Borówka amerykańska - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - choroby

Post »

Przy tych upałach i okresie zbiorów borówek należy pamiętać podlewaniu krzaków.
Co drugi dzień 10l pod krzak, szczególnie jeśli ma się prawidłową glebę próchniczną oraz oddzielone folią miejsce posadzenia borówki od reszty gruntu.
lilli
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 lip 2014, o 07:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tylko że 10% krzaczków owocowało, bo są młodziutkie borówki (3 latki). dlatego dziwi mnie co się z nimi dzieje???
cewe
500p
500p

Post »

Na młodych przyrostach pojawił;y się czerwone małe kropki.Czy to plamistość ?
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokaż na zdjęciach.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Witam. Czy powinienem się martwić? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek. Pytam, bo wyczytałem, że kondycja borówki (zawiązki) wpływa na owocowanie w następnym roku. I jak sprawdzić czy są te zawiązki
lilli
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

tak zauważyłam te kropki, ale myślałam że to z upałów :(
cewe
500p
500p

Post »

lilli - Czerwone kropki pojawiły sie u mnie.U ciebie nie wiem.
markis80
100p
100p

Post »

Plamistość to masz tu pokazaną http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1400 .
A mi to wygląda na brak potasu http://www.borowka.pl/pl-galeria-plantacja.html , ale najpierw sprawdź pH ziemi bo borówka powyżej ph5 zaczyna nie pobierać składników z gleby.
tmf30
200p
200p

Post »

Dzięki. Będę musiał to posprawdzać. Trochę mnie dziwi fakt, że to potas lub pH. "Plantacja" jest tego roku zakładana (jesień 2013/wiosna 2014). Torfu kwaśnego nie żałowałem, ziemia macierzysta, bardzo zasobna, z którą torf mieszałem ma pH 5,2, mimo to boki folią wyłożyłem, dodałem trochę kompostu, podlewałem deszczówką (nic z kranu) ewentualnie wodą z rzeczki, nawoziłem siarczanem amonu z dodatkiem nawozu zakwaszającego w płynie. Nie wiem czy to ma związek, ale te przebarwienia pojawiły się w czasie gdy zrobiłem taką bombę (razem siarczan amonu magnezu potasu plus jakiś fosforowy) nawozową na ostatnie podlewanie. Dodam także, że te przebarwienia są np. na jednej gałązce a nowsze przyrosty i inne części rośliny są ok. Krzaki bardzo mocno przyrastają (tak mi się wydaje) niektóre o metr. Z 13 krzewów problem dotyczy z 5. Kupię nawóz w płynie zakwaszający plus kwasek cytrynowy i parę razy podleję.
lilli
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

4 krzaczki prawie padły:( na kilku innych opadają liście. W tym roku borówka dosteje w dupę najpierw grad teraz afrykańskie upały. Podlewam ją codziennie po 4-5 litrów wody ze studni a czasem odstaną kranówką. pH 5.
A co myślicie jakby jej dać Ekolistu???
markis80
100p
100p

Post »

Pokaż zdjęcia wtedy można coś więcej powiedzieć.

-- 3 sie 2014, o 19:05 --
tmf30 pisze:Dzięki. Będę musiał to posprawdzać. Trochę mnie dziwi fakt, że to potas lub pH. "Plantacja" jest tego roku zakładana (jesień 2013/wiosna 2014). Torfu kwaśnego nie żałowałem, ziemia macierzysta, bardzo zasobna, z którą torf mieszałem ma pH 5,2, mimo to boki folią wyłożyłem, dodałem trochę kompostu, podlewałem deszczówką (nic z kranu) ewentualnie wodą z rzeczki, nawoziłem siarczanem amonu z dodatkiem nawozu zakwaszającego w płynie. Nie wiem czy to ma związek, ale te przebarwienia pojawiły się w czasie gdy zrobiłem taką bombę (razem siarczan amonu magnezu potasu plus jakiś fosforowy) nawozową na ostatnie podlewanie. Dodam także, że te przebarwienia są np. na jednej gałązce a nowsze przyrosty i inne części rośliny są ok. Krzaki bardzo mocno przyrastają (tak mi się wydaje) niektóre o metr. Z 13 krzewów problem dotyczy z 5. Kupię nawóz w płynie zakwaszający plus kwasek cytrynowy i parę razy podleję.
Nadmiar magnezu uniemożliwia pobór potasu. Jak masz zamiar kupować nawóz zakwaszajacy to tylko żeby nie miał już w sobie azotu. Polecam Ci siarke w płynie.
tmf30
200p
200p

Post »

Dzięki markis80. Tak przypuczam, że te czerwone liscie mogą być efektem zastoswania siarczana magnezu w tej mojej bombie nawozowej, o której pisałem w przedostatnim "wejsciu". Na szczescie wystepuje ograniczenie na krzewach. Wczoraj sypnąłem odrobinę siaracznu potasu pod te krzaki, akurat w sam deszcz, moze coś pomoże. Natomiast dzisiaj od rana jeździłem po Castoramach, Liroyach M., i nigdzie nie było nawozu zakwaszającego nawet tego z azotem, choć on opóznia zdrewnienie. Kupię dzisiaj kwasek cyrynowy. Mam jeszcze drugie pytanie np do ciebie markis80: gdzie szukac tej siarki w płynie i czy pod jakąś konkretną występuje.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
lilli
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak to właśnie wygląda. Prawie 2 tygodnie temu dostały siarczanu amonu i zastanawiam sie czy ich nie przypaliło, może jakieś choróbsko, albo upały??? Pomożcie
markis80
100p
100p

Post »

Daj zdjęcia w normalnych kolorach bo na tych nic nie widać.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

tmf30 pisze:gdzie szukac tej siarki w płynie i czy pod jakąś konkretną występuje.
Ja osobiście z czymś takim się nie spotkałem.Sam zakwaszam kwasem siarkowym,ALE TO NIE KAŻDY TAK MOŻE.Jest coś ,co jest bezpieczne "wigor-s-pro-87-siarki-nawoz-zakwaszajacy-glebe".Do nabycia w sklepach ogrodniczych.[/quote]
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”