Wierzba japońska,w.całolistna,w.zwarta (Salix integra)'Pendula'

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Wierzba japońska,w.całolistna,w.zwarta (Salix integra)'Pendula'

Post »

Witam,
posadziłam wczoraj ww wierzbę. Z miejsca szczepienia wyrasta kilka gałązek o długości ok. 50 cm. Czy powinnam ją teraz przyciąć, czy poczekać do wiosny i przyciąć po kwitnieniu. Nie wiem niestety, czy była cięta w szkółce. Przejrzałam wątek o wierzbach, ale tam jest głównie o kilkukrotnym przciunaniu Hakuro i o tym że pozostałe wierzby tnie się wiosną właśnie. A jeśli posadziłam teraz, to co mam zrobić?
Może ktoś ma ten okaz i mógłby coś o niej napisać czy pokazać zdjęcia. Jakie ma przyrosty, jak zimuje, czy jest podatna na choroby. U mnie rośnie po płn.-wsch. stronie domu - nogi ma w cieniu, głowę w słońcu.
Będę b. wdzięczna za wszelkie uwagi :)
Awatar użytkownika
cebes
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lip 2011, o 15:55
Kontakt:

Re: Wierzba całolistna Pendula

Post »

Witam,
Całkiem ściało możesz skrócić tą pendulkę o 1/2 długości pendów czyli 25cm, obudzisz wówczas pąki uśpione i w przyszłym sezonie będzie ona już znacznie gęstsza. Ponadto proponuję zabezpieczyć ją przed rdzą.

Pozdrawiam
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22

Post »

cebes pisze:Witam,
Całkiem ściało możesz skrócić tą pendulkę o 1/2 długości pendów czyli 25cm, obudzisz wówczas pąki uśpione i w przyszłym sezonie będzie ona już znacznie gęstsza. Ponadto proponuję zabezpieczyć ją przed rdzą.

Pozdrawiam
Dziękuję :wit A co sprawdzonego proponujesz na rdzę i co ile trzeba ją opryskiwać? To moja pierwsza wierzba, więc nie mam tu żadnych doświadczeń.
Awatar użytkownika
cebes
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lip 2011, o 15:55
Kontakt:

Post »

Proponuję Polyram jest tani i w miarę skuteczny
eellaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2011, o 21:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,

a czy podpowiecie jak przezimować wierzbę Pendulę w donicy?
Obłożę ją styropianem, ale nie wiem co z podlewaniem? Ona pije jak smok, więc czy przy dodatnich temperaturach podlewać ją nadal?
W tej chwili stoi w większej donicy, w której zawsze jest woda (to jej pierwszy rok na moim balkonie).

dziękuję i pozdrawiam,
Ela

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”