Bukszpan - przesadzanie
Bukszpan - przesadzanie
Witam.Mam bardzo poważny problem.Bardzo proszę o radę.Z powodu budowy muszę przenieść z tego miejsca krzew bukszpanu .Krzak ma ponad metr wysokości.Nie chciałabym go uszkodzić.Jak to zrobić i kiedy ? : 

- Maxymilian
- 100p
- Od: 24 cze 2008, o 15:55
Lepiej poczekać z tym do wiosny... Teraz jest juz trochę póżno na takie przesadzanie tym bardziej, że jest to duży, kilkunastoletni krzew i jest gatunkiem zimozielonym... Jeżeli nie możesz czekać to :
1. Wykopać max.dużą bryłę korzeniową...
2. Ostrożny transport na miejsce sadzenia...
3. Podlewać, podlewać, podlewać...
* Powodzenia
1. Wykopać max.dużą bryłę korzeniową...
2. Ostrożny transport na miejsce sadzenia...
3. Podlewać, podlewać, podlewać...
* Powodzenia

Tomek
Przesadzanie bukszpanu
Na rabacie rośnie bukszpan modrzew i kosodrzewina. Niestety tak sie rozrosły że muszę je przesadzić. Bukszpan ma około 1.2m wysokości to samo kosodrzewina . Pięknie rosną są bujne, ale myślę że niedługo zabraknie im miejsca. Kiedy zabrać się za przesadzanie i jak to zrobić żeby nie uszkodzić bukszpanu kosodrzewiny i modrzewia który jest formowany na kształt parasola.
Przesadzałem z powodzeniem 5-letnie bukszpany jeszcze 3 tygodnie temu - pogoda mi sprzyjała, wszystko rośnie
Choć podcinałem tak korzenie, aby jak największa "bryłka" ziemi dała się z krzewem wciągnąć na taczkę i przetransportować.
Najlepszy termin na przesadzanie to oczywiście wczesna wiosna, gdy rośliny się budzą i zaczynają rosnąć - bardzo dobrze znoszą w tym okresie przycinanie pędów, korzeni...

Choć podcinałem tak korzenie, aby jak największa "bryłka" ziemi dała się z krzewem wciągnąć na taczkę i przetransportować.
Najlepszy termin na przesadzanie to oczywiście wczesna wiosna, gdy rośliny się budzą i zaczynają rosnąć - bardzo dobrze znoszą w tym okresie przycinanie pędów, korzeni...
Nie można porównywać przemarznięcia i przesadzenia.Po przemarznięciu czasem roślina odbija jeśli ma nieuszkodzony system korzeniowy i zależy też co to za roślina.Po przesadzeniu sytuacja wygląda jednak inaczej, z reguły uszkodzony jest system korzeniowy i choć bukszpany dobrze znoszą przesadzanie bo mają gęsty i zwarty system korzeniowy, to jednak przestrzegać trzeba pewnych zasad.Przygotować krzew ( wcześniej podlewać), wybrać odpowiedni termin, odpowiednio wykopać, a potem starannie posadzić, cieniować i zraszać roślinę, ale nie zalewać stale zbytnio wodą, jednak dbać o należytą wilgotność przez dłuższy czas.Jeśli zacznie zasychać po przesadzeniu i opadną liście to już niestety nie zregeneruje się.
Re: Bukszpan - przesadzanie
Z tym się nie do końca zgodzę.
Wiosną miałam okazję dostać sporo bukszpanów różnej wielkości, zaniedbanych, niestrzyżonych, i bardzo zagłuszonych np. jeżynami. Niektóre odchorowały, ale mają już się dobrze. Wszystkie przeżyły, nawet taki 40cm w doniczce, którego postawiłam w cieniu, ale nie padał na niego deszcz. Stracił wszystkie liście, ale go w porę uratowałam, odbił.
Wiosną miałam okazję dostać sporo bukszpanów różnej wielkości, zaniedbanych, niestrzyżonych, i bardzo zagłuszonych np. jeżynami. Niektóre odchorowały, ale mają już się dobrze. Wszystkie przeżyły, nawet taki 40cm w doniczce, którego postawiłam w cieniu, ale nie padał na niego deszcz. Stracił wszystkie liście, ale go w porę uratowałam, odbił.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Opadanie części liści po przesadzeniu jest zjawiskiem normalnym i nie świadczy o tym, że roślina się nie przyjęła. O tym będzie można przekonać się ,gdy wypuści wiosną nowe przyrosty.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też się przymierzam do przesadzenia 2 bukszpanów, czy bukszpany mają głęboko korzenie, czy raczej drobne i usytuowane przy powierzchni?
Z Waszych rad wynika żeby przenieś z ziemią a ja chciałbym przy okazji zmienić mu ziemię na bardziej żyzną, jak to zrobić?
Czy na nowym miejscu trzeba zachować takie same położenie rośliny względem słońca jak na starym miejscu?
Z Waszych rad wynika żeby przenieś z ziemią a ja chciałbym przy okazji zmienić mu ziemię na bardziej żyzną, jak to zrobić?
Czy na nowym miejscu trzeba zachować takie same położenie rośliny względem słońca jak na starym miejscu?
Bukszpan ma system korzeniowy półkulisty, trzeba kopać wokół, ale i głębiej, dość zwarty co oznacza mniej podatny na obsypanie, ale trzeba starać się by do tego nie doszło.Lepsza gleba bardziej zwięzła, gliniasta, bukszpan nie lubi torfowych, ani piaszczystych.Po przesadzeniu nie zalewać nadmiernie, jeśli ziemia cięższa to długo trzyma wilgoć.Zalewanie grozi uschnięciem rośliny 'na zielono'.Lepiej ustawić względem światła tak jak rósł, chyba, że względnie młody to można nieco inaczej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bukszpany bardzo dobrze znoszą przesadzanie;wiosna niedługo więc okazja jak najbardziej.System korzeniowy niezbyt głęboki,dużo krótkich,drobnych korzonków.
Halina