Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
Re: Nektarynka, brzoskwinia - 2cz.(06.06-.....
Opryski robię opryskiwaczem ;)
I leję po całości tak, że aż spływa - to tez doczytałam dawno temu tam gdzie pisali, żeby pryskać 3 razy.
A coś mi się kojarzy, że powtarzanie zabiegu miało związek z tym, że pąki nie pękają w tym samym czasie..
I leję po całości tak, że aż spływa - to tez doczytałam dawno temu tam gdzie pisali, żeby pryskać 3 razy.
A coś mi się kojarzy, że powtarzanie zabiegu miało związek z tym, że pąki nie pękają w tym samym czasie..
Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie, nie o to chodzi
Po pierwsze - te "3 razy" dotyczyło wszystkich zabiegów na kędzierzawość wykonywanych na brzoskwiniach (i jesienią i wiosną - a nie preparatami dodynowymi na wiosnę), po drugie tyle razy możemy wykonać (nie musimy) zabiegi w sezonie, kiedy uważamy że kędzierzawość może wystąpić w dużym nasileniu, a nie jesteśmy pewni skuteczności/terminowości zabiegu jesiennego - i z reguły, przy takim "trójkacie" stosujemy Miedzian jesienią, Miedzian podczas zimowego ocieplenia i preparat dodynowy na przedwiośniu. Jak dla mnie osobiście - o jeden zabieg za dużo. My zawsze wykonujemy oprysk jesienny Miedzianem i drugi - Syllitem na przedwiośniu lub w trakcie ocieplenia w lutym.
Pozdrawiam serdecznie
PS. natomiast pojęcie "powtarzanie zabiegu" dotyczy zupełnie, ale to zupełnie odmiennej sytuacji...

Pozdrawiam serdecznie

PS. natomiast pojęcie "powtarzanie zabiegu" dotyczy zupełnie, ale to zupełnie odmiennej sytuacji...
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie - w takim razie konotuję sobie by po opadnięciu liści miedzianem, zimowe ocieplenie- o ile mrozy lub deszcze pozwolą- znowu miedzianem, a w fazie nierozwiniętego pąka, jak temperatura i deszcze pozwolą- Syllit.
No i jeszcze chyba kaptan jakoś po kwitnieniu czy tez w fazie pąka
Ostatnio miewałam spore porażenia mimo oprysków Syllitem - co roku wiosną wycinam zamierające gałęzie- więc spróbuje powalczyć ;)
Teraz pozostaje mi tylko Syllit i Kaptan- ale od jesieni dołożę miedzian
No i jeszcze chyba kaptan jakoś po kwitnieniu czy tez w fazie pąka
Ostatnio miewałam spore porażenia mimo oprysków Syllitem - co roku wiosną wycinam zamierające gałęzie- więc spróbuje powalczyć ;)
Teraz pozostaje mi tylko Syllit i Kaptan- ale od jesieni dołożę miedzian

Pozdrawiam.
-
Tak, dokładnie
Captan, Topsin - na przemian... to dwa, podstawowe fungicydy do ochrony tego gatunku (parch, mączniak brzoskwini i monilioza). Jak to wygląda w "produkcji"? Pierwszy zabieg tuż po kwitnieniu, następne co 10-14 dni (lub rzadziej) w zależności od przebiegu pogody. Najczęściej kończy się więc na 3-4, czasem 5 zabiegach. Czy są one niezbędne? Zależy. Od wspomnianego już przebiegu pogody. W uprawach amatorskich na pewno nie można unikać tego pierwszego zabiegu Topsinem (po kwitnieniu), bo zapobiega on brunatnej zgniliźnie. A ta, występuje często. Natomiast parch i mączniak brzoskwini (w odróżnieniu od "swoich kuzynów" z jabłek) można spotkać jedynie przy naprawdę korzystnych warunkach do rozwoju i dużej wrażliwości odmian.
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

to teraz wiem dlaczego mi owoce zgniły zeszłego roku 

Pomologu - jeszcze raz bardzo dziękuję za wiedzę- mam nadzieję, że teraz, dzięki Twoim wyjaśnieniom i zalecanym zabiegom, moje 4 drzewka odżyją 

Pozdrawiam.
-
- 100p
- Od: 6 maja 2009, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam
jaki typ korony jest najlepszy?osiowy czy kotłowy
jaki typ korony jest najlepszy?osiowy czy kotłowy
-
Prawie naturalna ;)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

no i opryskałam przy cudnej bezwietrznej słonecznej pogodzie 
Deszcz przyszedł po 4 godzinach od oprysku i siąpił noc cała
Dał ten oprysk coś czy mam go od razu powtarzać jak się wypogodzi?

Deszcz przyszedł po 4 godzinach od oprysku i siąpił noc cała

Dał ten oprysk coś czy mam go od razu powtarzać jak się wypogodzi?
Pozdrawiam.
-
"Na dwoje babka wróżyła"
To taki - powiedziałbym minimalny czas - żeby ten środek miał wystarczająca skuteczność... z drugiej strony jest już późno na tego typu zabieg, a jeśli ten był wykonany prawidłowo (i drzewa odpowiednio (dokładnie) pokryte cieczą roboczą) - powinno być ok ;)
Ja bym nie powtarzał
Pozdrawiam serdecznie

Ja bym nie powtarzał
Pozdrawiam serdecznie

- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Witam,
W jakim terminie kwitną nektaryny? Bo nie wiem, czy moje przemarzły, czy nie. W sumie kwiatów nie widać, ale już pierwsze listka puszczają
Pozdrawiam serdecznie
W jakim terminie kwitną nektaryny? Bo nie wiem, czy moje przemarzły, czy nie. W sumie kwiatów nie widać, ale już pierwsze listka puszczają

Pozdrawiam serdecznie
U mnie i u sąsiadki widać różowe pączki....
Kiedy pryskać Topsinem na brunatną zgniliznę ?
Kiedy pryskać Topsinem na brunatną zgniliznę ?
-
U nas już rozpoczyna się faza początku kwitnienia (w zależności od odmiany). W Twoim rejonie "stawiam" na nadchodzący tydzieńLex pisze:...W jakim terminie kwitną nektaryny? Bo nie wiem, czy moje przemarzły, czy nie. W sumie kwiatów nie widać, ale już pierwsze listka puszczają

Pozdrawiam serdecznie

Nektarynka z zeszłorocznego, wiosennego sadzenia już pięknie zakwitła.
moja przemarzła. gałązki wyglądają na żywe ale pączków tak z 75% jest suchych i po dotknięciu odpadają...
Kwiatków mam z 5... Czy te suche pączki to mogła być albo jest jakaś choroba? Podejrzewam że to przez zimę... Choć drzewko całę było otulone agrowłókniną....
Kwiatków mam z 5... Czy te suche pączki to mogła być albo jest jakaś choroba? Podejrzewam że to przez zimę... Choć drzewko całę było otulone agrowłókniną....