Mam do Was pytanie.
Jaki drzewa krzewy długo kwitną ? Chodzi mi o takie które są przez cały sezon a przynajmniej ponad 2 miesiące ozdoba ogrodu. Na których długo utrzymują sie kwiaty, lub ich liście są ozdobne.
Tylko proszę nie pisać że wszystkie
Róże. Te powtarzające kwitnienie - tak mają w opisie. A są ich naprawdę setki, więc musiałbyś zawęzić kryteria, np o wielkość, kolor, zapach, charakter, itp.
Wydaje mi się, że hortensje ogrodowe też długo kwitną, ale nie mam takich, to nie wiem
3 tygodnie temu pierwszy raz zobaczyłam ogniście czerwony żywopłot z trzmieliny oskrzydlonej. Nie zaprzeczę, że stanęłam jak wryta, był piękny. Podobno te czerwone liście utrzymują się na krzewie około miesiąca. Znam trzmieliny ale tę zobaczyłam po raz pierwszy.
Jestem za budleją davida, kwitnie przepięknie przez 3 miesiące.
Dla mnie najbardziej efektowne są drzewa szczepione, które naturalnie formują się w kule i tak zwykła szczepiona robinia, czy klon wyglądają atrakcyjnie przez cały sezon ze względu na kulisty pokrój korony.
Nie widzę wątku, w którym można byłoby pokazywać pięknie kwitnące drzewa. Jest ich całe mnóstwo - pokazujcie najpiękniejsze kwitnące okazy z Waszych ogrodów.
Na początek, najzwyklejsza śliwa mirabelka - a jak cudownie kwitnie. Chociaż to drzewo owocowe, nadaje się do działu o drzewach ozdobnych. Podobnie zapewne jak wiele wiśni i jabłoni. Zdjęcia robione dzisiaj.
Mirabelka to bije chyba wszystko na głowę ja nie znoszę tych śliwek trzymam jedynie dla takiego widoku i jeszcze lepszego zapachu , który wręcz uwielbiam , bo przypomina mi dzieciństwo.
Ma takie małe wiśnio-śliwki. Nawet chyba to parę razy z ciekawości jadłem. Ale smaku nie pamiętam. Rewelacji zapewne nie było skoro nie zapadło mi w pamięci. Były dwie, ale jedną zatopiło jak posadziłem je w maju i potem przyszły deszcze.
Obecnie jest jedna i rośnie ładnie. Oprysk potrzebny raz w roku/ mszyca ją żżera chociaż nie zawsze. Ale potrafi być Myślałem żeby dokupić jej drugą. Liście przepiękne ma. Na razie jeszcze małe. Potem purpura i utrzymuje się przez sezon. Z tymże u mnie rośnie na pełnym słońcu / i o dziwo nie pali liści.