Żywotnik (Thuja) z nasion

Drzewa ozdobne
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Żywotnik (Thuja) z nasion

Post »

Witam wszystkich po dość długiej przerwie :)
Chciałem Was prosić o radę. Do jakiej gleby najlepiej posiać Thuję occidentalis? Jak ją przygotować?

Pozdrawiam! Michał
Pozdrawiam
Michał
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Michał

jak ja sadziłam swoje tuje, kupowałam ziemię do iglaków, kopałam podwójnie większy dół wsadzałam tuję i zasypywałam ziemią,zasypałam kora na poczatku trzeba dobrze podlewać.
Miszka007
100p
100p
Kontakt:

Post »

Tylko, że mi chodzi o wysiewanie nasion :) Chcę, aby % wykiełkowanych był jak największy.
Pozdrawiam
Michał
Miszka007
100p
100p
Kontakt:

Post »

Nikt nie może mi pomóc?
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczytaj tutaj :D

wysiew nasion
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

Jeśli nie znasz tajników , nic z tego . Z początku wyrosną krótkie 5cm. pędy . Należy je rozsadzić . Tak też zrobiłem , ale później i tak położyły się i zmarniały . Lepiej kupić małą sadzonkę za 3-4 zł. i dalej samemu hodować .
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Ja nasiona żywotników zwykle wysiewałem do gruntu: w ziemi gliniastej robiłem rowki, w nie ok. 1-2 cm torfu, następnie wysiewałem nasiona i przysypywałem je ok. 0,5 - 1cm warstwą piasku lub piasku zmieszanego z torfem. Jaki procent wschodził trudno powiedzieć, ale przy mocnym nadmiarze nasion, wschodziło i tak więcej niż potrzebowałem.
Podobnie można postępować z nasionami cyprySików, sosen czy jodeł i in.
Roman
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

Witaj Roman ! A nie mógłbyś szczegółowiej opisać cały cykl wzrostu żywotników i cyprysików ? Chodzi o to , w którym miesiącu siałeś do gruntu ? Czy to było pod folią , czy bez ? Kiedy wyszły i na jaką wysokość ? Kiedy posadziłeś na swoje stanowiska ? Jakie odmiany wyszły najlepiej i najłatwiej ? - Rozumiem ,że przez cały okres nie można dopuścić do przesuszenia gleby i trzeba być na miejscu . - Sporo pytań , ale jak już coś zacząć , to nie należy powtarzać błędów. Pzdr.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Odmiany to nigdy Ci nie wyjdą :D Urosną kundle.
To trochę tak, jakbyś siał np. klapsę. Urośnie pierdziołka, albo (zaleznie od rejonu naszego kraju, jak mawiał Seneta) srulka.
Rozszczepienie cech jest silne i nawet żywotnika zachodniego nie powinno się siać, bo urastają różności.
Wysiew stosujemy przy planowanej hodowli nowości. W Stanach np. sieją kilka ha danego gatunku, idą fachowcy, wybierają kilka!! siewek do dalszej hodowli, resztę przyorują na nawóz.. i od nowa.
Chociaż- żyw. zach 'Yellow Ribbon' dał mi 30% siewek o złotej barwie. Ale- to trzeba kilka lat obserwować- pokrój, tempo wzrostu..
A jak siać- a jak, nie przymierzając pietruszkę. Nasiona żyw. zach. drobne są, można nie przykrywać, bądź piaseczkiem, cieniutko. Wschodni trzeba przykryć. Siew pod folią to jednolatka wys. nawet 15 cm, w gruncie ok 10. Uwaga na zgorzele siewek- jeśli choć jedna fiknie, natychmiast pryskać. A czym- są trzy głowne gat. grzybów zgorzelowych i nie ma jednego preparatu tłukącego wszystko. Nawt dezynfekcja podłoża może być nieskuteczna, bo patogena na okrywie nasiennej można przenieść.
Ogólnie- nie za gęsto, nie dopuścić do wschodów do przesuszenia, jak wzejdą podlać rano, żeby szybko obeschły i ogólnie ostrożnie z laniem, pod folią wietrzyć (zgorzele)
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p
Od: 11 lis 2008, o 18:22

Post »

MirekL... Czy sadzonki Thuja occidentalis rozmnażane generatywnie nadają się na formowane żywopłoty... ?
Tomek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nadają, mimo różnic we wzroście. I tak to cięte będzie.
Chociaż mam 4 szt z siewu kuliste- trochę przypominają 'Hoseri', ale tak dwa razy szybszy wzrost. Ale to widać, można selekcję zrobić i wybrać w miarę równo rosnące.
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p

Post »

Różnice we wzroście są związane z różnicami w ilości odziedziczonych cech od rośliny matecznej... ?
Tomek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

I tatecznej :D A skąd wiesz, czym to się zapyla?
Ciekawie wyglądają siewki iglaków z nasion z arboretów. Akurat Rogów mam obok. A. koreana skundlona z veitchi (A. x arnoldiana), A. concolor z A. grandis, siewki żyw. zachodniego o cechach plicaty itd.
Czasem nawet ciekawe rzeczy urastają Obrazek
Wszystki siewki z jednej partii nasion
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p

Post »

W tej drugiej od lewej widzę dużo cech T.o. 'Columna'...
Tomek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Prawie 'Smaragd'. Gęściejsze i wolniej rośnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”