Przeczytałem w ostatnim działkowcu o takim właśnie pnączu. Ponoć w naszych warunkach na dobrych glebach w ciągu roku daje przyrosty nawet 6 m.
To niesamowite Jak ktoś chce szybko zakryć ogrodzenie to ma krzew jak z nieba. Czy ktoś zna tę roślinę i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami?
W działkowcu na zdjęciu prezentowała się całkiem nieźle, w sieci różne fotki znalazłem, jak to wygląda z Waszego punktu widzenia. Długo kwitnie, łądnie pachnie etc ??...
Marku -bb ja to pnącze miałam w swoim ogrodzie.Prawda jest,że się bardzo szybko rozrasta i pięknie kwitnie.Dostałam małą łodyżkę od sąsiada, która się bardzo szybko ukorzeniła.Ponieważ rosła przy ogrodzeniu i za bardzo się rozrosła mąż wykopał.Ale jeżeli masz miejsce na tą roślinę to polecam
Tez czytałam o tej roślinie w lutowym działkowcu i również jestem nią zauroczona (nigdy nie miałam rdestówki).
Szybko przyrasta i jest dosyć ciężka więc muszę wygospodarować na działce miejsce na dość masywne podpory i na pewno w tym roku rozgości się na mojej działeczce.
W okresie kwitnienia jest piękna.
Czyli jednak, ciekawe czy w ogrodniczym jakimś kupie teraz na wiosne. A może ktoś wrzuci fote swojego pnącza?
Trzeba pdpierac nawet przy silnym pętowym ogrodzeniu czy poowija się?
Rdestówka bucharska (Fallopia baldschuanica) bywa utażsamiania z
rdestówką Auberta (Fallopia aubertii)
To pnącza należące do jednej rodziny rdestowatych,ale trzeba je odróżniać:
Rdestówka bucharska (Fallopia baldschuanica) osiąga roczne przyrosty do 8 m długości
Liście ma małe, owalne, zielone oraz zdrewniałe, wiotkie pędy.
Jesienią jej liście przebarwiaja się bardzo efektowne na żółto lub brązowo.
Kwitnie od lipca do września, kaskadami drobnych, dzwoneczkowatych, zaróżowionych kwiatów.
Nie pachną,mino to cala roślina wydziela słodkawy,miodowy zapach
Rdestówka Auberta (Fallopia aubertii)- do tego gatunku zalicza się rośliny o silniejszym wzroście (do 15 m długości pędów) i kwiatach białych lub zielonkawych.
Liście ma sercowate ,pędy są cienkie, elastyczne które wiją się lewoskrętnie wokół podpór.
Kwiaty ma białe, drobne ,delikatne zebrane w długie, luźne wiechy, słabo pachnące.
Podobna jest też Fallopia multiflorum, która w odróżnieniu od rdestówki bucharskiej jest wrażliwa na mróz i wymaga ochrony na zimę i jak sądzę nie jest jeszcze znana w naszym kraju..?