Pigwa - informacje o uprawie
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pigwa - informacje i kiedy zaowocuje ?
zgadza się, to pigwowce - przepraszam w takim razie za zaśmiecanie tematu.
mój "dziki" ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42651
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Kupiłam pigwę we Florexpolu jakieś 3 lata temu, może 4 lata. Jak dotychczas ani 1 kwiatka. Ma jakieś 1,8m wysokości, drobne liście- to mnie niepokoi
bo może to jakaś pigwa z mini owocami. Nazwy nie było. Czy pigwy-owoce mogą być małe i duże?

Witam!
Mam kilka drzewek pigwy, z reguly owoce są duże lub bardzo duże (odm. Vranja, Lescovac).
Mniejsze owoce może mieć pigwa podkładkowa.
Pozdrawiam. romekp
Mam kilka drzewek pigwy, z reguly owoce są duże lub bardzo duże (odm. Vranja, Lescovac).
Mniejsze owoce może mieć pigwa podkładkowa.
Pozdrawiam. romekp
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 maja 2009, o 20:52
Witam serdecznie. Mam problem z pigwą. Nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku, bo problem wprawdzie dotyczy pigwy ale nie jest związany z gatunkiem drzewka. Ale może coś poradzicie. Otóż zakupiłam pigwę w doniczce. Wybrałam ostatni dający oznaki tlącego się życia egzemplarz, tj. taki, króry wypuszczał zielone mikrusy w paru miejscach. Pigwa miała być dla znajomych, którzy nijak nie mogli jej kupić. Ponieważ drzewko musi pomieszkać jakiś nieokreślony czas u mnie, postanowiłam ją przesadzić do lepszej ziemi i największej donicy, jaką miałam. Podczas przesadzania okazało się, że owszem, kupiłam pigwę w donicy, jednak w donicy to znalazła się ona po wykopaniu z gruntu, ma okropnie obcięte grube korzenie, w zasadzie korzeni ma bardzo niewiele. Nie wiem czy wyjąć ją z tej donicy i wstawić na parę godzin do wiadra z wodą aby się opiła (podlewałam ją uczciwie ale nie wiedziałam, że ona prawie nie ma korzeni), czy już w nowej donicy i dobrej ziemi zostawić. Zadzwonię jeszcze do szkółki, w której kupiłam uczciwą pigwę i mam ją w ogrodzie, ale wątpię czy nadal będzie. Poza tym nie wiem, czy jest sens ratowania rachitycznego drzewka.
Pozdrawiam i będę wdzięczna za porady.
Pozdrawiam i będę wdzięczna za porady.
Witam!
Pigwa w zasadzie ma obfity system korzeniowy. Może ta którą kupiłaś jest dobrze wyrośniętym egzemplarzem, który właścicielowi sklepu nie chciał się zmieścić do donicy, a chciał go uratować (sprzedać), więc podciął mocno korzenie
Posadź (najlepiej w gruncie) lub postaw w cieniu i pilnuj żeby miało wilgotną ziemię. Pigwa daje dosyć spore przyrosty, jak nie padnie to do jesieni powinna wyglądać przyzwoicie
Pozdrawiam. romekp
Pigwa w zasadzie ma obfity system korzeniowy. Może ta którą kupiłaś jest dobrze wyrośniętym egzemplarzem, który właścicielowi sklepu nie chciał się zmieścić do donicy, a chciał go uratować (sprzedać), więc podciął mocno korzenie

Posadź (najlepiej w gruncie) lub postaw w cieniu i pilnuj żeby miało wilgotną ziemię. Pigwa daje dosyć spore przyrosty, jak nie padnie to do jesieni powinna wyglądać przyzwoicie

Pozdrawiam. romekp
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 maja 2009, o 20:52
Bardzo dziękuję za informację. W cieniu stoi cały czas, wypuszcza w dwóch miejscach rachityczne mikro listki więc życie się w niej tli. Może kiedyś miała duży system korzeniowy, ale teraz ma raptem 2 lub 3 20 centymetrowe korzenie, a samo drzewko (badylek) 2metry w górę i 2 gałązki). A niby w znanej jako "dobra" szkółce ją kupiłam. Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia przy przesadzaniu, jak wyglądało to co zostało z korzeni.
Dwie pigwy które mam w gruncie już kwitną. Miała być na prezent ale dam ją dopiero, jeśli będę pewna, że odżyła. Pozostaje mi zapytać w miejscu gdzie kupiłam poprzednio swoją pigwę, najwyżej w prezencie będą dwie.
Dwie pigwy które mam w gruncie już kwitną. Miała być na prezent ale dam ją dopiero, jeśli będę pewna, że odżyła. Pozostaje mi zapytać w miejscu gdzie kupiłam poprzednio swoją pigwę, najwyżej w prezencie będą dwie.
Witam!
Na pewno warto ją mocno przyciąć, żeby miala lżej z przyjmowaniem.
Pozdrawiam. romekp
Na pewno warto ją mocno przyciąć, żeby miala lżej z przyjmowaniem.
Pozdrawiam. romekp
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiosna w pełni, kwitnie również pigwa właściwa. Mam na działce dwa trzyletnie (tyle rosną u mnie) drzewka pigwy właściwej. W ubiegłym roku nie kwitły, a tej wiosny dosłownie obsypane są pąkami kwiatowymi. Na zimę 2009/2010 zabezpieczyłem je przed przemarznięciem okręcając kartonem, natomiast na 2010/2011 niczym nie zabezpieczałem. Na drzewkach nie widać żadnych oznak przemarznięcia.
Pierwsze drzewko, posadzone było już jako rozgałęzione, wiosną 2010 poprzycinałem część gałązek w celu większego rozgałęzienia. Wiosna tego roku nie skracałem gałązek:

Drugie drzewko zakupiłem jako jednoroczny okulant, który wiosną 2010 przyciąłem. W tym roku przeoczyłem termin cięcia, ale ku memu zaskoczeniu na tak młodym drzewku jest bardzo dużo pąków kwiatowych:

Pozostaje mi jedynie po przekwitnięciu (pięknie wyglądają obsypane tymi kwiatami) poobrywać zawiązki, żeby nie osłabiać wzrostu drzewek.
Pierwsze drzewko, posadzone było już jako rozgałęzione, wiosną 2010 poprzycinałem część gałązek w celu większego rozgałęzienia. Wiosna tego roku nie skracałem gałązek:

Drugie drzewko zakupiłem jako jednoroczny okulant, który wiosną 2010 przyciąłem. W tym roku przeoczyłem termin cięcia, ale ku memu zaskoczeniu na tak młodym drzewku jest bardzo dużo pąków kwiatowych:

Pozostaje mi jedynie po przekwitnięciu (pięknie wyglądają obsypane tymi kwiatami) poobrywać zawiązki, żeby nie osłabiać wzrostu drzewek.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Piękna ta pigwa, moja niestety tak nie wygląda i liście ma jakieś mniejsze. Pójdę jutro zobaczyć co się z nią dzieje, najbardziej obawiam się , że to jakaś oszukana odmiana a kupowana we Florexpolu więc tak sobie myślę, że mnie nie oszukali.
Witam!
Ja mam 3 odmiany pigwy, w tym jedna to Lescovac dopóki nie zaowocowała myślałem że to chyba jakaś dziczka. Miała takie drobne liście. (Dwie inne odmiany; Vranja i coś nieznanego, mają duże liście i bardzo duże owoce). W ub. roku miała pierwsze owoce, kształtu jabłka, dużego jabłka. Jak to pozory mylą, a już ją chciałem wyciąć. W tym roku jest ekstremalnie obsypana kwiatami.
Warto poczekać na pierwsze owoce.
Pozdrawiam. romekp
Ja mam 3 odmiany pigwy, w tym jedna to Lescovac dopóki nie zaowocowała myślałem że to chyba jakaś dziczka. Miała takie drobne liście. (Dwie inne odmiany; Vranja i coś nieznanego, mają duże liście i bardzo duże owoce). W ub. roku miała pierwsze owoce, kształtu jabłka, dużego jabłka. Jak to pozory mylą, a już ją chciałem wyciąć. W tym roku jest ekstremalnie obsypana kwiatami.
Warto poczekać na pierwsze owoce.
Pozdrawiam. romekp
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Moją mam drugi rok z rzędu. Kwitła już tamtego roku, zaraz po posadzeniu. W tym też miała dużo kwiatów ale niestety nie zawiązała owoców.
Wiem że na pierwsze owoce trzeba długo czekać, ale mam nadzieje że za rok chociaż jednego się doczekam
Wiem że na pierwsze owoce trzeba długo czekać, ale mam nadzieje że za rok chociaż jednego się doczekam

Pozdrawiam, Monika
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy pigwa wymaga oprysków i jakich?
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Owszem - wymaga ochrony przed chorobami i szkodnikami - i sam program jest bardzo zbliżony do gruszy. Nieco mniej uwagi można poświęcić ochronie przed parchem gruszy (większość uprawianych odmian jest mało podatna) - ale zwracać baczną uwagę na zarazę ogniową (nawet w przypadku upraw amatorskich zalecałbym profilaktyczne zabiegi preparatami miedziowymi). Poza tym typowe szkodniki występujące na gruszach.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba koniecznie zwrócić uwagę na brunatną plamistość liści gruszy, pigwy potrafi masakrować na maxa.
Pozdrawiam,
J
J
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt: