Uploaded with ImageShack.us
Parysko - raz jeszcze - twoje drzewka dopiero rosną, nie ma powodu gałęzi skracać Na razie chodzi o to by urosły prawidłowo. Dlatego należy przypilnować by gałęzie nie rosły pionowo do góry, tylko szeroko na boki. Do skrócenia jest przewodnik (wierzchołek) - po to by wytworzył następne gałęzie. Dopiero jak te drzewka urosną i zaczną owocować będzie powód rozważać jakieś cięcie.paryska pisze:Rossynat, czy ciąć w jabłoni gałęzie nad czwartm oczkiem, czy jak tutaj nad drugim
Przepraszam jeśli zadaje dziwne pytania
Zaiste, nie wyglądają kolumnowolidex pisze:Proszę o pomoc. Dwa lata temu zakupiłam jabłonie, które miały być kolumnowymi![]()
Drzewka tak formowane jak tu mówimy, czyli "bez cięcia" - przez rozginanie gałęzi i skracając tylko przewodnik - powinny zaowocować w 3-4 lata (a mogą i wcześniej). Zależy też od odmiany i warunków, to tak średnio. Przez ten czas zdąży się uformować 3-4 piętra konarów i korona sięgnie około 2 metry wzwyż.Anna29 pisze:Rossynant to jeszcze się zapytam ogólnie: kiedy drzewa będą już uformowane? Ile to lat zajmuje? Czy zawsze co roku będę musiała coś ciąć i odginać?
Mam jeszcze problem brzoskwinią. Ale to jest wyjątkowo trudne drzewo do cięcia. Wiem, że lepiej z cięciem poczekać aż pojawią się pąki kwiatowe. Dwa lata temu nie wyszło mi zupełnie jej cięcie i teraz mam mnóstwo wilków. Teraz takie stoi z mnóstwem badyli i mnie wkurza.![]()
Dokładnie AgaM, wszędzie o chlastaniu pisze a na początku bez tego trzeba, to odginanie jest ważne, ja na szczęście w porę się ocknęłam i odłożyłam sekatoragaM pisze:Rossynant a nie mogłeś wcześniej napisać o tej metodzie bez przycinania? dla moich drzewek na tę metodę już za późno.Tyle czytałam i tylko o przycinaniu było, myślałam że to konieczność i tak trzeba.. trudno się mówi. Jak przycięłam tak będzie rosło.
a odginać jeszcze te przycięte gałęzie by były bardziej poziome?
Mogłam tylko korony sfotografować bo bardziej oponami, co niektórzy się przejęli. Tłumaczę, bo ktoś pytał: mam luzem biegające po podwórku pieski i choć w ten sposób chciałam zabezpieczyć drzewka.