Igły z modrzewia.
- semper
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Igły z modrzewia.
Witam.Pewnie rozśmieszy Was Moje pytanie, ale spróbuje.
Na Moim ogródku rośnie spory modrzew.Zrzuca zawsze dużo igieł.Czy należy je sprzątać?Czy mają jakiś wpływ na strukturę gleby?
Pozdrawiam Jurek
Na Moim ogródku rośnie spory modrzew.Zrzuca zawsze dużo igieł.Czy należy je sprzątać?Czy mają jakiś wpływ na strukturę gleby?
Pozdrawiam Jurek
Re: Igły z modrzewia.
Myślę,że igły modrzewiowe podobnie jak inne mogą zakwaszać glebę.
Modrzewiom to na pewno nie przeszkadza.Natomiast kwestia estetyki to zupełnie inna sprawa.
Pzdr.
Modrzewiom to na pewno nie przeszkadza.Natomiast kwestia estetyki to zupełnie inna sprawa.
Pzdr.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wg. mnie mogą one nieco zakwaszać ziemie ale to raczej minimalnie.Na pewno nie posiadają żadnych negatywnych właściwości jak np. liście Orzecha Włoskiego.
Mnie się taka ściółka z igliwia zawsze podoba ;)
Mnie się taka ściółka z igliwia zawsze podoba ;)
A czy pod RH się nadają ? Chcę troszkę wysypać pod nie.
Igły Modrzewia pod rododendrony?
Sosny (pospolite) preferują lekko kwaśne gleby (4,5 -6 pH - wikipedia) choć mogą rosnąć na wszystkich - czyli dlatego igły sosny raczej zakwaszają glebę.
Modrzewie preferują gleby obojętne do zasadowych (europejski - pH ok. 7 i wyżej - http://www.ibro.pl ) - czyli igły modrzewia nie mogą chyba zakwaszać, stąd wniosek że na ściółkę pod rh - średnio.
Ale chętnie bym przeczytał opinię specjalisty od drzew iglastych:)
Sosny (pospolite) preferują lekko kwaśne gleby (4,5 -6 pH - wikipedia) choć mogą rosnąć na wszystkich - czyli dlatego igły sosny raczej zakwaszają glebę.
Modrzewie preferują gleby obojętne do zasadowych (europejski - pH ok. 7 i wyżej - http://www.ibro.pl ) - czyli igły modrzewia nie mogą chyba zakwaszać, stąd wniosek że na ściółkę pod rh - średnio.
Ale chętnie bym przeczytał opinię specjalisty od drzew iglastych:)
Pozdrawiam
Specjalistą nie jestem, ale stare modrzewie mam i to w jednym skupisku. Poza tym, że igły rozkładają się baardzo wolno to jeszcze bardzo mocno zakwaszają ziemię. Rozkładają się wolniej niż igły sosnowe może dlatego, że jak spadną tworzą dość zbitą warstwę i może jest mniejszy dostęp powietrza
trudno powiedzieć
Ostatnio wzięłam taką 'ziemię' z igłami spod modrzewia do rozmnażanie rh, pH było w granicach 4-4,5. Ja pod rh czasem trochę dorzucam, ale też daję na wiosnę obornika. Najlepiej samemu sprawdzić pH.
Tak u mnie wyglądają igły takie już przekompostowane częściowo przez naturę

Ostatnio wzięłam taką 'ziemię' z igłami spod modrzewia do rozmnażanie rh, pH było w granicach 4-4,5. Ja pod rh czasem trochę dorzucam, ale też daję na wiosnę obornika. Najlepiej samemu sprawdzić pH.
Tak u mnie wyglądają igły takie już przekompostowane częściowo przez naturę