Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1
Jednorazowo max. 1/3 długości trawymbazyl pisze: na jaką wysokość kosić przy drugim koszeniu ?

Minimalna wysokość koszenia to ok. 2,5 - 3,0 cm dla mieszanek sportowych ( boiska), trawniki rekreacyjne kosimy raczej na 4-5 cm ( docelowo)...
Wszystko zależy od użytej mieszanki traw( gatunki) i sposobu użytkowania trawnika

Zakładanie trawnika
czy nasypując nową warstwe ziemi okolo 20cm na chwasty (koszone) moge zasiac trawe pod trawnik?
znajomy mowił ze warstwa ziemi ok 20cm nie przepusci chwastow jeśli od razu zasieje sie trawe. on mowi ze tak zrobil.... a trawnik ma ladny bo widzialem
znajomy mowił ze warstwa ziemi ok 20cm nie przepusci chwastow jeśli od razu zasieje sie trawe. on mowi ze tak zrobil.... a trawnik ma ladny bo widzialem
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
grigori24 pisze:Witaj Marin!
Zwróciłem szczególna uwagę na trawę jaką posiałeś i widzę że najlepszej jakości to ona nie jest.Trawa jest wyższa niż 6cm a na dodatek rzadko posiana i podczas podlewania mocno się kładzie a puste pola mocno sie nagrzewają i wypalają trawę.Uważam że powinieneś skosić i mocno wygrabić suche miejsca a następnie dosiać trawę we wszystkie brakujące miejsca.
Grigorio - jaka to wg Ciebie trawa wysokiej jakości? Mógłbyś podać konkretne nazwy firm sprzedających wysokiej klasy mieszkanki?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może znajdziesz je tutaj?
- Jaki rodzaj trawy??
- Trawnik i które odmiany nasion ?
- Pytanie o zakup trawy - typ i rodzaj ?
- Ile kg nasion trawy należy posiać na 200 m2 terenu?
- Jaki rodzaj trawy??
- Trawnik i które odmiany nasion ?
- Pytanie o zakup trawy - typ i rodzaj ?
- Ile kg nasion trawy należy posiać na 200 m2 terenu?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mulczowanie to sposób na koszenie bez ganiania z koszem pełnym ściętej trawy.mbazyl pisze:Kiedy stosować mulczowanie?
Ale:
- musisz mieć specjalną kosiarkę ( kwestia noży tnących),
- trzeba kosić często i regularnie,
- jedno cięcie to 1-2 cm wysokości - wtedy ścięta trawa zostanie dobrze rozdrobniona i szybko się rozłoży...
Ps. Są areatory z koszami do wybierania mchu i właśnie mulczu powstałego "przy okazji" koszenia zwykłymi kosiarkami.
Taki trudno rozkładający się mulcz jest szkodliwy- korzenie traw gniją, powstają placyki, trawa rośnie kępkami.
mbazyl pisze:Jaką trawę polecacie na (...)
Są w handlu gotowe mieszanki traw - gatunki są dobrane pod sposób użytkowania ( intensywność wydeptywania

Ps. Na każdym trawniku nastepuje z czasem naturalna sukcesja pod wpływem naszych zabiegów agrotechnicznych ( jak mało podlewamy, to wypadają trawy lubiące wilgoć, itp. )