Tuja Brabant - pierwsze nawożenie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2015, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tuja Brabant - pierwsze nawożenie
Witam serdecznie.
Mam pytanie dotyczące pierwszego (po posadzeniu) nawożenia Tuji Brabant. Otóż w zeszłym roku w w sierrpniu (sierpień 2014) posadziłem dość sporo tuji brabant z przeznaczeniem na żywopłot. Drzewka obficie podlewałem, wsyzstkie się przyjęły, minęła zima, drzewka nadal są na miejscu. Na samym początku niczym nie nawoziłem drzewek, tylko obficie podlewałem. I tutaj mam pytanie i prośbę o pomoc. Czy nadszedł już czas na jakies nawożenie tych tuji? Słyszałem o nawozach wiosennych oraz jesiennych. Czy ktoś moe mi pomóc i powiedzieć czy powinieniem już nawozić te tuje nawozem wiosennym? (jeżeli tak to jaki jest najlepszy?) Czy nie jest za wcześnie na nwożenie? Słyszałem, że w pierwszym roku po posadzeniu nie można nawozić tuji. Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za pomoc i wszelkie wskazówki
Mam pytanie dotyczące pierwszego (po posadzeniu) nawożenia Tuji Brabant. Otóż w zeszłym roku w w sierrpniu (sierpień 2014) posadziłem dość sporo tuji brabant z przeznaczeniem na żywopłot. Drzewka obficie podlewałem, wsyzstkie się przyjęły, minęła zima, drzewka nadal są na miejscu. Na samym początku niczym nie nawoziłem drzewek, tylko obficie podlewałem. I tutaj mam pytanie i prośbę o pomoc. Czy nadszedł już czas na jakies nawożenie tych tuji? Słyszałem o nawozach wiosennych oraz jesiennych. Czy ktoś moe mi pomóc i powiedzieć czy powinieniem już nawozić te tuje nawozem wiosennym? (jeżeli tak to jaki jest najlepszy?) Czy nie jest za wcześnie na nwożenie? Słyszałem, że w pierwszym roku po posadzeniu nie można nawozić tuji. Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za pomoc i wszelkie wskazówki
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tuja Brabant - pierwsze nawożenie
Nawozić już możesz spokojnie, ogólnie dostępne nawozy( osmocote, substral, agrecol) nie zaszkodzą... Ja jestem zdania, że nawozić Brabanty, czy inne tuje, posadzone do gruntu, trzeba raz w sezonie i to wystarczy... One rosną szybko, bez problemów, więc nie ma co przesadzać... Przenawożenie wręcz im zaszkodzi, tak samo jak i intensywne podlewanie... Z tego co piszesz, powinny sobie dać radę już bez intensywnego nawadniania...
W pierwszym roku po posadzeniu można delikatnie nwozić... Bezpośrednio po posadzeniu nie należy nawozić, bo nie ma takiej potrzeby, a wręcz szkodzi się roślinie... To czas na aklimatyzację i rozwój korzeni... A nawóz w tym nie pomaga...
W pierwszym roku po posadzeniu można delikatnie nwozić... Bezpośrednio po posadzeniu nie należy nawozić, bo nie ma takiej potrzeby, a wręcz szkodzi się roślinie... To czas na aklimatyzację i rozwój korzeni... A nawóz w tym nie pomaga...
Nawozy można już sypać po przyjęciu się rośliny.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
Witam ponownie i dziekuje za informacje. dorkow0 mam pytanie. Odnosnie tego nazoweznia tylko jeden raz z sezonie. Chdozi Ci o nawozenie tymi nawozami wiosennymi tak? Pani w sklepie ogodniczym mowila mi zeby nawozic w maju a pozniej w lipci jeszcze raz. Pewnie mowi tak zeby sprzedac wiecej nawozu:) Ale nie wiem. A pozniej trzeba jeszcze je czyms nawozic? Na zime? Czy juz nie raczej? Mam jeszcze jedno pytanie. Czy cos jeszcze trzeba z nimi robic? W sensie slyszalem (tez od Pani w sklepie) ze moge kupic nazowy na zielone liscie. Prosze o pomoc, czy ktos o tym slyszal czy po prostu Pani chce abym zrobil duze zakupy???
-- 13 kwi 2015, o 19:33 --
-- 13 kwi 2015, o 19:33 --
Tzn. u mnie sie przyjely wiec moge sypac tak? Czy tez jestes zdania ze tylko raz w sezonie?robertP2 pisze:Nawozy można już sypać po przyjęciu się rośliny.
Tak nawozić już możesz. Ważne aby zakończyć nawożenie do 15 sierpnia, bo wtedy muszą rośliny po mału przygotowywać się do snu.
W sumie brabant żeby był ładny to musi być cięty / to poza nawożeniem, które chyba za bardzo zaprząta ci głowe .
Poczytaj o tej odmianie żywotnika na forum.
W sumie brabant żeby był ładny to musi być cięty / to poza nawożeniem, które chyba za bardzo zaprząta ci głowe .
Poczytaj o tej odmianie żywotnika na forum.
-
No troche zaprzata mi glowe, bo w sklepie mowia inacej, w szkolce inaczej, i na forum jeszcze inaczej:) To jakim nawozem moge to nawiezc? Pani w sklepie polecala mi OSMOCOTE. Czy taki moze byc? A pozniej po 15 sierpnia cos z nimi robic? Jakies nawozy na zime? A co do samego nawozu to nalezy go sypac na kore czy pod kore, tak zeby znalaly sie na ziemi? Pozdrawiam i przeraszam za tyle pytan.
Osmocote jest nawozem długo działającym, wystarczy jedna podsypka na sezon wegetacyjny.
Każdy jeden nawóz musi być zagrzebany w ziemi/ wtedy niema strat/ lub też rozpuszczony w wodzie ( nie każdy się nadaje ) i polany pod rośline.
Nie wierzę osobiście w nawozy jesienne dla mnie to czysty marketing/ podobnie jak polecanie super nawozów. ( do tego drogich ).
Jeżeli już kup zwykły nawóz do iglaków.
Każdy jeden nawóz musi być zagrzebany w ziemi/ wtedy niema strat/ lub też rozpuszczony w wodzie ( nie każdy się nadaje ) i polany pod rośline.
Nie wierzę osobiście w nawozy jesienne dla mnie to czysty marketing/ podobnie jak polecanie super nawozów. ( do tego drogich ).
Jeżeli już kup zwykły nawóz do iglaków.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
robertP2 pisze: Jeżeli już kup zwykły nawóz do iglaków.
To też jest zwykły marketing

Osmocote, ma w sobie tylko 25-30% nawozu. Reszta to otoczka, zanim się rozpuści to minie troszkę czasu. Dlatego niby tak długo działa. Po zimie zostaje masa drobnych kulek przypominających nawóz które leżą nawet kilka lat w ziemi.
-
Ten zwykly do iglakow tez wystarczy tylko raz w sezonie posypac?
-
A i jeszcze jedno ostatnie pytanie. Ile tego nawozu wsypać pod każdą tuje? Dziekuje za pomoc!
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
'Brabant' wiele do szczęścia nie potrzebuje
Zasada prosta i krótka dla początkujących:
1. kwiecień : nawóz wieloskładnikowy w dawce 1/2 z opakowania ( zawsze na opakowaniu jest podane dawkowanie)
2. koniec maja druga dawka i koniec.
Oczywiście należy zwrócić uwagę na rodzaj podłoża, bo na ubogim nawożenie jest bardziej istotne.
Można zastosować dedykowany "nawóz do iglaków", bo dla początkujących tak łatwiej jednak jest. W tych nawozach przynajmniej nie ma przesady z zawartością azotu. Jest na średnim poziomie.
Nie nawozić na suche podłoże, nawóz przegrzebać z ziemią ( korą), aby nie był na wierzchu, można podlać po nawożeniu,

1. kwiecień : nawóz wieloskładnikowy w dawce 1/2 z opakowania ( zawsze na opakowaniu jest podane dawkowanie)
2. koniec maja druga dawka i koniec.
Oczywiście należy zwrócić uwagę na rodzaj podłoża, bo na ubogim nawożenie jest bardziej istotne.
Można zastosować dedykowany "nawóz do iglaków", bo dla początkujących tak łatwiej jednak jest. W tych nawozach przynajmniej nie ma przesady z zawartością azotu. Jest na średnim poziomie.
Nie nawozić na suche podłoże, nawóz przegrzebać z ziemią ( korą), aby nie był na wierzchu, można podlać po nawożeniu,
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Dziekuje za informacje. To chyba wiem juz wszystko.
A czy oprocz tego nawozu do iglakow stosowac cos jeszcze? Caly czas nurtuje mnie ten plyn, ktory polecala mi Pani w sklepie ogrodniczym, ktory sprawia ze igly sa bardziej zielone. Czy to cos daje faktycznie?

A czy oprocz tego nawozu do iglakow stosowac cos jeszcze? Caly czas nurtuje mnie ten plyn, ktory polecala mi Pani w sklepie ogrodniczym, ktory sprawia ze igly sa bardziej zielone. Czy to cos daje faktycznie?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Wysycenie barwy iglaków związane jest z ich nawożeniem. Na ładne zabarwienie iglaków ma np wpływ magnez. Nie wiem ,co to za płyn ,ale zapewne zwykły nawóz, zatem dawać nawóz z nawozem nie ma sensu!
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Moim zdaniem ładne wybarwienie iglaków to zasługa odpowiedniej dla nich gleby i stanowiska.Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że wyłącznie, bo znam takie, gdzie nigdy nikt niczym nie nawoził, a są piękne, dorodne i zdrowe.
-
Ok, dziekuje za podpowiedzi. Jutro wybieram sie do ogrodniczego zaopatrzony we wszystkie wskazówki, zwrócę uwage na ten magnez. W weekend nawioze i zobaczymy co sie bedzie dzialo. Mam nadzieje ze wszystk obedzie dobrze.
A mam jeszcze pytanko odnosnie kory. Jak w sierpniu 2014 polozylem kore to w tym roku jeszcze mam dokladac? Tuje mam posadzone na odpowiednio przygotowanych stanowiskach BEZ AGROWŁÓKNINY i tym podobnych swinstw. Stanowiska przygotowane, odpowiednia gleba, wypielone i sciolkowane wlasnie kora. Czy mam dosypac nowej kory? Pozdrawiam i z gory dziekuje.
A mam jeszcze pytanko odnosnie kory. Jak w sierpniu 2014 polozylem kore to w tym roku jeszcze mam dokladac? Tuje mam posadzone na odpowiednio przygotowanych stanowiskach BEZ AGROWŁÓKNINY i tym podobnych swinstw. Stanowiska przygotowane, odpowiednia gleba, wypielone i sciolkowane wlasnie kora. Czy mam dosypac nowej kory? Pozdrawiam i z gory dziekuje.