O uprawie i znaczeniu tej rośliny napisano tu wiele cennych( dla mnie) uwag. Ja tylko poruszę parę spraw związany z przygotowanie tej rośliny do suszenia i wykorzystaniu hortensji w kompozycjach. Pierwsza sprawa faktura.

tu widać, że kwiat zachował sie zupełnie niezdeformowany jednak kosztem koloru. To jest odmiana Anabel różowa.Jedak przy ścinaniu jej w czasie gdy jest różowa zachowuje sie nie ciekawie, kolor robi się brudny brązowy, a faktura jak na zdjęciu poniżej. Ścinałam ją pod koniec sierpnia gdy już kolor zmieniła na słomkowy zielony.

Czasem bardzo zależy nam na kolorze, mniej na fakturze, Do takich celów nadają się hortensje o drobniejszych kwiatach. Ścinam je gdy kolor nieznacznie zaczyna płowieć,ale i tak pięknego kształtu nie udaje się uratować. I jest bardziej krucha.

Odmiany o drobniejszych kwiatach białe przy późnym ścinaniu zachowują i formę i jabłkowy kolor który bardzo ładnie komponuje sie prawie ze wszystkimi roślinami o intensywnych kolorach.
i jeszcze jedno hortensja w domowych warunkach bardzo żle sie farbuje, ale bardzo ładne płowieje na słońcu.