Zioła na działce cz. 1
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zioła na działce
Miałam laur w poprzednią zimę dobrze otulony i niestety nie przeżył. 

Pozdrawiam, Ania.
W takim razie miałeś sporo szczęścia bo rozmaryn w takich warunkach jakie panują u nas raczej nie przezimuje, a przynajmniej u mojego znajomego nie zdało to egzaminu. Zasadził podobnie w niewiedzy,przyznam ze nawet opatulenie na nic się nie zda,więc Twój należy do wyjątku.
regulamin forum
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzieś czytałam, że jest jakaś odmiana rosyjska Rozmarynu i ta ma szanse u nas przezimować. Jeżeli twój przezimował, to może taki jest
. Jak zacznie wiosną rosnąć, to spróbuj ukorzenić, rozmnożyć
. Ja swój Rozmaryn dwa razy próbowałam przezimować na działce - usypałam kopczyk ziemi, dodałam kopiec liści i stroisz i niestety nic z tego. Teraz w doniczce latem przebywa na balkonie a zimą w kuchni na parapecie
.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Pozwolę wtrącić swoje trzy grosze. Zima zimie nierówna. W 2012/2013 roku była dla nas łaskawa tzn. śnieg okrył wszystkie roślinki pierzynką, która pozwoliła wytrzymać im kilkustopniowe spadki temperatur. Ale wspomnijcie sobie minus 30 stopni rok wcześniej - tego żaden rozmaryn, którego ojczyzną jest basen Morza Śródziemnego nie przeżyje.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
whitedame, masz rację.
Zima, jaką mamy na razie pozwala na skubanie rozmarynu z grządki.
Zima, jaką mamy na razie pozwala na skubanie rozmarynu z grządki.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
akl62, świetny pomysł z solą ziołową. Spróbuję 

- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
U mnie rozmaryn zimuje w doniczce w chłodnym pomieszczeniu, melisa zresztą tez-inaczej wszystko przemarza. Tylko mięta, hyzop i szałwia rokrocznie bez zarzutu zimuje.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja też rozmaryn i tymianek mam na zimnym strychu. W otwartym gruncie nie ma szans.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 cze 2012, o 16:30
Jak się zachowuje majeranek? Jest wieloletni czy może trzeba go jakoś przyciąć / okryć? Pierwszy raz mam w tym roku posadziłam kilka kępek, tak na próbę. Mróz mu nic nie zrobił, podobnie warstwa śniegu. Nadal jest zielony i aromatyczny 

Pozdrawiam, Kasia
-
Iochroma, a to dziwne. Rozmaryn, to prawda, z natury ma przemarzaś, ale melisa od lat zimuje w grucie niczym nie okryta. Czasem na grządce, a czasem w trawnie. Robi wtedy za dezodorant przy koszeniu, jeśli uda jej się podrosnać. Pierwszy krzaczek zasadzony jakieś 25 lat temu przez Teściową, a melisa w ogrodzie zawsze gdzieś jest.
seedkris, to mnie zmartwiłać z tymiankiem, bo właśnie miałam zamiar zrobić z niego żywopłocik w ogródku ziołowym.
cathias, nie słyszałam o wieloletnim majeranku. Z mojego doświadczenia wynika, że jest równie delikatny jak bazylia. Wprawdzie kiedyś pod nazwa "majeranek" kupiłam oregano o zapachu majeranku (dość blisko mu było) i świetnie przetrwał kolejne zimy. Dopiero po kilku latach udało mi się go pozbyć z grządki, bo jakoś nie potrafił mi zastąpić zwykłego. ale skoro Twój się trzyma, to warto go szukać.
seedkris, to mnie zmartwiłać z tymiankiem, bo właśnie miałam zamiar zrobić z niego żywopłocik w ogródku ziołowym.
cathias, nie słyszałam o wieloletnim majeranku. Z mojego doświadczenia wynika, że jest równie delikatny jak bazylia. Wprawdzie kiedyś pod nazwa "majeranek" kupiłam oregano o zapachu majeranku (dość blisko mu było) i świetnie przetrwał kolejne zimy. Dopiero po kilku latach udało mi się go pozbyć z grządki, bo jakoś nie potrafił mi zastąpić zwykłego. ale skoro Twój się trzyma, to warto go szukać.
-
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Tymianek rośnie u mnie w gruncie obok altany i jak na razie nie przemarza. Ale może to być tylko przypadek. Hyzop zmarzł mi dwa lata temu, bardzo go żałowałam bo był już dość dużą krzewinką. Majeranek ten prawdziwy jest rośliną jednoroczną.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Pisałam, że zrobiłam sama sól ziołową. Ponieważ brakowało mi ziól, dodałam sporo majeranku.
Nie bardzo mi pasuje teraz w tej mieszance. Ale oczywiście zje się.
Nie bardzo mi pasuje teraz w tej mieszance. Ale oczywiście zje się.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37