Thuia szmaragd w gliniastym podłożu

Drzewa ozdobne
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2015, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Thuia szmaragd w gliniastym podłożu

Post »

Heja jestem na forum nowy. Przewaliłem posty dotyczące thui szmaragdowej i z żalem stwierdzam, że nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż chcę posadzić thuje szmaragdowe na działce jako żywopłot, ale ..... na działce jest chyba sporo wody. Poprzedni właściciel twierdzi że tam jest podłoże gliniaste :( i wody są dość wysoko. Wczoraj chodziłem po dziłące przy +5 stopniach i woda normalnie chlupała pod nogami. Na forum czytałem że thuje nie lubią być zalewane a skoro ziemia jest gliniasta to i nieprzepuszczalna. Działka jest umiejscowiona na górce a woda i tak tam jest :(. Powiedzcie czy jest sens tam sadzić szmaragdy ?? zależy mi aby one stosunkowo szybko urosły 5-6 lat ( do wys. 1,5) rozważam też posadzenie świerka pospolitego jako żywopłot. na forum czytałem że on lubi gliniaste gleby i wodę :).
dzięki za każdą sugestię. ;:304
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Prośba o pomoc przy decyzji o posadzeniu Thui szmaragd :)

Post »

Jeżeli działka jest na górce to wystarczy odpowiednio ją wyprofilować... Odpowiednie skosy, odpływy...
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam gliniastą i podmokłą ziemię.Żywopłot mam ze świerka pospolitego.Sadzonki kupione w nadleśnictwie.U mnie dużo lepiej rosną te najmniejsze.Te duże chorowały,ponieważ nie mam czasu z nimi się bawić.Po kilku latach przyrosty się wyrównały.Bardzo ładnie wgląda też choina kanadyjska. Tujowego żywopłotu nie brałem pod uwagę ,bo mi się nie podoba i przy dużych opadach śniegu trzeba je obwiązywać.
W okolicy dobrze rosną brzozy,wierzba energetyczna,klony.Najlepiej rozglądnij się jakie rośliny mają sąsiedzi.
Jak masz tak mokro na górce ,to może przydałby się drenaż zanim cokolwiek posadzisz lub jak post wyżej odpowiednie wyprofilowanie.Oczywiście,pod warunkiem,że nie zrobisz odpływu na działkę sąsiada.
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

marcinpruszcz pisze:Jeżeli działka jest na górce to wystarczy odpowiednio ją wyprofilować... Odpowiednie skosy, odpływy...
i to wystarczy ??? jedna strona jest płaska przy drodze, drugi brzeg przy drodze jest ze spadkiem. To wystarczy tylko zrobić takie wyprofilowanie ????. Moje wątpliwości dotyczą wody poniżej ziemi, czy tam nie będą topione korzenie. ;:oj
viola123
200p
200p
Od: 29 wrz 2011, o 12:05

Post »

U mnie tuje rosną w glinie, w dołek przy sadzeniu miały sypane trochę ziemi. Rosną zdrowe, wysokie i gęste. Sadziłam dosyć małe, największe miały pół metra.Teraz to wysokie drzewa, nie ścinałam nigdy wierzchołków, bo traktuję je jako osłonę przed liśćmi, które mi nawiewa z otaczającego lasu. Od dołu trochę tnę, aby mieć czym przykryć inne rośliny zimą. Nawoziłam może raz na początku, choć teraz wydaje mi się, że wcale nie musiałam.
Viola
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki wielkie. Wychodzi na to że temat gliny przy tujach jest przereklamowany ;:138 ;:138 ;:138. Jeszcze tylko świdrem wykopię dziurę w ziemi i zobaczę ile tam tej gliny jest rzeczywiście.
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24

Post »

Tuje lubią dużo wilgoci. Jedyne, to rozluźnić glebę.
marcinpruszcz
500p
500p

Post »

jabol1981 pisze:i to wystarczy ??? jedna strona jest płaska przy drodze, drugi brzeg przy drodze jest ze spadkiem. To wystarczy tylko zrobić takie wyprofilowanie ????. Moje wątpliwości dotyczą wody poniżej ziemi, czy tam nie będą topione korzenie. ;:oj
Jeżeli działka jest na górce i sprawisz, że woda nie będzie tam stała, to nie ma możliwości na "topienie korzeni". Z tym, że zawsze należy pamiętać, iż każda roślina wymaga jakiś tam specyficznych warunków aby "żyć". I takowe minimum należało by zapewnić...
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki wielkie uspokoiliście mnie :) ;:138
;:4
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Thuia szmaragd w gliniastym podłożu

Post »

hej nie wytrzymałem, złapałem za świder i orkopałem kawałek ziemi. Jakieś 30 cm to ziemia a potem szara glina :) Wytrzymają żywotniki na takim podłożu ????
eagle79
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2015, o 23:54

Sadzenie tuji szmaragdowej

Post »

Witam, zamierzam posadzić na swoim niewielkim ogródku 30 szt tuji szmaragdowych kupionych i wykopanych przeze mnie od prywatnego gospodarza.
Ma posadzonych za domem ok 150szt tych drzewek wielkości ponad 160cm. Jak to zrobić aby u mnie się przyjęły? Znajomy powiedział mi ,że to bardzo ryzykowna sprawa i lepiej kupić w doniczce tylko ,że ten gospodarz wysprzedaje po bardzo okazyjnej cenie.Czy muszę się poważnie obawiać? Proszę o wskazówki jak to zrobić.
mateuszxxxx4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2013, o 16:53

Sadzenie THUJI a ziemia gliniasta w ogródku.

Post »

Witam

Po wykończeniu mieszkania czas na ogródek .

Chciałem zacząć od ogrodzenie się THUJAMI wzdłuż płotu.
Ziemi pod trawnik (w rolkach)nawiozłem wcześniej warstwa około 4cm

Kopiąc dołek (wybrałem 30L ziemi na jeden dołek) pod THUJE zauważyłem że pod spodem sama glina
Jest sens sadzić w takie podłoże.
Wiadomo ziemie pod iglaki trzeba dać
Obrazek Obrazek
marcinpruszcz
500p
500p

Re: Sadzenie THUJI a ziemia gliniasta w ogródku.

Post »

mateuszxxxx4 Tu podobna sytuacja do poczytania -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=83848
Z tym, że w przypadku płaskiego terenu sytuacja jest dużo gorsza. Gdyż w tym dołku będzie się zbierała woda. Więc albo sadzisz je na wzniesieniu, albo kopiesz rów z możliwością odpływu wody... Jest jeszcze wariant zostawić jak jest i mieć nadzieję, że będzie ok, albo wybrać inną roślinę.
marcinpruszcz
500p
500p

Re: Sadzenie tuji szmaragdowej

Post »

eagle79 Nie zaniedbywać podlewania i nie kombinować z nawożeniem...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Thuia szmaragd w gliniastym podłożu

Post »

Mateusz, na takiej glinie lepszy byłby cis, ale nie dawać żadnej agrowłókniny, ewentualnie korę.Przed posadzeniem dobrze byłoby przekopać i rozluźnić nieco, albo dodać do tej gliny trochę drobnych trocin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”