Cześć!
Mam nadzieję, że coś mi podpowiecie. W moim ogrodzie rosną dwie dwuletnie brzozy, którym ewidentnnie coś dokucza.
Obie wiosną mają zdrowe listki i pędy, natomiast latem to się powoli zmienia i coraz więcej liści zwija się oraz schnie.
Podejrzewam jakiś szkodnik, ale nic nie widzę na listkach. Czy wiecie co to może być? I czym to zwalczyć?
W załączeniu zdjęcie z jedną z zaatakowanych gałązek (o ile uda mi się je wstawić ;)).
kochani pomóżcie,mam bardzo ładnie uformowaną brzozę pendulę,uważałem do tej pory że jest to drzewo niezniszczalne tzn.żadne choroby i robaki ją nie ruszą (do tego roku).Od niedawna zaczęła tracić lekko zżółknięte liście uważałem to za normę( choć trochę za wcześnie przed zimą).Po bliższym przyjrzeniu zauważyłem drobne otwory w korze pnia.Jeden lekko rozdrapałem i zauważyłem wnętrze pnia spróchniałe.napiszcie czy to możliwe żeby brzoza była zaatakowana przez jakieś robaki,może korniki.Co z tym fantem zrobić szkoda by było ją stracić(obawiam się o sąsiednie drzewa również brzozy i inne.POMÓŻCIE!!!!!!
Nie jestem specem ale przypuszczam, że chodzi to o tego robala: http://www.robale.pl/index/2/260
Ogłodek rzeczywiście należy do kornikowatych. Ale co z tym robić na razie jeszcze nie wiem. Odezwę się, jak znajdę coś więcej.
Pewnie Cię zmartwię... O ogłodku znalazłam, że tępi się go jak wszystkie korniki. Wiesz pułapki feromonowe i tak dalej... A drzewo do wycięcia. Lepiej sprawdź, czy to naprawdę to paskudztwo, szkoda ładnej brzozy...
Witam Was. Moja młoda brzoza ma takie dziwne narośla. Co to jest? Czy można to zwalczyć czy lepiej wyciąć? Liście te, które są są zdrowe, ale na części gałązek nie ma ich wcale. Nie żółkną i nie spadają. Proszę o pomoc.
Przyjrzałam się bliżej ostatniemu zdjęciu i tam widać coś w kształcie wykrzykników. To mogą być jakieś szkodniki, ale na tym to się nie znam. Mogłabyś dać ten fragment z ostatniego zdjęcia w jeszcze większym powiększeniu?
Mam pytanie, na moim podwórku rośnie brzoza. Cały chodnik wokół niej jest czarny. Może ktoś z was wie czym to jest spowodowane?
Z góry dzięki za odpowiedź
Mszyce żerujące na liściach brzozy wydzieliły spadź.Spadź opadła na chodnik , na niej rozwinęły się grzyby.Grzyby te nazywane są sadzakami, ze względu na czarne zabarwienie.Spadź zawiera cukry i mocno przywiera do podłoża.
Wiem już co to jest. To skorupik jabłoniowy. W ostatnim MPO jest jego zdjęcie. Najważniejsze to poznać wroga, teraz można znim walczyć . Walerio miałaś rację, dałam mało wyraźne zdjęcia.
Witam. Na mojej działce od 5 lat rosło niezidentyfikowane drzewo. W zeszłym roku zauważyłam że coś się z nim dzieje. ale dopiero w tym roku odkryłam, że pod korą miało robaki- glisty. Pieczołowicie od początku sezonu pracował na nim dzięcioł. Ale drzewo uschło. Kora i pień przy gruncie są spróchniałe. Martwi mnie to, że dwie brzozy sąsiadujące z tym drzewem , choć są ogromne jak dom, mają pożółkłe czubki i niektóre liście uschnięte. Czy to może być ten sam pasożyt? Jak pomóc tym drzewom? Proszę o podpowiedzi. Szukałam informacji o pasożytach brzóz, ale znalazłam tylko te żerujące na liściach i grzyb. A to jest z pewnością coś innego.