Ostrokrzew karbowany(Ilex crenata) 'Golden Gem'

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ostrokrzew karbowany(Ilex crenata) 'Golden Gem'

Post »

Mój ostrokrzew przechowuję w piwnicy, bo bałam się go na zimę wkopać. Zauważyłam ostatnio, że mi kwitnie w piwnicy. Stoi na parapecie, niestety od pólnocnej strony, więc trochę stracił swój żółty kolor /wiosna na polu na pewno go odzyska/ , czasem trochę podlewam. Czy wasze też zakwitły? :D

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nelu mój ostrokrzew jest zdołowany na ogrodzie, kolorów nie stracił, ale o kwiatach nie ma mowy. :D
Nelu czy mogłabyś zrobić zbliżenie kwiatów? Ciekawa jestem jak kwitnie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mój stoi na oknie klatki schodowej ,też nie zamierza jeszcze kwitnąć ale ma się dobrze.
Rumieńce mu nie zniknęły :lol: :lol:
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój stoi w jasnym i nieogrzewanym pomieszczeniu , kolorków na listkach nie stracił , nadal jest tak pięknie ubarwiony :D ale kwiatów jeszcze nie ma :wink:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Ja go trzymałam trochę czasu w domu- koło okna balkonowego. Przed świętami wyniosłam do piwnicy- w chłodniejsze- ale ciemniejsze miejsce. I z czasem widzę, że ciemnieje...Myślę , że jak wiosną wysadzę do ogródka to szybko nadrobi kolorkiem... :D
Idę próbować zrobić lepsza fotkę...

Nie wychodzi mi wyraźna fotka... :cry: Poproszę później zięcia- ma lepszy aparat :wink:
To są maleńkie kwiatuszki- mniejsze niż listki...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Ten ostrokrzew świetnie zimuje w naszym klimacie. Mój bez problemu przetrwał zimę bez żadnego okrycia, a mieszkam na wschodzie w zimnym i wietrznym miejscu. Jest posadzony na słonecznym terenie i ma ciągle piękne kolorki. One nie lubią ciemności:-(. Dodam jeszcze, że swojego ostrokrzewa sadziłam bardzo późno bo pod koniec listopada więc nawet nie zdążył się dobrze przekorzenić przed zimą. Uważajcie aby liście nie zbrązowiały gdyż będzie to oznaka usychania. One muszą być zimą podlewane jeśli nie są posadzone w gruncie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Mój ostrokrzew posadziłam na rabatkę zaraz po otrzymaniu :D
Na razie trzyma sie świetnie ,nie stracił kolorków i nie podsycha :D
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój prezencik Ostrokrzew, tak samo jak Małgosi - posadzony po otrzymaniu, nie uległ zmianie :D

Ale kwiatków ani widu, ani słychu :wink: . Neli , królowej kwiatów to wszystko kwitnie !!! Jak Ona to robi ??? :D :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

Ostrokrzew 'golden gem'

Post »

Mam posadzony wiosną ostrokrzew karbow. 'golden gem' na stanowisku słonecznym. Po wsadzeniu wyglądał atrakcyjnie ale z czasem latem zaczął "łysieć" (zdjęcia). Nie wiem jaka może być tego przyczyna. Na choroby pryskałem. Byłem w zeszłym tygodniu w punkcie gdzie kupiłem i pytałem. Mówią, że on lubi stanowiska półcieniste do cienistych i to najprawdopodobniej jest przyczyna. Ja znów znalazłem w necie, że on jest typowy na stanowiska słoneczne Co waszym zdaniem mam zrobić z moim ostrokrzewem? może jeszcze jest inna przyczyna? poradźcie.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Mirek.
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Re: Ostrokrzew 'golden gem'

Post »

Może przysychał? Posadziłeś roślinę z doniczki do ziemi, nie rozluźniłeś bryły korzeniowej, korzenie jej nie przerosły i efekt był taki, że dookoła mogło być mokro a bryła wysychała jakby roślina nadal rosła w doniczce, taki torfowy korek z tej bryły się utworzył. Mam nadzieję, że dość jasno to opisałam :)[/code]
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Najjaśniej jak było można, ale czy popełniłbym taki błąd przy sadzeniu ciężko mi stwierdzić. trochę roślin już posadziłem i zawsze dobrze namaczałem bryłę korzeniową i rozluźniałem - biję się w pierś nie pamiętam.
jeżeli już popełniłem ten błąd to czy można jakoś zadziałać, czy w przyszłym roku będzie już mu lepiej?
czy stanowisko słoneczne jest dobre?
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

A jakie podłoże zastosowałeś, ostrokrzewy lubią glebę taką jak wrzosowate. Ja mam ten ostrokrzew i jeszcze Gold Tip o podobnym pokroju (no i kilka innych odmian) i wszystkie są bardzo ładne. Rosną wśród azalii i rododendronów na stanowiskach bardziej słonecznych niż zacienionych. Nic im złego się nie dzieje, gleba przepuszczalna, lekka. Zamawialiśmy ciężarówkę na wrzosowisko. A informacje w internecie są bardzo sprzeczne:-(. Na jednej stronie pełne słońce, na innej cień niestety.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

Jeśli są takie sprzeczne informacje, to pewnie lubi wyższą wilgotność powietrza. Generalnie rośnie w słońcu, ale na wilgotniejszych glebach, jeśli nie możemy mu tego zapewnić, lepiej posadzić go w półcieniu.
Nie mam tego ostrokrzewa (na razie, bo choruję na niego :) ) ale gdyby był mój to uciekłabym z nim do półcienia i zobaczyła co się tam będzie z nim działo.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Słuchaj Kasi i kocicy, mirasku.
Formy bezchlorofilowe ( białe) lub małochlorofilowe, typu Aurea,
nie mając zielonej ochrony przed poparzeniami słonecznymi,
często liofilizują liście w pełnym słońcu.

Ostrokrzew lubi takie warunki, jak rózaneczniki, tak, jak opisały Dziewczęta :
- wysoką wilgotność powietrza
- lekką, kwasną ziemię
- miejsce półsłoneczne/ półcieniste
- wyściółkowaną kwaśną okrywą glebę wokół korzeni
-pH ok. 4-5,5, czyli kwaśne!

I mają wtedy przyrosty strrrraszne, można ciąć, pięknie się wtedy zagęszczają :P .
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Więc będę przesadzał.
Pytanie tylko czy już teraz/dzisiaj mogę przesadzić i jak dużą bryłę wykopać by wsadzić optymalnie w kwaśne podłoże. Ten na pewno był wsadzony w zwykłą ogrodniczą ziemię.
Pozdrawiam. Mirek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”