Borówka amerykańska - 3 cz
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 3 cz
To musiałeś kupić spore krzaczki borówek, ja tez sadziłem na jesieni i tylko na jednej największej z tych maluchów są dwa owoce na spróbowanie. Są różne borówki z różą długością okresu owocowania
http://www.sib.webd.pl/pik/images/stori ... owanie.jpg
http://www.sib.webd.pl/pik/images/stori ... owanie.jpg
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
rozmalinka borówka nie kwitnie do jesieni Okres kwitnięcia już się zakończył i teraz owoce dojrzewają. Ale owoce borówki nie dojrzewają "na raz" tylko po kilka owoców co jakiś czas, więc okres zbioru owoców sie wydłuża, dla niektórych odmian do 6 tygodni nawet
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
odmiany wczesne dojrzewają w połowie lipca ,średnie- pierwsza ,trzecia dekada sierpnia a póżne koniec sierpnia nawet do połowy września w zależności od regionu i stanowiska.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Niedawno zrobiłem dziwną rzecz, a mianowicie rozpuściłem łyżeczkę nawozu do borówek (w granulkach!) w 1,5 l wody i opryskałem tym borówki. Na drugi dzień nie było śladu po oprysku na liściach (nie padało!), do tej pory nie ma żadnych śladów poparzenia czy innych uszkodzeń. Co więcej, mam wrażenie że niektóre krzewy teraz lepiej wyglądają, część z nich zaczęła wypuszczać nowe długopędy.
U mnie pod borówkami jest dużo gliny, do tego nie wiem jakie pH. Nawożenie dolistne wydaje się zapewnić borówkom dostawę wszystkich potrzebnych pierwiastków, a w przypadku niewłaściwego pH gleby niektóre pierwiastki nie byłyby odpowiednio przyswajane.
Czy da się przenawozić borówki dolistnie? Nie w sensie stężenia nawozu w wodzie, tylko częstości nawożenia?
U mnie pod borówkami jest dużo gliny, do tego nie wiem jakie pH. Nawożenie dolistne wydaje się zapewnić borówkom dostawę wszystkich potrzebnych pierwiastków, a w przypadku niewłaściwego pH gleby niektóre pierwiastki nie byłyby odpowiednio przyswajane.
Czy da się przenawozić borówki dolistnie? Nie w sensie stężenia nawozu w wodzie, tylko częstości nawożenia?
Nawożenie doglebowe jest nawożeniem podstawowym, a nawożenie dolistne jest polecane jako nawożenie interwencyjne, uzupełniające nawożenie podstawowe.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Wiem, tylko że nie wiem jakie jest u mnie pH podłoża pod borówkami. Chciałem kupić kwasomierz Helliga i zmierzyć ale był za drogi. Dałem im co prawda torf kwaśny wymieszany z ziemią gliniastą i w niektórych miejscach z piaskiem (trochę mi go brakuje) ale te miejsca nie są oddzielone folią od otaczającej gliny i ziemia w nich może być neutralizowana jeżeli ta glina okazałaby się mieć wysokie pH. A piszą że nawozy posypowe w takiej sytuacji zasalają zamiast zakwaszać, więc nawożenie dolistne na chłopski rozum wydaje się bezpieczniejsze i dla roślin, i dla gleby.
Kupię kwasomierz na All... zmierzę pH ziemi i będę wiedział co z nią robić w przyszłości.
Kupię kwasomierz na All... zmierzę pH ziemi i będę wiedział co z nią robić w przyszłości.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja również często zasilam borówki dolistnie i widać, że im to służy.
Zeszłej jesieni miałem świeżo sadzone, pędzone w szkółce roślinki którym nie zdrewniały pędy, więc w celu przyśpieszenia tego procesu kilkukrotnie spryskiwałem siarczanem potasu, co bardzo im pomogło przezimować
Zeszłej jesieni miałem świeżo sadzone, pędzone w szkółce roślinki którym nie zdrewniały pędy, więc w celu przyśpieszenia tego procesu kilkukrotnie spryskiwałem siarczanem potasu, co bardzo im pomogło przezimować
Pozdrawiam, Jacek
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grapes,PaLo,Paras - dziękuję bardzo... powoli wciągnę się w borówki...
Pozdrawiam. Ania
Ja kupiłem takie urządzenie. Może nie jest dokładne ,ale zawsze można porównać sobie pH.mateo pisze:Wiem, tylko że nie wiem jakie jest u mnie pH podłoża pod borówkami. Chciałem kupić kwasomierz Helliga i zmierzyć ale był za drogi. Dałem im co prawda torf kwaśny wymieszany z ziemią gliniastą i w niektórych miejscach z piaskiem (trochę mi go brakuje) ale te miejsca nie są oddzielone folią od otaczającej gliny i ziemia w nich może być neutralizowana jeżeli ta glina okazałaby się mieć wysokie pH. A piszą że nawozy posypowe w takiej sytuacji zasalają zamiast zakwaszać, więc nawożenie dolistne na chłopski rozum wydaje się bezpieczniejsze i dla roślin, i dla gleby.
http://www.leroymerlin.pl/uprawa-roslin ... ,l410.html
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Potwierdzam Moje borówki tydzień temu miały identyczne objawy, tylko że w mniejszym stopniu. Myślałem, że to od słońca, które ostatnio mocno grzeje . Jednak w sobote była pora na zasilenie krzaków. Dziś już wszystko wróciło do normy, owoce są zielone.kaLo pisze:kac1 ona wygląda trochę tak jakby u niej była już jesień!Moim zdaniem brak jej azotu-brak nowych przyrostów przedwczesne dojrzewanie owoców i drewnienie pędów,kolor starych liści wskazuje na niedobór potasu.Moja propozycja-TROCHĘ DZIWNA ale skuteczna: oprysk 0,25% saletra wapniowa + jakiś nawóz tylko mikroelementy np.Mikrovit 1-0,2% łyżka siarczanu potasu na 10 l wody + łyżka kwasku cytrynowego gdy wysokie pH-podlać.Ostatnie deszcze pewnie wymyły z gleby wszystko co było.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Kupiłem Fastac 100 EC i za cholerę nie wiem jakie powinno być stężenie do oprysku borówki? Ile dać środka na 1l cieczy?
Pozdrawiam, Jacek
średnio od 0,7 do 1,8ml na 1,5 - 6l wody. Najlepiej przyjąć wartości średnie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ulotka od Fastac 100 EC zaleca stężenie 0,01-0.012% tj.1ml na 10-8 l wody -odmierzać strzykawką 2 ml z cienką igłą ,natomiast chrząszcze stonki i inne podobne dziadostwo 1 ml na 6,7 -7,5 l wody.Należy dodać że jest to b.silny pyretoid,nieselektywny,działa w temp.do 15 st. pryskać na noc.