Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z pewnością kalina koralowa. Wygląda na 'Roseum' ,ale dlaczego nie kwitła? Nie kwitnie 'Nanum' ,ale ma zupełnie inny zwarty, kulisty pokrój? Jaką ma wysokość Twoja kalina?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Pięknie się przebarwia. Widziałam w necie zdjęcia kwitnącej - cudne. Problem tylko, że cięzka do dostania. No chyba, że masz jakieś namiary na nią?nocny_drwal pisze:(...) Viburnum sargentii Onondaga - kupiona końcem tego lata
Zdjęcie zmoderowałam żeby nie wzmagać niepotrzebnego ruchu na fotosiku. Nalewka
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Kupiłem wczoraj kalinę koralową, wielkość około 50 cm, w donicy z korzeniami.
Opis: kalina koralowa.
Ale ponieważ nie bardzo wierzę w nazewnictwo roślin w tym ogrodnictwie, czasami bardzo oryginalne - autorskie
, chciałbym Was zapytać, czy będziecie w stanie odpowiedzieć, czy mam do czynienia z kaliną koralową czy też jej odmianą Compactum. Oczywiście mogę zamieścić zdjęcia.
Ma to dla nie istostne znaczenie, gdyż rośliny mają zupełnie inne możliwości rozrastania się i nie wiem, jak ją posadzić.
Różnią się liśćmi, ich wielkością, czy też innymi cechami? A może tylko wzrostem?
Raku
Opis: kalina koralowa.
Ale ponieważ nie bardzo wierzę w nazewnictwo roślin w tym ogrodnictwie, czasami bardzo oryginalne - autorskie

Ma to dla nie istostne znaczenie, gdyż rośliny mają zupełnie inne możliwości rozrastania się i nie wiem, jak ją posadzić.
Różnią się liśćmi, ich wielkością, czy też innymi cechami? A może tylko wzrostem?
Raku
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Kalina koralowa
Wszystko pięknie masz wyłożone tutaj:
- Kaliny
Bardzo serdecznie zalecam korzystanie z naszej wyszukiwarki, dwa ruchy myszką i wiele wątpliwości można rozwiać od razu
Dopisek po pw:
Proszę bardzo, odblokowuję wątek, jeśli się bardzo chce, można dublować tematy, mnie osobiście to naprawdę nie przeszkadza
Do tej pory byłam pewna, że jeśli jakiś temat jest wałkowany w jednym wątku, to szkoda go odsyłać do lamusa, a warto do niego zaglądać i korzystać z wiedzy tam zawartej. Od dziś muszę zweryfikować ten pogląd. Można pisać na ten sam temat wielokrotnie, od tego wszak jest forum, żeby pisać :P
(już na pierwszej stronie ww. podanego wątku są szczegóły która kalina jest która, i że bez kwitnienia nie można rozwiać wątpliwości. Teraz kalina raczerj nie kwitnie, więc i tak będziesz musiał zaczekać do przyszłego roku... Ale własny wątek będziesz już miał :P
- Kaliny
Bardzo serdecznie zalecam korzystanie z naszej wyszukiwarki, dwa ruchy myszką i wiele wątpliwości można rozwiać od razu

Dopisek po pw:
Proszę bardzo, odblokowuję wątek, jeśli się bardzo chce, można dublować tematy, mnie osobiście to naprawdę nie przeszkadza

Do tej pory byłam pewna, że jeśli jakiś temat jest wałkowany w jednym wątku, to szkoda go odsyłać do lamusa, a warto do niego zaglądać i korzystać z wiedzy tam zawartej. Od dziś muszę zweryfikować ten pogląd. Można pisać na ten sam temat wielokrotnie, od tego wszak jest forum, żeby pisać :P
(już na pierwszej stronie ww. podanego wątku są szczegóły która kalina jest która, i że bez kwitnienia nie można rozwiać wątpliwości. Teraz kalina raczerj nie kwitnie, więc i tak będziesz musiał zaczekać do przyszłego roku... Ale własny wątek będziesz już miał :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ja mam jedną i drugą.Odmiana 'Compactum' ma nieco cieńsze gałązki i krótsze międzywęźla, u mnie też mniejsze kwiatostany.Liście właściwie chyba takie same. Nie wiadomo czy nie kupiłeś odmiany o kwiatach kulistych, bo ja notorycznie spotykam pełnokwiatową odm. 'Roseum' jako kalina koralowa z owockami na zdjęciu, a ta nie wytwarza owoców. Może to wprowadzić w błąd, jak się szuka gatunku owocującego i odwrotnie.Te dwie akurat w pokroju są takie same i tylko wiosną przy zakupie można rozpoznać co za jaka, gdyż wraz z rozwojem liści widać już i zaczątki kwiatostanów.O kwiatach kulistych ma już obok listków zielone 'kulki'.Prawdę mówiąc długo szukałam w szkółkach wysokiej, zwykłej kaliny, owocującej, aż...ptaki przyniosły nasionko 

To jest Compactum na 100%