Wierzba wawrzynkowa ( Salix daphnoides ) bazie na Wielkanoc

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
przemoccc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2011, o 00:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wierzba wawrzynkowa ( Salix daphnoides ) bazie na Wielkanoc

Post »

Witam,
Chciałbym zacząć uprawę wierzby z której mógłbym uzyskać gałązki z baziami na Wielkanoc.
Mam ok 1ha ziemi na lekko podmoklym terenie.
Mam wiec prośbę o pomoc, jakieś wskazówki jak mógłbym to ugryźć, od czego zacząć.
Będę wdzięczny za wszelka pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bazie

Post »

Witam
Polecam wierzbę wawrzynkową (Salix daphnoides), osobniki męskie mają duże i bardzo puszyste bazie wczesną wiosną. Niestety najczęściej zakwitają, przynajmniej u mnie, jeszcze przed Wielkanocą. Może rosnąć chyba na każdej glebie.
Bardzo łatwo się rozmnaża przez sadzonki zdrewniałe wczesną wiosną.
przemoccc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2011, o 00:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuje za odpowiedz. Jak należy to sadzic?
Odlamujemy galazke i wsadzamy w ziemie? Czy pole musi być zaorane, czy może tam rosnąć trawa i można taka "sadzonke" wetknac bezpośrednio w trawiasty grunt?
Sorry za moje ciemniackie pytania, ale temat jest dla mnie mętny. Każdy, kogo o to pytam mówi, ze wystarczy "wsadzić w ziemie i samo rośnie". No dobra, ale co wsadzić, gdzie wsadzić :D?
Wiem jak sadzic drzewka i krzewy, siać kwiaty itd, ale tutaj jest dla mnie zbyt wiele niejasności:
Przygotowanie gruntu, sadzonki, ile na m2, podlewanie itd.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

przemoccc pisze: Wiem jak sadzic drzewka i krzewy, siać kwiaty itd, ale tutaj jest dla mnie zbyt wiele niejasności:
Przygotowanie gruntu, sadzonki, ile na m2, podlewanie itd.
To już najlepiej gdyby jakiś szkółkarz odpowiedział, ja niestety nie jestem w tym ekspertem :|
Natomiast wiem, że takie gałązki zeszłoroczne, o długości kilkudziesięciu cm, ucięte wczesną wiosną blisko miejsca z którego wrosły ukorzeniają się bardzo łatwo i szybko, w zwykłym słoiku z wodą. Można też wsadzić od razu do zwykłej ziemi, byle w miarę głęboko i żeby ziemia była stale wilgotna.
Podobno tylko wierzba iwa z trudem się ukorzenia, ale inne gatunki bez problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”