Mój 'Nicolas' także zawiódł.Ale może przez to,że jeszcze młoda roślina. A czy ktoś posiada Hakonechloa macra 'Beni-kaze'?Ciekawe czy warta 'zachodu' Na zdjęciu 'Aureola',pośród rozplenic.
Pozdrawiam -Tomek.
Odświeżam temat, jak Wasze hakonechloy, jak spisują się po deszczu,
ja kupiłam niedawno i na razie siedzą i siedzą, liście mają trochę po tym deszczu nieciekawe,
jakby je jakiś grzyb dręczył, może to tylko z opadów, natomiast penisetum ma się świetnie
Maluchy w sensie wysokości. 'All Gold' Faktycznie ładnie przyrasta, Albostriata również, Nicolas też.
'Stripe it Rich' uważam, że raczej wolno przynajmniej u mnie w ogrodzie i w punkcie sprzedaż w doniczkach (tam wręcz rosła "wstecz").
A co z nią zrobić po zimie? Ja mam dwie, jaśniejszą, której nazwy nie znam (rosła słabiutko) i drugą - zieloną, chyba Nikkolas, ta rosła lepiej. Teraz na wiosnę ciachnąć to jak miskanty?
Hakonechloa macra zawsze przecinam przed nadejściem zimy i nigdy nie było wypadu. na pewno jak ktoś ma pojedyncze egz. warto robić przecinanie na wiosnę . Podczas mroźnej zimy z niewielkimi opadami śniegu fajnie wygląda.