Po cięciu , gdy nowe przyrosty osiągną jakieś 15 cm skróć je o 1/3 . Jak już roślina się zagęści to tnij częściej i krótko , na jakieś 5 cm
wow...a o tym nie pomyślałamPlumi pisze:drugi to siałam nasiona,a właściwie jagody,jak tylko dojrzały i zaczęły się marszczyć.Bez stratyfikacji,wprost do piasku,a na wiosnę wschodziły. Choć trzeba czekać 1 rok dłużej,to siany żywopłot jest gęstszy,zwłaszcza od dołu,co w przypadku sztobrów zawsze jest problemem.
Mój sprzedawca kazał 10cm od krzaczka do krzaczka.... a 20 cm od rzędu do rzędu... hehgosiakmala pisze:moja sobotnia praca
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a5 ... fd86a.html
posadzonych 600 sztuk
Oki bo mi to umknęło. czyli i co drugi patyczek z rzędu wyciągnąć...?amadyn pisze:Misiaczekm , ...
Na Twoim miejscu zostawiłbym minimum 50 cm wolnej przestrzeni od siatki , wtedy możesz przycinać od swojej strony , a sztobry posadziłbym w dwóch rzędach . Ja swój żywopłot sadziłem w tzw. piątkę (rozstawia 25 x25 cm plus jeden patyk w środek ) .
A może dopóki jest jeszcze czas zmienić na coś mniej pracochłonnego. Nie chce mi się "co tydzień" ciąć żywopłotu....amadyn pisze:Tylko dobre oko i wprawna ręka . Szkoda tylko , że tak często trzeba go przycinać ( raz w miesiącu by nie stracił pokroju ) . Dziś trochę żałuję , że nie posadziłem grabu lub buka - są mniej pracochłonne .AAleksandra pisze: Czy możesz zdradzić tajemnicę tak równego formowania żywopłotu. Czy masz jakiś szablon, czy to wprawna ręka ?