Lilaki (Syringa)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilaki
Jestem bardzo zadowolony z tej odmiany (Krasawica Moskwy). W tym roku zakwitła trochę większą ilością kwiatów (młody krzew), ale widok i zapach jest niesamowity. W pobliżu rośnie Sensation na którym jest 3x więcej kwiatostanów, a pomimo tego wzrok przyciąga biała dama ;)
Zauważyłem mały odrost korzeniowy, poczekam aż się lepiej ukorzeni i przesadzę w inne miejsce.

Zauważyłem mały odrost korzeniowy, poczekam aż się lepiej ukorzeni i przesadzę w inne miejsce.

-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Tak,to dwa lilaki,które chcę mieć!Dzięki Jurku,że je pokazujesz-teraz będę penetrować szkółki.
Halina
Dzięki za odpowiedź Snieżko! A czy teraz wapnując im nie zaszkodzę? Czy to musi być koniec zimy?
Pozdrawiam Ania
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam w tym roku spróbowałem zaszczepić na odrostach od białego lilaka kolor bordowy( jak na razie szczep żyje i chciał bym jeszcze inne odmiany najbardziej krasawice moskwy. Czy była by mozliwość dostać zrazy na okulizacje albo wiosenne sczepienie od jakiegoś forumowicza chodzi o przesył pocztowy albo kurierski na mój koszt( mieszkam w okolicy Radomska Pajeczna jak ktos z okolic jest z forum tym lepiej podjechał bym)

Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Raczej nie powinno im to zaszkodzić, tylko trzeba dość mocno podlać. Jednak zanim to zrobisz, sprawdż, czy już nie masz wapiennej gleby, może nie będzie to potrzebne.arielka pisze:Dzięki za odpowiedź Snieżko! A czy teraz wapnując im nie zaszkodzę? Czy to musi być koniec zimy?
A przy okazji przypomnę, że jarząby też potrzebują do prawidłowego wzrostu gleby wapiennej i trzeba im to zapewnić.
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- śnieżka
Jurek, ten odrost może wcale nie być tą odmianą- tylko zwykłym lilakiem. Odmianowe są szczepione i raczej nie dają swoich odrostów.Jurek pisze:............Zauważyłem mały odrost korzeniowy, poczekam aż się lepiej ukorzeni i przesadzę w inne miejsce.
...........................
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Oglądałem przed posadzeniem dokładnie obydwa lilaki ( Sensation i Krasawica Moskwy) - nie posiadają widocznego miejsca szczepienia, a ponadto jeśli chodzi o Sensation, to taki odrost już zakwitł i był typowy dla tej odmiany.
- śnieżka
No to faktycznie ciekawe. Moja KM jest zaszczepiona na ligustrze i ten dopiero mi odrasta straszliwie. Ponadto zauważyłam, że odmiany szczepione na ligustrze rosną bardzo słabo i słabo kwitną. Jednak ligustry są zbyt słabą podkłądką dla silnych lilaków.
Na ligustrze lilak długo się zbiera ale jak już zacznie rosnąć to nie odbiega od lilaków na własnych korzeniach, szczepienie na ligustrze jest praktykowane od grubo ponad wieku. Natomiast od dekady, może nawet dwóch bywały dostępne sadzonki z in vitro, może te (w zasadzie na pewno) które dają odrosty kwitnące tak samo jak odmiana są efektem ukorzeniania lub właśnie in vitro.
- śnieżka
Fakt jest faktem, że moje 10 -letnie lilaki , szczepione na tym krzewie, wyraźnie są zacofane we wzroście i rozwoju, w porównaniu z sąsiednimi lilakami, szczepionymi na innej podkładce.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sąsiednich dzikich ogrodach rosną lilaki. Stare pachnące odmiany. Takie piękne i słodko pachnące, że tylko Krasawica Moskwy może się z nimi równać. Jak je rozmnożyć? Próbowałam przenosić odrosty ale wyrastają z nich tylko lilaki pospolite, daleko im do tych resztek szlachetniej odmiany na czubku krzewu. Macie jakiś pomysł?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54

Najpiękniej pachnący żólty lilak "Primrose"...

A tu...mała niespodzianka...na lilaku "Sensation" kilka różowych kwiatuszków...
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna