Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Dzięki
Dzięki za odpowiedź, to zasieję na wiosnę, może wtedy się uda. Mam nadzieje,ze dam rade!
A może jeszcze z tej coś będzie...no nie wiem.
A może jeszcze z tej coś będzie...no nie wiem.
" Drogowskazy mogą zrobić z szosy labirynt"(Stanisław Jerzy Lec)
Kwiaty w domu Beti.
Kwiaty w domu Beti.
:(
No właśnie!!! Chyba niestety nie jest to czas.. Szkoda, że nam nie urosła, ale z drugiej strony dobrze,że nie jestem sama....mogłabym się lekko zdołować, że mi nie wyszło. A tak to mam wytłumaczenie i nadzieję, że na wiosnę mi się uda:)
" Drogowskazy mogą zrobić z szosy labirynt"(Stanisław Jerzy Lec)
Kwiaty w domu Beti.
Kwiaty w domu Beti.
Bazylia
oooo
Ja wczoraj wysiałam moją bazylie, jako jedno z pierszych w życiu własnoręcznie wysianych ziół, a czytam tu, że mogą nie urosnąć bo dzień jeszcze za krutki...
Tak się cieszyłam, a ;:2 za oknem dopingowało mnie do wysiewu różnych nasion.
He he he chyba włączyła mi się już wiosna
po powrocie z działki.
Może jednak coś jeszcze urośnie...(wygrzewa się na grzejniku), dam znać
Pozdrawiam
p.s. mam banalne pytanie, czy robicie dziurki w folii którą przykrywacie doniczkę z nasionami bazylii i innych???

Ja wczoraj wysiałam moją bazylie, jako jedno z pierszych w życiu własnoręcznie wysianych ziół, a czytam tu, że mogą nie urosnąć bo dzień jeszcze za krutki...
Tak się cieszyłam, a ;:2 za oknem dopingowało mnie do wysiewu różnych nasion.
He he he chyba włączyła mi się już wiosna

Może jednak coś jeszcze urośnie...(wygrzewa się na grzejniku), dam znać

Pozdrawiam
p.s. mam banalne pytanie, czy robicie dziurki w folii którą przykrywacie doniczkę z nasionami bazylii i innych???
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Naczytałam się o tym jak się zajmujecie swoimi bazylkami
i nie myślałam,że można to robić na tyle sposobów......
Co roku sieję bazylię ale koło kwietnia jak już dzień jest dłuższy.Zimą nasionka mi nie wschodzą , nawet na południowym oknie. 2 razy tak wysiałam i dopiero wiosną ruszyły
Doniczek nie przykrywam folią a jak wzejdą wyrywam część i tyle
Krzaczki zawsze są bardzo dorodne-myślę,że to zasługa częstego skubania
Ale wody potrzebują dużo - nawet przy lekkim przesuszeniu listki więdną. Niby jedna roślinka a każdy ma inne doświadczenia
A najłatwiejsze danie bazylkowe w mojej kuchni to prawdziwe,letnie pomidory,bazylia,sól i oliwa z oliwek - pychota
;:8
Pozdrawiam

Co roku sieję bazylię ale koło kwietnia jak już dzień jest dłuższy.Zimą nasionka mi nie wschodzą , nawet na południowym oknie. 2 razy tak wysiałam i dopiero wiosną ruszyły

Doniczek nie przykrywam folią a jak wzejdą wyrywam część i tyle

Ale wody potrzebują dużo - nawet przy lekkim przesuszeniu listki więdną. Niby jedna roślinka a każdy ma inne doświadczenia

A najłatwiejsze danie bazylkowe w mojej kuchni to prawdziwe,letnie pomidory,bazylia,sól i oliwa z oliwek - pychota

Pozdrawiam

Pozdrawiam słonecznie - Baśka