Winorośle i winogrona Cz.1
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Winorośle i winogrona :)
To dopiero 10 dni Jadziu, jeszcze jest czas 

- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niektórzy jeszcze nawet nie zaczęli ukorzeniać 
Ja dopiero wczoraj odkopałem sztobry i właśnie moczą się . Popoludniu będe obrabiał i do ukorzeniarki.
Sztobry miałem zadołowane w drewnianej skrzynce wypełnionej piaskiem rzecznym i zadołowanej pod północną ścianą domu.
Sztobry bardzo ładnie tam przetrzymały zime.
Dominiko ładne korzonki lecz i tak zostane przy perlicie

Ja dopiero wczoraj odkopałem sztobry i właśnie moczą się . Popoludniu będe obrabiał i do ukorzeniarki.
Sztobry miałem zadołowane w drewnianej skrzynce wypełnionej piaskiem rzecznym i zadołowanej pod północną ścianą domu.
Sztobry bardzo ładnie tam przetrzymały zime.
Dominiko ładne korzonki lecz i tak zostane przy perlicie

Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W poprzednim roku przetrzymywałam sztobry w chłodej piwnicy w piasku.Jak przyszło przedwiośnie to sztobry ruszyły w tym piasku, pączki i u niektórych korzonki.W tym roku przetrzymywałam zakopane w wielkiej donicy z piaskiem na polu.Przechowały się super,oczka nie przemarzły,sztobry nie zgniły,oczka w uśpieniu, nie narobiłam się przy pilnowaniu temperatury.Podoba mi się ten sposób przechowywania.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyciągnęłam i ja swoje... ale niestety... dopiero kallusy się robią. Jeden zaczyna puszczać milimetrowe korzonki. Zajrzę za kilka dni.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się już nie wypowiadam na razie gdyż czekam cierpliwie
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Domiś! Nie chcę zapeszać, tfu, tfu, czy te kallusy to coś takiego, co wyłazi przez uszkodzone miejsca i wygląda jak taki, nie wiem, naciek, czy blizna? Bo ja takie coś zobaczyłam u dwóch moich i nie wiem, czy nie śnię
Wygląda na to, że coś się dzieje...ponieważ codziennie obserwuję moje patyki, zauważyłam że u dwóch z nich coś siejakby zmieniło w tych "nadziemnych " pączkach - wyciagam, patrzę, a tu coś takiego...ale czy to to? Próbowałam zrobić zdjęcie, ale jest kompletnie niewyraźne 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- dominikams
No kallusy to widać na moich fotkach - to tkanka przyranna, z której potem mogą powstać różne rzeczy
Na niektórych sztobrach jest żółtawa, na innych bardziej biała (kremowa). Jest nierówna, taka czasem grudkowata jakby - trochę obrzydliwie wygląda jak się nie wie co to (jakby narośl)
Może być cienka, a może się nieźle rozrosnąć (aż rozsadza taki sztober - kora odłazi).
Foty na makro trzeba robić - mój aparat często nie załapuje, i nie da się tak bliziutko, albo trzeba próbować z ostrością po kilka razy.

Foty na makro trzeba robić - mój aparat często nie załapuje, i nie da się tak bliziutko, albo trzeba próbować z ostrością po kilka razy.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Winorośl na wschodniej ścianie ma ktoś?
Nie będzie problemów z dojrzewaniem owoców?
Nie będzie problemów z dojrzewaniem owoców?
- dominikams
Raczej będą później (tak na logikę). Może zaeksperymentuj z jakąś wczesną odmianą, najwyżej dojrzeje ci w październiku 

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
No, to będzie todominikams pisze:No kallusy to widać na moich fotkach - to tkanka przyranna, z której potem mogą powstać różne rzeczyNa niektórych sztobrach jest żółtawa, na innych bardziej biała (kremowa). Jest nierówna, taka czasem grudkowata jakby - trochę obrzydliwie wygląda jak się nie wie co to (jakby narośl)
.

Mój aparat niestety jest trochę koślawy...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- dominikams
No to super
Nie męcz się z fotami, tego nie da się pomylić z niczym innym
Różne rzeczy - zależy gdzie się wytworzy - np. w miejscu szczepienia też się robi kallus, ale potem nie wyrastają korzenie, tylko zalewa się ta rana. A pod ziemią (pewnie wpływ wilgoci, i może braku światła?) korzenie. To ile ma teraz te "paskudztwa"? U mnie wczoraj kolejne 8 poszło do ziemi, czyli jest 22 z 28, z tym, że jedna Arkadia wysadzona bez korzeni (tylko kallus), bo ona była krótka, i pod wpływem ciepła (była prawie zakryta trocinami) pąk się dość mocno zaczął rozwijać - nie chciałam jej tam dłużej trzymać, tym bardziej, że ryzyko wyłamania pąka przy tych "operacjach" duże.

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Muszę przesadzić młode winogrono na inne miejsce. Kiedy to mozna zrobić najlepiej dla rośliny?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- dominikams
Sadź jak najszybciej, dopiero rusza wegetacja. Postaraj się wykopać z bryłą korzeniową, ale jak się nie uda to trudno, wtedy przytnij korzenie, żeby się nie zawijały.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Dominiko moja siostra potrzebuje czegoś co szybko porośnie jej na płocie. Zaproponowałam jej winorośl, nie wiem jak się nazywa: to taka odmiana chyba dzika, mająca małe owoce, raczej niejadalne. Mam taką odmianę na działce, czy z niej można by zrobić też takie sadzonki teraz?