzie ją dorwać? będę wdzięczna za informację
Mirek!
Na pewno stare odmiany owoców były dobre (ja zwłaszcza tęsknię za starymi odmianami jabłek), ale też weź pod uwagę, że zmienia się ludziom smak i w dorosłym życiu już nic nie smakuje tak jak w dzieciństwie .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
No tak .Kiedyś wszystko było lepsze i ładniejsze , bo my byliśmy młodsi.
Jak by co to zamienię nowego merola na stary wóz konny.
Pamiętam ten zapach siana kiedy wieżliśmy je z wujkiem z pola do stodoły. A widok ?
Jadąc wozem myślałem że mam nogi wyżej jak dach Warszawy.
A teraz mam pytanie. Co wiecie na temat truskawki tempation ?
Kupiłem nasionka i mam zamiar ozdobić sobie działkę doniczkami wiszącymi.
Wiem że owoce mogą być małe jak paznokcie i smak inny ale jak to się widzi dla ozdoby?
Czy Waszym zdaniem są atrakcyjne. Truskawka jak truskawka. Tyle tylko że ma dłuższe wąsy.
Mam też namiary na nasiona truskawek o czerwonych i różowych kwiatkach ( fragaria ananasa chyba )
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Witam wszystkich. na wiosnę ubiegłego roku posadziłem 96 sadzonek truskawek, w czterech odmianach typu Frigo. posiałem także poziomki w dwóch odmianach. Zarówno poziomki jak i truskawki ładnie urosły, owocowały choć majowy przymrozek uszkodził wiele kwiatów na truskawkach. Pod koniec sierpnia zostały przycięte wszystkie niepotrzebne odrosty. Marzec już tuż tuż, a ja nie mam pojęcia jak postąpić głównie z poziomkami czy należy je przyciąć? czy tylko usunąć uschnięte liście? proszę o rade i z góry dziękuje
Czy krzaczki truskawek przycinałeś po owocowaniu Bo tak powinno się robić. Widzę tam dużo zeschłych liści - wszystkie je trzeba usunąć, bo to źródło chorób a szczegółnie pleśni . Poziomkom też usunąć zeschłe liście i rozłogi jeśli wyrosły .
Tak przyciąłem w sierpniu, czyli jak tylko warunki pogodowe pozwolą zrobię porządek . czyli poziomek się nie przycina? usunąć tylko to o czym Pani pisała?
Cięcie truskawek i poziomek jest jednym z tych zabiegów pielęgnacyjnych który pozwala na częściowe odmłodzenie roślin a co za tym idzie zwiększenie ich żywotności i długości okresu czasu w którym mogą wydawać obfity i dorodny plon. Zabieg całkowitego skrócenia roślin i pozbawienie ich w zasadzie wszystkich starych liści powinno wykonać się po zakończeniu owocowania. Wówczas rośliny zdążą jeszcze wytworzyć kolejne młode liście przed nadejściem jesieni. Dodatkowo zabieg ten ułatwia zwalczanie jednych z najbardziej popularnych chorób truskawek i poziomek jakimi są czerwona i biała plamistość liści. Innym rodzajem cięcia jest również usuwanie przejrzałych czy porażonych szarą pleśnią owocostanów lub ich pozostałości. Zabieg ten ograniczy rozprzestrzenianie się chorób i zmniejszy wysiłek roślin które nie będą musiały wydatkować dodatkowej energii na utrzymywanie i wyżywienie zbędnych pędów. Usuwać powinno się również powstające w połowie lata rozłogi (wąsy) truskawek i poziomek o ile oczywiście nie chcemy pozyskać własnych sadzonek. Zabieg ten wpływa również na oszczędzanie przez roślinę składników pokarmowych i wody.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Już mi się tęskni za truskawkami. A wszystko dlatego, że w temacie o poziomkach dziewczyny zaczęły mówić o truskawkach .
Znalazłam takie zdjęcie z 21 maja 2012 - po lewej sadzone na początku września 2011 r. a po prawej z IX 2010. Z tyłu rosną prostopadle do nich z IX 2009 i z IX 2008.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."