Żywopłot z bukszpanu

Drzewa ozdobne
aneczeleczka
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:23

Żywopłot z bukszpanu

Post »

No właśnie, czy można zastosować jakieś nawoy czy coś w tym style by szybciej rósł?
Czy bukszpan lubi codzienne podlewanie rano i wieczór czy przystopować z tym?
Awatar użytkownika
kamilneo
100p
100p
Od: 11 kwie 2006, o 21:42

Post »

Bukszpan to roślina wolno rosnąca. Podlewanie rano i wieczorem moim zdaniem nie jest konieczne - w każdym razie nie przyspieszy znacząco wzrostu rośliny...
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kamilneo pisze:Bukszpan to roślina wolno rosnąca. Podlewanie rano i wieczorem moim zdaniem nie jest konieczne - w każdym razie nie przyspieszy znacząco wzrostu rośliny...
Zgadzam się, a nawet jestem przekonana, ze na pewno nie przyspieszy to wzrostu.
Ja tylko małe bukszpany (1-2 letnie) podlewam co 2-3 dni, a starsze tylko w czasie długotrwałej suszy. Rosną mi normalnie. Przyspieszyć wzrost mozna nawożeniem, np. podlewaniem gnojówka, ale to raczej dotyczy młodych roslin i nie wiem, czy moze w ten sposób wpłynąć na bukszpan.
Grzegorz B

Post »

Bukszpan to roślina wolnorosnąca, ale odpowiednia pielęgnacja czyli nawożenie i podlewanie w miarę potrzeby na pewno wpływa na szybszy wzrost. Jednak nie zmienia to faktu, że trzeba wielu lat aby uzyskać spore rozmiary tej rośliny. Ja również mam bukszpan niedawno posadzony, i widzę że powolutku rośnie i niech tak będzie, bo czy duży czy mały i tak jest bardzo dekoracyjny.

Pozdrawiam serdecznie :D :P :D
aneczeleczka
50p
50p

Post »

MYŚLAŁAM, że mmój bukszpan po licznych molestowaniach ze strony mego ukochanego kundlisza nie przeżył, tym czasem wygląda na to, że jednak spodobało mu się. I w związku z tym pytanka:
1. za ile lat można się spodziewać jego wzrostu do powiedzmy metra (teraz to około 20 cm sadzonki, niektóre mniejsze)
2. jak zabezpieczyc je na zime i czy w ogóle jest taka potrzeba?
aneczeleczka
50p
50p

Post »

i jeszcze jedno, jest on na fragmencie ogrodzenia,więc zależy mi na tym by był gęsty, obecnie mam naokoło metrowym fragmencie 5 sadzonek , czy one zagęszczą się potem i stworzą ściśnięty płot czy muyszę dosadzić? I kiedy znów moge pobierać z niego szczeopki? (te 20cm sadzonki zostały zasadzone około kwietnia`07)
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Na wiosnę tego roku mój szpaler bukszpanowy (przed wiosennym cięciem) wyglądał tak:

Obrazek

Szpaler ma cztery lata. Rośliny sadzone były w ilości pięć i pół na metr bieżacy. Pierwsze cięcie wykonałem na wysokości 18 cm, następne w każdym roku
o dwa centymetry wyżej. Nie udało mi się do tej pory uzyskać pożądanego zagęszczenia blisko ziemi.
Mietek.
aneczeleczka
50p
50p

Post »

aaaa to trzeba ciąć? Nie wiedziałam.. :oops:
Czy w takim razie powinnam też przyciąc swoje? I jak się przycina?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Mietku, czy pisząc o zagęszczaniu żywopłotu od dołu chodziło Ci o to, żeby nie było prześwitów między krzewami? Ale czy bukszpan posadzony w jednym rządku na pewno Ci się zagęści od dołu? Wydaje mi się, że należy posadzić dwa rządki, na zakładkę tj. jeden rząd tak jak masz, a drugi równolegle, ale krzewy sadzone w połowie odległości między tymi w pierwszym. Ma to wyglądać mniej więcej tak:

o_____o_____o_____o___
___o_____o_____o_____o

Można też sadzić w trzech rzędach:

o_____o_____o_____o___
___o_____o_____o_____o
o_____o_____o_____o___

Odległości między roślinami, o ile pamiętam, to ok. 20 cm.

Tyle teorii, a w praktyce Twój żywy płotek bardzo mi się podoba taki, jaki jest, w dodatku, o ile pamiętam z Twojego wątku, sam go sobie wyhodowałeś z gałązek, czy tak :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Nalewka ma rację - aby nie było przerw na dole trzeba sadzić w dwóch rzędach, co 20 cm.
Ale Twój żywopłocik Mietku jest śliczny i ten dół nie tylko nie szpeci ,ale pięknie podkreśla kształt krzewu.

A co wysokości żywopłotu anaczeleczko- wszystko zależy od odmiany bukszpanu ( i cięcia oczywiście). Są takie odmiany,które w naturze nie dorastają do metra. Czy wiesz jaką odmianę masz?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Qry
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lip 2007, o 19:50

Post »

W jednym rzędzie też można bez prześwitów - posadzić dość gęsto i przycinać młode przyrosty dwa razy w roku to się rozgałęzią, ale faktem jest, że na metrowy żywopłot to można wtedy i z 10 lat poczekać ..
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Nalewka pisze:Mietku, czy pisząc o zagęszczaniu żywopłotu od dołu chodziło Ci o to, żeby nie było prześwitów między krzewami? Ale czy bukszpan posadzony w jednym rządku na pewno Ci się zagęści od dołu? Wydaje mi się, że należy posadzić dwa rządki, na zakładkę tj. jeden rząd tak jak masz, a drugi równolegle, ale krzewy sadzone w połowie odległości między tymi w pierwszym. Ma to wyglądać mniej więcej tak:

o_____o_____o_____o___
___o_____o_____o_____o

Można też sadzić w trzech rzędach:

o_____o_____o_____o___
___o_____o_____o_____o
o_____o_____o_____o___

Odległości między roślinami, o ile pamiętam, to ok. 20 cm.

Tyle teorii, a w praktyce Twój żywy płotek bardzo mi się podoba taki, jaki jest, w dodatku, o ile pamiętam z Twojego wątku, sam go sobie wyhodowałeś z gałązek, czy tak :)
Twoje propozycje co do sadzenia są oczywiście dobre dla troszkę większych szpalerów czy żywopłotów. Założenie dla mojego to szerokość docelowa ca 25 cm a wysokość nie większa jak 35-40 cm. Niestety szpaler sadziłem z roślinek zakupionych. Były to sadzonki trzyletnie, a po uzyskaniu wszelkich możliwych rabatów, kosztowały po 5,60 zł/szt. Stąd też posadzone zostały troszkę za rzadko. W tym roku próbuję ukorzenić osiemdziesiąt sadzonek. Jeśli się uda to dosadzę pomiędzy już rosnącymi. Prześwity pomiędzy roślinami są tylko na niewielkiej wysokości tuż nad ziemią, natomiast powierzchnia górna i boczne stanowią zwarte płaszczyzny.

Oprócz zaprezentowanego szpaleru mam jeszcze dwa. Jeden z roślin rosnących w sposób naturalny, bez cięcia, wysokości około 65 cm i najstarszy, wysoki na 50 cm. Rośliny cięte są w nim na kształt okrągłych kolumn. W roku ubiegłym ciełem go zbyt wcześnie na wiosnę i silny przymrozek znacznie uszkodził krzewy. Z trudem odbijają. Niestety duży bukszpan rosnący w donicy przemarzł całkowicie.

Z rozmowy ze szkółkarzem hodującym bukszpany dowiedziałem się, że sama zima nie jest zbyt grożna dla tych roślin pod warunkiem, że mają wystarczającą ilość wilgoci.
Mietek.
aneczeleczka
50p
50p

Post »

niestety nie wiem co to za odmiana ten mój.Wygląda typowo, nic szczególnego, przyniósł mi go mój "ogrodnik" (to tak dla żartu go nazywamy), który jest ze wsi, więc myślę że to jak najbardziej typowy bukszpan.

Ale to co napisałaś o tym wzorze zasadzenia jest bardzo ważne. Moim celem jest uzyskanie wysokiego zwartego żywopłotu, więc im więcej ich dam tym bliżej będę założenia. Tak zrobię, ale teraz raczej już pewnie nie ma co dosadzać szczepek urwanych z dorosłych bukszpanów? A może się mylę, może właśnie teraz jeszcze powinnam posadzić? Doradźcie proszę.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Można jeszcze sadzonkować. Można też w marcu.

A ja sadzonkowałam w lipcu :lol:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcę zrobić obramowanie rabaty z bukszpanu taki żywopłot wysokości ok 20cm, jednak obok zawsze leży się na kocu/leżaku i zastanawiam się czy nie będzie to za bardzo śmierdzieć i tym samym przeszkadzać w wypoczynku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”