Lawenda w uprawie metodą prób i błędów

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Od: 15 mar 2011, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Lawenda na próbach i błędach

Post »

hej sadzilam je w odkwaszony torf 5.5-6,5 pH.Myślisz że mogą wypaść?Połowe posadziłam do paletek a połowe do doniczek 10x10. te w paletkach są bez zarzutu natomiast te w doniczkach miały właśnie ta strate zgniłków.Ja zamawiałam siewki .Kazda sztuka to było 3-4 szt.roślinek.Te w paletkach posadzilam tydzien wczesniej niz te w doniczkach wiec zdążyły sie ukorzenić przed tymi deszczami.Druga polowa niestety nie miala tego szcęścia....
Co do ogrzewania na zime to ja jak na razie mysle o tym obsypaniem ziemią po bokach i przykryciem z gory igliwiem.Z sianiem lawendy mam bardzo zle doswiadczenia wiec teraz sie za to juz nie bralam.Tam gdzie zamawiam podejzewam ze mają jakies lampy ktore wyciagaja siewki do gory.Moje odrazu kładły sie na ziemi i wiekszosc gineła przez to.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

5.5 pH to odkwaszony ??? Lawendy dobrze sie czują w pH około 7. Moje zostały posadzone wzdłuż ścieżki w takiej właśnie ziemi rok temu, a w tym zbieram mnóstwo samosiejek, takie słodziutkie, pachnące maluchy :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

do MadiW- no to ciekawe, może faktycznie w doniczkach za bardzo przemokły
i może jednak za mało zasadowe to podłoże. Dobry byłby dodatek nawet popiołu drzewnego jeśli masz.
Tu jest ciekawy artykuł o lawendach http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2862

Czy możesz powiedzieć, gdzie kupiłaś siewki ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Masakra.U nas caly czas leje......nawet te lawendy ktore mam juz od paru lat slabo wygladaja...
moni_j30
50p
50p
Od: 25 lut 2011, o 13:09

Post »

witam wszystkich miłośników lawendy.
Lawenda będzie piękna jeśli odpowiednio sie o nią zadba...
Od dwóch lat zajmuję się rozmnażaniem lawendy poprzez pobieranie sadzonek z roślinki matecznej, nie jest to wielkie doświadczenie i zapewne popełniam jeszcze sporo błędów, ale staram się z wszystkich sił.
Z sadzonek ukorzenia się jakieś 30%, to bardzo słaby wynik, jednak co roku ilość sztuk rozsadzanych do donicze wzrasta, w tym roku mam juz jakieś 200sztuk dorodnych ubiegłorocznych sadzonek.
Pogoda deszczowa nie bardzo odpowiada lawendzie i należy pamiętać o opryskach przeciwko chorobom grzybowym.
Poniżej sadzonki pobierane w ubiegłym roku, zdjęcie z wczesnej wiosny oraz z tego tygodnia. Obrazek

Obrazek
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chorobom grzybowym :shock: pierwsze słyszę że lawenda choruje,od zawsze mam kilkanaście krzewinek sama się rozsiewa, nawet w szczelinach między płytami chodnikowymi, nic jej nie bierze, natomiast czasem mocno przemarza, ale i wtedy warto zostawić roślinę bo może wypuścić z bardzo nisko położonych pąków. Najważniejsze to jednak przepuszczalne podłoże, u mnie jest piach więc nie mam z tym problemu.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Podobnie u mnie. Lawendy nigdy nie chorowały, same się rozsiewają. Robię z nich małe obrzeża wzdłuż ścieżek :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

moni_j30- no masz świetne te lawendy, jakie sadzonki pobierasz,takie z piętką, czy odcinane,
czy nie ma znaczenia :?:

ja w zeszłym roku próbnie w jednym miejscu posadziłam lawendę,
mimo że bardzo ładnie przezimowała to potem wiosną zaczęła zamierać,
właśnie zupełnie jak z jakiegoś choróbska, ale co było przyczyna nie wiem :roll:
moni_j30
50p
50p

Post »

Najczęściej występowaną i najgrozniejszą chorobą grzybową to FYTOFTOROZA, Porażaja rośliny we wszystkich stadiach rozwoju, objawia się brunatnieniem części lub całej rośliny, warunkami sprzyjającymi rozwojowi choroby jest temp. powietrza przekraczająca 20st, a wilgotność 90% - czyli własnie takie mamy lato!
Sadzonki pobieram ze zdrowej pięknej rośliny, po prostu odcinam 8- 10 cm częsci, należy podczas wsadzania w podłoże pamiętac aby usunąc częś dolnuch listków i oczywićsie konieczny jest ukorzeniacz
Awatar użytkownika
MadiW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Można teraz opryskać?jaką ziemie sypiesz im do doniczek?Ja moimi jestem załamana:(
moni_j30
50p
50p

Post »

MadiW opryski mozna stosować raczej na suche roślinki i najlepiej jakby po oprysku nie padała przez kilka godzin.
Ziemię staram się stosowac piaszczysto gliniastą z torfem lub ziemia kompostową ( to w doniczkach), mam sporą ilość lawendy wysadzonej na działce i widzę ,że służy im ziemia piaszczysto gliniasta, jest również spadek terenu i nie grozi im zalanie, woda ładnie spływa

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

MadiW jak Twoje lawendy ?
Czy możesz mi zdradzić gdzie zakupiłaś sadzonki i po ile?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie umiem ukorzenić lawendy :? ,mam już trochę podstarzałą, ale ładnie kwitnąca odmianę. Robiłam sadzonki w maju, wszystkie zgniły.Robiłam drugi raz pod koniec lipca, gdy przycinałam roślinę po kwitnieniu i na ok.15 szt ukorzeniła się (chyba) jedna :roll: Zauważyłam, że taka o dość grubej i prawie niezdrewniałej łodyżce.Ale na mateczniku takich więcej nie było, reszta to cieńsze, leciutko zdrewniałe.Używałam ukorzeniacza, ziemi do kaktusów i dawałam pod folię.Stały w domu na parapecie gdzie tylko rano jest trochę słońca.Może coś źle?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeśli został jakiś krzaczek :wink: to weź go okopczykuj, tak będzie najpewniej.
Lawenda lubi ziemię raczej zasadową.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

najlepszy sposób to kopczykowanie . z doświadczenia ;:132
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”