Brzoza.Cięcie i formowanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Keber
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2011, o 06:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przyciąć brzozę?

Post »

Ja również stanowczo odniosę się do wypowiedzi jarko która jest jak najbardziej poprawna. Brzoza nie znosi cięcia, najpiękniej wygląda naturalnie. Należy zastanowić się przed sadzeniem a nie później się martwić jak ją ciąć tłumacząc sobie błędnie że wszystko nadaje się do cięcia i jednocześnie wprowadzając innych w błąd.
Jest wiele form brzóz które możemy dopasować do swojego ogródka, a naturalną zostawmy naturze :)
pozdrawiam mariusz
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

A my 88 razy czytaliśmy :lol: , jak myślę całkowicie się z Tobą zgadzając, że brzoza nie lubi cięcia, i co ważniejsze w tej dyskusji nie powinno się jej ciąć(już słyszę głosy sprzeciwu) dla samej sztuki cięcia. Zresztą po co? Jeżeli już koniecznie chcemy mieć brzozy a nie dysponujemy większym terenem posadźmy odmiany karłowe.
Hmm... Jakoś dziwnie czuję się przywołana do tablicy :D przez jarko )

marko7- odradzam formowanie brzóz. Urody im tym nie dodasz a na pewno sobie regularnej pracy, która w efekcie tak czy tak doprowadzi do uzyskania miotły. Brzozy, nie czarujmy się, nie da się niezauważalnie i sprytnie podciąć by efekt był w miarę naturalny. Jeżeli masz brzozy- pozwól im swobodnie rosnąć. Efekt będzie wtedy najlepszy.
W sprawie odległości brzozy od innych drzew i krzewów, od żywopłotu a także od wszystkiego- jeden metr to stanowczo za mało. Z mojego doświadczenia wynika, że pięć(cyfrą 5) metrów jest często odległością nie wystarczającą. Od innego drzewa- w miarę bezkolizyjnie, ale od domu już nie. Brzoza ma imponujący system korzeniowy grubości nie ramienia mężczyzny a jego uda. To kilkunastometrowe drzewo, którego pnia bardzo często nie da się objąć ramionami.
10 letnie założenia brzozowe, że się tak wyrażę mając na myśli kompozycje z brzóz >w gatunku< i innych roślin to jeszcze bardzo młode i mało kolizyjne kompozycje. Ta harmonia, MirekL ma rację, jest kwestią czasu. (I tutaj o brzozy należałoby zapytać posiadaczy starych 20- 30 letnich ogrodów. Oni faktycznie mają doświadczenie z tymi drzewami).

jarko- proponuję malutki aneksik:
7/Jeżeli zdarzą się sytuacje, że weszliśmy w posiadanie "nieszczęśliwie posadzonej brzozy" w wyniku kupna/ odziedziczenia domu z ogrodem/działki i jeżeli właściwy urząd odmawia pozwolenia na wycięcie takiej brzozy to wówczas możemy pokrój owej brzozy(pod warunkiem, że jest stosunkowo młoda) skorygować cięciem pamiętając szczególnie o punktach 2 i 4.

Prawdziwość punktów 2 i 4 potwierdzam na podstawie doświadczeń własnych(poprawiam błąd- moja brzoza nie ma 15 lat a 25)ponieważ nie wybrałam sfinansowania przebudowy linii energetycznej dla swojej ulicy a coroczne, uciążliwe, pracochłonne i oszpecające jej cięcie(brzózka- samosiejka pod linią energetyczną, której żal było babci wycinać, no i drzewo wyroooosło...).
Sąsiadka, jak już pisałam, również tnie swoją brzózkę. Od około 20 lat. I jeżeli ktoś zapyta>czy można ciąć brzozę?< muszę odpowiedzieć, że można, ale jeżeli pytanie będzie brzmiało> czy warto ciąć brzozę?< z całą świadomością odpowiem, że nie.
Pozdrawiam- Liliana
lsbwlbh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2011, o 06:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

RATUNKU!!!

Post »

Witam!
Jestem nowy na tym forum i znajduję się tu ze względu na moje brzozy... Popełniłem straszną zbrodnię, za na namową mojej mamy przyciąłem 20 letnią brzozę na wysokości 3 metrów. Niestety nie zrozumieliśmy się do końca, ona chciała żebym obciął ją trochę wyżej zostawiając parę gałęzi. A ja nie mając o tym żadnego pojęcia zrobiłem coś takiego:
Obrazek

Stało się to w poniedziałek, ratujcie, co mogę zrobić żeby to drzewo nie padło.
Proszę nie jechać po mnie, każdy w życiu czasem popełni jakiś błąd, z tym, że ja mam silną wiarę i jak sobie coś wmówię to moja podświadomość czyni cuda! Więc pomóżcie mi uczynić cud!
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja sąsiadka też tak obcięła brzozę do podobnej wysokości , i ona bardzo mocno odbiła kilku metrowymi pędami , więc jest szansa że ona odrośnie .
lsbwlbh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2011, o 06:51

Post »

ufff, a czymś mam ją zakleić? maść sadownicza czy coś takiego??
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23

Post »

Tak zasmaruj rany maścią ogrodniczą .
Awatar użytkownika
figaszaste
100p
100p
Od: 11 kwie 2010, o 22:50

Post »

Mam pytanie,czy twierdzenie nie ciąć dotyczy także brzozy czerwonolistnej?

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

lsbwlbh pisze:ufff, a czymś mam ją zakleić? maść sadownicza czy coś takiego??
Teraz odchodzi się od smarowania maściami ogrodniczymi ran po cięciu drzew, równie dobrze możesz wysmarować powierzchnię cięcia gliną z dodatkiem Topsinu, może nawet będzie taniej i lepiej...

Ale cięcie nie może być zupełnie poziome, bo będzie się tam zbierała woda, musi być spadek do ściekania opadów.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Brzoza ma miękkie drewno. Czym nie umalujesz, będzie gniło. tak dużych ran nie zaleje.
Owszem, ileś tam lat jeszcze będzie rosło- ale wyrok już wydany i wykonany.
kongoset
50p
50p
Od: 22 kwie 2011, o 21:36

Post »

Witam.
W temacie brzózek piszę.
Otóż, tak bardzo zapragnęłam miec brzozy w swoim mini ogródku,że nasadziłam ich aż 5 szt. w odległosci ok 1m.od innych krzewów wzdłuż płotu dzielącego mnie od sasiadów.
Nadmienię,że mają ok. 2,5 m wys.każda i są w bezpośrednim sąsiedztwie m.in. maleńkich świerków conica,thuii danica i młodziutkich magnolii Susan...
Przeczytawszy wszystkie Wasze wpisy ,mam chęc je wyniesc przed plot /za ogrodzenie od strony ulicy,tak, by pozbyc się ich z własnej działki. :oops:
Przeraziłam się tym wszystkim na ich temat :shock: :?

Hmm...
Po co ja tu weszłam :twisted: ;:223
Zielona Ja
* Marzena*
Ullado
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2011, o 20:31

Post »

Moje brzozy pendula purpurea rosną razem z płożącymi jałowcami. Mają tylko 3 lata i ok. 4 - 5 m wysokości. Świetnie się sprawdzają jako rośliny osuszające niżej położoną, wiecznie wilgotną część ogrodu. W ogóle nie kolidują z jałowcami czy funkiami. Mam tylko jeden problem, mają bardzo strzeliste pnie, a do tego rzadkie gałęzie i niezwykle małe listki. Świetnie ilustrują ludowe powiedzenie "duży jak brzoza, głupi jak koza". Miały osłaniać, a na to się nie zanosi. Gałęzie zaczynają się wysoko i są cieniutkie i króciutkie.
Czy ktoś ma takie drzewo? Jak z nim postępować, by się zagęściło? Rozumiem, że sadziłam drzewa o ażurowej koronie, ale to co wyrosło - takie patyki - to przesada.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

[Ullado] - Prawdopodobnie do celów osłonowych Brzoza zwyczajna - Betula pendula - byłaby lepsza. Odmiana 'Purpurea' ma odmieniony pokrój, ale za to ciekawe liście - taki jej urok :wink: Można spróbować przyciąć jej przewodnik i po tym zabiegu boczne konary powinny odbić z niższego poziomu oraz w sposób gęstszy.
Dla osób, które obawiają się brzóz w związku z ogrodowymi problemami załączam zdjęcie brzozowej alei letniej:
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... 3175v.jpg/]Obrazek[/URL]

Dla mnie to widok niepowtarzalny :D
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Nikt brzozom nie odbierał ich niezaprzeczalnego uroku. Na zdjęciu nie widać założonego ogrodu, więc wcześniejsze posty nie dotyczą takiej sytuacji. Czym innym bowiem jest wykorzystanie brzóz jako drzew alejowych w naturalnym terenie.
Awatar użytkownika
ogrodydoroty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2011, o 09:36

Brzoza - wszystko o cięciu i formowaniu

Post »

Witam,
mam do Państwa pytanie, a mianowicie w jaki sposób przycinamy brzozę? dosłownie- czyli czy możemy ja podciąć nożycami czy powinniśmy sekatorem; czy można dół podciąć na równo?; czy odrosty z góry drzewka mogę przyciąć? czy objętość można zredukować? itp kiedy najlepiej ciąć i czy cięcia we wrześniu mogą zaszkodzić?

dodam tylko, że interesuje mnie wszystko dotyczące Betula pendula 'Youngii'. dorosły okaz.
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Re: BRZOZA co jak kiedy no i w jaki sposób :)

Post »

Jeśli to jest dorosły okaz to w grę wchodzi sekator lub nawet niewielka piła. Przycina się chyba wiosną tak mocno jak chcesz. Ona silnie przyrasta więc nie będzie probleu, że jest łysa.
Barbara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”