Czarna porzeczka - sadzenie wiosną?przesadzanie

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Czarna porzeczka - sadzenie wiosną?przesadzanie

Post »

Witam! Chciałbym jak najszybciej posadzić porzeczkę czarną. Czytałem gdzieś jednak, że nie należy tego robić wiosną :(
Czy to prawda? A może posadziliście czarną w marcu czy kwietniu i bez problemu sobie rośnie?

I przy okazji - czy forma pienna porzeczki czarnej (taką chcę posadzić) jest łatwo dostępna w sklepach ogrodniczych, czy mogę liczyć tylko na krzew?
Czy porzeczka jest samopylna?
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Kupując najlepiej wybrać się do szkółki drzew i krzewów. Tam będziemy mieli wielki wybór i raczej pewność że krzewy są zadbane.
Czy nie należy sadzić wiosną. To już zależy od Ciebie, bo moim zdaniem chodzi o to czy dają w danym roku owoc czy też nie. Gdy sadzimy jesienią, owoc powinien się pojawić, gdy zaś wiosną nie możemy być tego pewni. Moim zdaniem nie ma żadnych przeciwwskazań do wiosennego sadzenia porzeczek.
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

bigaczzz pisze:Gdy sadzimy jesienią, owoc powinien się pojawić, gdy zaś wiosną nie możemy być tego pewni.
Czy to samo tyczy się agrestu piennego (posadziłem go na jesień i czekam na pierwsze owoce)?
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Ta zasad dotyczy raczej nie tylko krzewów ale i drzewek. Gdy sadzimy je jesienią w przyszłym roku powinny pokazać się owoce. Jeśli wiosną mogą się również pojawić ale nie muszą(tak jest najczęściej). Dlatego powinno sie wysadzać nowe drzewka jesienią i porządnie je zabezpieczać przed zimą.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czarna porzeczka - sadzenie wiosną?

Post »

pawels23 pisze:Witam! Chciałbym jak najszybciej posadzić porzeczkę czarną. Czytałem gdzieś jednak, że nie należy tego robić wiosną :(
Czy to prawda? A może posadziliście czarną w marcu czy kwietniu i bez problemu sobie rośnie?

I przy okazji - czy forma pienna porzeczki czarnej (taką chcę posadzić) jest łatwo dostępna w sklepach ogrodniczych, czy mogę liczyć tylko na krzew?
Czy porzeczka jest samopylna?
Kiedyś słyszałam taką wypowiedź starego ogrodnika: cyt. "posadzone na jesieni -samo rośnie,posadzone wiosną trza prosić". Pewnie dużo w tym racji. Ja na Twoim miejscu posadziłaby teraz na wiosnę..zawsze to sezon oszczędności ..będzie szybciej..i będziesz już mógł się cieszyć z nasadzeń. :lol:
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Kontakt:

Post »

i tak też zrobię :wink:
bartusiiiek
50p
50p
Od: 3 gru 2007, o 12:34

Post »

Rośliny sadząc wiosna trzeba dbać żeby miały mokro w pierwszym roku, zeby ziemia szybko obsiadła, dobrze docisnęla system korzeniowy, natomiast te sadzone na jesieni sie mniej pielegnuje(podlewa, gdyż śnieg i wiosenne roztopy samoczynnie dociskają ziemie do systemu korzeniowego i roslina sie szybciej ukorzenia. Jeżeli masz kilka sztuk to posadz na wiosne i o nie starannie dbaj, będą równie ładne jak jesiennego sadzenie

pozdr
bartusiiiek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Porzeczka czarna- przesadzanie.

Post »

Mam pytanie: kiedy można przesadzić czarną porzęczkę. Zebrałam już owoce i nie ma już dojrzewających. Czy mogę to zrobić teraz czy należy poczekać do jesieni?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Porzeczka czarna- przesadzanie.

Post »

Jesienią szanse będą większe, lae teraz też to niemożliwe nie jest. Przytnij możliwie dużo najstarszych gałązek, oberwij ponad połowę pozostałych liści, wykop z jak największą bryłą korzeniową ziemi... i raczej na pewno przeżyje. W zanadrzu masz jeszcze cieniowanie po posadzeniu i oprysk Asahi.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Porzeczka nie jest zbyt duża rośnie dopiero u mnie 2 lata. W zeszłym roku przesadziłam bardzo bardzo starą i się przyjęłam i miała w tym roku jeszcze więcej owoców niż na starym miejscu. Tylko nie może być chyba takiego upału prawda?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Tylko, że tego nie przewidzisz- upał może się trafić przez tydzień i we wrześniu. Więc opisałem chyba wszystko, co uniwersalnie ograniczy utratę wody; przy tak młodej roślinie rzeczywiście nie musi być to problem. Możesz też na wszelki wypadek z przycietych gałęzi zrobić sadzonki zdrewniałe(na zielna trochę późno). A tak w ogóle porzeczka nie jest trudna, więc ja bym się nie bał.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Zrobilo mi sie troche miejsca w ogrodzie przy plocie, gdzie chcialabym posadzic 3-4 krzaki czarnej porzeczki. Czy moge zrobic to juz w lipcu/sierpniu :?: Jak zadbac o nowoposadzone porzeczki :?: Mam, jak na razie, jeden krzaczek posadzony dwa miesiace temu, maly, jeszcze nie owocowal. Czy porzeczka potrzebuje jakichs specjalnych nawozow :?:

Dziekuje za podpowiedzi i sugestie :wit
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie rośnie bez żadnych nawózów i ma co roku bardzo dużo owocu
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

Dzięki, Aage, za odpowiedź. ;:108 Czy miejsce ma znaczenie (naslonecznione/zacienione)?
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”