Kupiłam rok temu sadzoneczkę pod nazwą "truskawka ozdobna". Przezimowała w gruncie choć wiosną wyglądała, jakby to jej ostatnie chwile były. Teraz kwitnie - kwiaty są intensywnie żółte i duże a liście sporo mniejsze od liści "normalnych" truskawek i lekko mechate.
Czy ktoś kojarzy co to za odmiana ? I czy jest jadalna ?
Z pięciornikiem?... No właśnie jej kwiatki takie mało truskawkowe są, coś mi przypominają innego, może faktycznie pięciornika... Lecę szukać info o tej krzyżówce
Tak, to jest to ! Dziękuję za indentyfikację Faktycznie zapowiada się długie kwitnienie, ma mnóstwo pączków. A w necie piszą, że owoce smakują tylko mrówkom )
A różowe kwiaty? Dzisiaj wlasnie zakwitł pierwszy krzaczek i ma różowe kwiatki. Kupiłam sadzonki jako truskawka zwisająca, niestety nie znam nazwy. Wie ktoś czy to będzie nadawać do jedzenia?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Poziomkówka skończyła kwitnienie, teraz czekam albo na owoce albo na następne kwiatki Faktycznie rośnie jak chwast, nawet nie zauważyła przesadzenia
Truskawkę z różowymi kwiatkami też mam, odmiany Pagoda. Ale ta ma pecha u mnie - jak nie przędziorki to inne robale, jak nie zapomnę i nie przesuszę to przeleję. Teraz odchorowuje przesadzenie, ale już chyba trafiła na swoje stałe miejsce - do beczki razem z poziomkówką. Tylko właśnie miałam wątpliwości co do jadalności tej Pagody
Nie mam pojęcia skąd znalazła się ona w moim ogrodzie To już trzeci rok odkąd ją mam. Ładnie wygląda z czerwonymi owocami ;) po owocowaniu koszę ja. Nie rozrasta się bardzo, rośnie tylko pod sosną. Obawiałam się o małe dzieci znajomych , które znalazły te poziomki i przyniosły całe garstki.
Agnieszka Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Ja mam tę poziomkę na skalniku. Jako dekorację. Miałam 5 malutkich sadzonek, a teraz wyrywam z całego skalniaka bo taka jest impansywa. Rozrasta się niesamowicie i trzeba ja bardzo pilnować, aby nie zarosła wszystko dokoła. Owoce nie są trujace, ale niesmaczne. Ja ja kupilam jako truskawkę indyjsą, ozdobną. pozdrawiam stasia
witam,
na działce wyrosły tego typu owoce, wyrosły wokół drzewa pod którym została wysypana kora zakupiona w casto
słodkie w smaku ale wyplułem bo nie mam pojęcia co to jest
z góry dziękuje za odpowiedź