BARDZO dziękuję za wszystkie dotychczasowe Wasze rady !
Poniżej kilka kwestii które dopowiem, a rozjaśnią nieco moją sytuację:
hanka55 pisze:Najpiękniejsze wyjście - podnieś teren od strony drogi.
Zrób mur oporowy i skarpę, na które piętrowo posadzisz drzewa i krzewy.
Najwyższe np. kolorowe klonym czeremchy, jarząby szwedzkie od strony ulicy i niższe piętra krzewów - od róż, hortensji po berberysy - na dole, a parter mogą stanowić byliny i niskie krzewy.
Zalety - mur i skarpa są naturalną barierą akustyczną; nasadzenia zielone wyłapią pyły i wygłuszą szum aut; milej mieć piękny kolorowy widok, niż czekac parę lat aż wyrośnie wielgachna, zielona ściana
Żywopłot, który planuję założyć, a co do którego o porady proszę, ma niestety długość ponad 80 metrów, w związku z czym podniesienie terenu na tak długim odcinku będzie bardzo kosztowne, tym bardziej, że na owej skarpie musiały by się zmieścić i płot betonowy i pas nasadzeń...
Aczkowliek sam pomysł z podniesieniem terenu jest z całą pewnością godny uwagi.
weiner pisze:żywotnik zachodni - do 5 metrów - rośnie dosyć szybko więc to chyba najlepsza opcja.
Czy te 5 metrów jest to rzeczywiście wysokość na jaką dorastają żywotniki, czy jest to nominalna wysokość katalogowa, nie uwzględniająca polskich realiów?
hanka55 pisze:Zwracam uwagę na fakt, że tommay planuje żywopłot wysokości dwukondygnacyjnego budynku!
4-5 metrów to jest już ściana zieleni, która w zależności od kąta padania promieni słonecznych, potrafi zacienić i 10 - 20m ogrodu...
Posadzenie dużych drzew w rządku, będzie wyglądało conajmniej mało urokliwie , a wysokość planowanej zapory jest równa ekranom dźwiękochłonnym posadowionym przy trasach szybkiego ruchu.
Dlatego zaproponowałam skarpę, by wzrost docelowej wysokości zasłony, rozłożyć przestrzennie i optycznie "zgubić" wysokość ściany zieleni.
Nie ma problemu, ponieważ owa ściana będzie nasadzona w kierunku północ-południe, a po drugie cały ogród ma wielkość 10.000m2 i odległość owej ściany od domu będzie ponad 100m. A na tej odległości zmieści mi się niejedno ozdobne drzewo lub krzew, który będzie zasłaniał jednolitą linię żywotników czy innych żywopłotowych.
Zależy mi głównie na tym, żeby całkowicie oddzielić się od drogi, więc bardzo chciałbym żeby owa omawiana ściana była naprawdę gęsta. Ostatnio, jeszcze przed waszymi poradami, wpadł mi do głowy pomysł posadzenia dwóch pasów świerków kłujących (na przemian). Szybko rosną, a cena 15zł za 150cm takiego świerka to nie majątek. Co uważacie na ten temat?
Jeszcze raz wielkie dzięki za porady. Biorę się już do szukania więcej informacji na poruszone przez Was pomysły i prosze jeszcze o ustosunkowanie się do powyższych mich uwag