W jakim sensie dobrze rosną ?
Mam wrażenie, że wszystkie zdjęcia są tego samego kwiatka.
Od kiedy je masz, pokaż liście, napisz jakie ma warunki, co cię niepokoi, że pytasz ?
Łatwiej będzie coś podpowiedzieć.
Albo porównaj sobie ze zdjęciami Dawida.
Mnie dzwonki nie lubią- siałam 2 razy, ani jednego kwiatka- kupiłam pełną odmianę- zdechła. W tym roku kupię sadzonkę, zobaczymy co z niej będzie. Jak nie tym razem to daje sobię spokój
Twoja roślina jest jakąś odmianą, wyhodowano ich kilka. Krzyżówki mają bardziej zwarty kształt, są niższe niż czyste gatunki. Chyba coś za coś, bo u mnie też kwitną skąpiej ( i przez to krócej) niż wysiany z nasion gatunek.
Tak, to na 100% nie jest gatunek, ale jakaś niska, karłowa odmiana. Nie wiem co prawda jaka to odmiana, ale gatunek jest wyższy.
U mnie osiąga ok 25- 30 cm wysokości i kwitnie obficie. Po przycięciu, by nie zawiązywał nasion (sieje się później wszędzie) kwitnie powtórnie, ale już słabiej.
Spróbuj może przesadzić w inne miejsce, ale najlepiej kup inną odmianę, albo nasiona i wysiej. Będziesz mógł porównać, bo czasem to nie jest kwestia pielęgnacji lub nieodpowiedniego stanowiska, ale konkretnego egzemplarza, który po prostu słabo kwitnie.
Czy mogę już zacząć wysiewać dzwonek karpacki do pojemników?
Mam nasiona nazbierane w zeszłą jesień, więc chciałabym je wysiać.. W jakim miejscu najlepiej sadzić dzwonek ? (słonecznym czy cienistym) Słyszałam, że najlepiej rosną blisko kamieni i skalniaków.