Witam serdecznie

! Ja tak przepadam na parę dni, ale to tylko i wyłącznie z braku czasu, a nie, tfu, tfu, ignorancji.
Lorrie -swoją lawendę przede wszystkim posiadam dla przyjemności oka

. Robię z niej również bukieciki, które zawieszam w pobliżu miejsc wypoczynkowych- żeby ładnie mi pachniała. Obowiązkowo inwestuję w satynowe wstążki do przewiązania pęczków- ma być maksimum estetycznie. Zeszłoroczne pęczki rozkruszam i zsyłam w malutkich uszytych woreczkach do szaf i piwnicy(przekładam nimi ?ciuchy robocze?= ogrodowe). Mam też instrukcje jak zrobić takie dekoracyjne ?szyszki? z lawendy- postaram się ją odszukać. Resztę przepisów wrzucę do chatt?owego ziołowego wątku.
KaRo- jak zawsze lejesz miód na moje serce
100krotko (znowu na siebie mile wpadamy

) Wyobraż sobie, że dałaś mi do myślenia stwierdzeniem, że zioła mogą być również stylem życia! A wiesz, że możesz mieć rację? No bo to całe zbieranie, suszenie, te słoiki, torebki, pęczki przeróżne, gotowanie, i te wszystkie aromaty, a przede wszystkim czerpanie radości z tego- to może i faktycznie już się robi styl życia? O rany, teraz będę myślała...
Krwawnica- lud prosty, a mądry stosował krwawnicę do leczenia ran, miała tamować upływ krwi- jej garbniki mają właściwości ściągające. Ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne(taki prototyp antybiotyku

). Surowcem zielarskim jest ziele, które zbieramy w czasie kwitnienia. Jest stosowane przy nadmiernych krwawieniach miesiączkowych, krwawieniach z przewodu pokarmowego, w leczeniu biegunki na tle nieżytu jelit, w nieżycie żołądka i przy chorobie wrzodowej.
Naparem i rozcieńczonym ekstraktem można płukać jamę ustną i gardło przy stanach zapalnych i aftach, krwawieniach z dziąseł, paradontozie. Napar do okładów na oczy przy nadmiernym łzawieniu i zapaleniu spojówek. Do przemywania skóry przy atopowym zapaleniu skóry, owrzodzeniach, wypryskach sączących, trudno gojących się ranach, łojotoku, rozszerzonych porach. Napar z ziela krwawnicy dobry jest również na niestrawność. W naparze można też płukać włosy, które się przetłuszczają(można też do łagodnego szamponu dodać wyciąg z krwawnicy- na 100 ml szamponu- 50 ml wyciągu) ufff...
Dalo- jaka piękna zielono- złota odmiana szałwii! Teraz już wiem jakiej odmiany mi brakuje...

,
Halino, to zdecydowanie santolina. Ją też chcę...