Ramię czyli łozę przewiduję na szer tej pergoli ok 120 cm
czyli mam 6 szt pergoli 120 szer i wys 160 lub moę zrobić 180 cm ustawione są w linii i oddzielone są od siebie o ok 40-50 cm abym przechodził między nimi _ _ _ _ _ _ tak to wygląda z góry jak te myślniki

przy każdej z nich przy jednej ze stron posadzony jest krzaczek
winorośle mają trzy lata ale jesienią 4 z nich żle przyciąłem i obciąłem wszystko zostawiając trzy oczka i nic więcej chociaż już miały łozy (wtedy jeszcze nie wiedziałem za bardzo co zrobić)
Z dwiema szt. się wstrzymałem jest to arkadia i iza ,pomyślałem... bo jak ciąłem wcześniejsze to coś mi nie grało i zostawiłem im po jednej łozie ok 140/160 cm długości bo tyle urosły no i na dole jeszcze po trzy oczka i (te trzy oczka to gdzieś ok 15 cm nad ziemią i łoza też tak wychodzi)to jest właśnie to w kształcie litery Y-czyli to "Y"ma 15 cm ,to pionowe to jest pieniek ok 1 cm średnicy ,to w lewo -na tym są te 3 oczka a to w prawo to łoza ok 6mm i 140 cm długości która w chwili obecnej jest przygięta w moim przypadku w prawo 40 cm nad ziemią ale zrobię 60 jak proponujesz i tylko na jedno piętro
z tych trzech oczek :
z pierwszego będę robił łozę na przyszły rok
z drugiego zostawię znowu trzy oczka-kiedy to odciąć zeby cały czas nie rosło nipotrzebnie w górę
a trzeci to był zapas tylko -i znowu: kiedy to odciąć
teraz chyba lepiej opisałem
czy dobrze robię?