Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

wsadź po 17 marca
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Spartakus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2013, o 09:24

Post »

wojti1830 teraz tym się nie przejmuj... Ja posadziłbym je dopiero w kwietniu. Poza tym przed sadzeniem dobrze jakbyś korzenie namoczył w wodzie przez dobę.
według niektórych informacji sadzenie drze powinno się odbyć dopiero jak gleba na głębokości 15-20 cm osiągnie 8 stopnie Celsjusza. W naszych warunkach klimatycznych temperatura taka dopiero w maju :(
Jeszcze inne źródła podają, że drzewko a raczej korzenie ruszają z wegetacją jak gleba ma 4 stopnie Celsjusza.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Posadziłem u mnie na jesień ładnie wyrośniętą Vegę. Posiada ona dwa równoległe i tak samo grube przewodniki, rozchodzące się przy szczycie w "V" (żaden nie idzie idealnie pionowo). Czy pozbyć się jednego z przewodników, czy prowadzenie na dwa osobne przewodniki będzie błędem? Zastosowanie: Przydomowy sad w starym stylu (duża rozstawa, drzewa będą prowadzone do 4-5 m wysokości).
Zatorzanin
100p
100p

Post »

Ja bym wyciął taką gałąź z podwójnego przewodnika bo jeśli nie to kiedyś, prędzej czy później gałąź się wyłamie. Poza tym w takim miejscu, ostrym rozwidleniu, zawsze lubi się zbierać woda, która zamarzając rozsadza korę a przez to naraża drzewko na ranki a stąd już otwarta droga do raka bakteryjnego.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

O kurczątko! A ja swoja czereśnię , zadołowaną na jesieni dziś posadziłam. I co teraz? ;:218 Mieszkam na Podkarpaciu, najbliższe prognozy pogody zapowiadają około +10,a może ją owinąć włókniną?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Niestety najbliższe prognozy zapowiadają nawet -12-14 stopni mrozu na noc z niedzieli na poniedziałek... ;:222

Vege przyciąłem tak jak pisałeś - na jeden konar. Faktycznie powinna się szybciej ogarnąć po posadzeniu no i jakby pojawił się np rak na którymś z konarów to po wycięciu jednego z nich byłoby po czereśni..
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W Łodzi w środę - 11 oC.
Może się nie sprawdzi .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Zatorzanin
100p
100p

Post »

Dzisiaj sprawdzałem czereśnie Buttnera Czerwona jaką posadziłem jesienią. Miała kopczyk na korzeniach oraz była do pierwszego okółka gałęzi otulona tekturą. Cóż, na 4 gałęzie w okółku 3 są brązowo - słabozielone a tylko jedna gałązka jest zielona. Przewodnik ponad okółkiem jest również brązowo - słabozielony, kora w tym miejscu jest włóknista i brązowa.
Czy drzewko ma jakieś szanse na przeżycie ? Może jedyna nadzieja w tej zielonej gałązce którą będzie trzeba naprostować jako nowy przewodnik. A może ktoś ma doświadczenia czy pomimo tego brązowo zielonego koloru drzewko odżyje ?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Cierpliwości, za chwilę się wyjaśni; jeszcze się może okazać że żywe, albo i przeciwnie... lecz i tak już nie poradzisz ni w tę ni we w tę. Odrobina stoicyzmu wielce wskazana.
:wit
Calamitosus est animus futuri anxius...
Zatorzanin
100p
100p

Post »

Rossynant, bardzo trafny cytat. Muszę zanotować i nauczyć się :)
HANAT
50p
50p
Od: 15 lut 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sadzenie czereśni jesienią to ogromne ryzyko, praktycznie przez ostatnie lata pewne są straty ;:145 Pewniejsza wiosna i to raczej późniejsza ;:3
;:180
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

No właśnie. A ja swoją bidulkę pośpieszyłam się wysadzić , ale owinęłam grubą włókniną i okopczykowałam, a teraz dodatkowo nasypało śniegu prawie po kolana. W nocy najniższa temperatura -5.Czy da radę ? ;:218
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HANAT pisze:Sadzenie czereśni jesienią to ogromne ryzyko, praktycznie przez ostatnie lata pewne są straty ;:145 Pewniejsza wiosna i to raczej późniejsza ;:3
;:180
Tylko, jesienią mam wybór odmian, podkładek etc. Wiosną tylko to co zostanie szkółkarzom po zakupach przez sadowników.
Mój dziadek, sadownik amator, ale z ogromną wiedzą, pasjonat, mawiał :
Jesienią posadzonemu drzewku sadownik każe rosnąć, drzewko posadzone wiosną jest proszone o rośnięcie, a mówię o Lwowie, czyli niezbyt ciepłym regionie polski.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Można kupić jesienią, zadołować i posadzić wiosną ( co też zrobiłam). Problem tylko z przewidzeniem pogody, bo wysadzać zaleca się jak najwcześniej gdy tylko ziemia rozmarznie. Jednym słowem wychdzi: tak źle, a tak nie dobrze. ;:219 No cóż , na własnej skórze przekonam się , czy dobrze czy źle zrobiłam. Najwyżej ktoś może nauczy się na moich błędach. :wink:
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko, porządne posadzenie, kopczyk dosyć wysoki.
Czym to różni się od zadołowania ? ;:218
Jesienią mam przeciętnie 1,5 miesiące na posadzenie drzewka. Wiosną tydzień, no góra dwa.
Jesienią najczęściej drzewko ma czas na spokojne "przyjęcie się".
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”