Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

Liliano, wątek, do którego link Ci podałam, stworzyłam z myślą, zeby forumowicze dopisywali tam różne receptury ziołowe, przekazywane z babki na matke, czasem przez kilka pokoleń.
Nie spodziewałam sie jednak, że trafi tu córka zielarza, która zechce podzielić się z nami swoją wiedzą. Jesteś prawdziwym skarbem ;:196
Bardzo żałowałam zawsze, ze nie miałam w rodzinie nikogo, kto interesowałby się ziołami i sama w pocie czoła zdobywać muszę tę wiedzę :lol:
Mam nadzieję, ze będziemy się często spotykać na forum i rozmawiać o ziołach i ziółkach - i nie tylko ;)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lori, przeglądałam zdjęcia i doszłam do wniosku, ze nie warto się nimi zajmować, bo jest ich za mało i nie wszystkie nadają się do "publikacji" ;)
Za to znalazłam miejsce, w którym przedstawiłam moje zioła. To było w 2007 roku :D Od tego czasu przybyło mi to i owo :lol: Postaram się w tym roku zrobić dokładną dokumentację z mojego ziołowego ogródka, a tymczasem odsyłam Cię tutaj :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Liliano i w ziołach jesteś miła towarzyszką ;:138 ;:3
Zapewne będę korzystać z Twoich informacji...
Ja tez lubie zioła i mam ich masę jak na moje warunki ale
przymierzam się do rozparcelowania ich z jednej rabatki ...
ale decyzja ostateczna jeszcze nie zapadła
Santolina zachowuje się w naszych ogródkach podobnie jak lawenda.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lila, czytam wątek z wypiekami na policzkach :-) widzę, że uprawa ziół to coś więcej niż tylko hobby, to styl zycia...

Zainteresowało mnie - do czego można używać krwawnicę? Ja ją mam jako roślinkę ozdobną, wykopałam po prostu z przydrożnego rowu (to są plusy mieszkania na wsi bez burzówki i kanalizacji - całe rowy porośnięte przepiękną krwawnicą ;-) ) - nie wiedziałam jednak, że ma ona jakieś znaczenie użytkowe...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Oj, dziewczynki, jak fajnie, że trafiłam na wątek miłośników ziół ;:138
Ja już od kilku lat mam w ogrodzie fragmencik, gdzie rosną warzywka i ziółka. Jestem typem "zapachowym" i chodząc po ogrodzie zrywam kwiatki i listki, rozcieram je w palcach i namiętnie wącham :P
Świeżych ziół używam w kuchni - do sałatek, zup, mięs, a suszę je na herbatki i zapachowe poduszeczki.
Nie mam takich pięknych zdjęć jak te Lili, ale poszperałam i znalazłam kilka odmian szałwii, które rosły tego lata w moim ogrodzie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj już doczekać się nie mogę chwili, gdy będę sadzić wszystkie moje ziółka w jedno ciepłe miejsce ... przed domem... pod oknami kuchni ... ależ będzie fantastycznie ...Fantastyczne te szałwie - możesz pokazać która jak kwitnie..?
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

Witam serdecznie :wit ! Ja tak przepadam na parę dni, ale to tylko i wyłącznie z braku czasu, a nie, tfu, tfu, ignorancji.
Lorrie -swoją lawendę przede wszystkim posiadam dla przyjemności oka ;:138 . Robię z niej również bukieciki, które zawieszam w pobliżu miejsc wypoczynkowych- żeby ładnie mi pachniała. Obowiązkowo inwestuję w satynowe wstążki do przewiązania pęczków- ma być maksimum estetycznie. Zeszłoroczne pęczki rozkruszam i zsyłam w malutkich uszytych woreczkach do szaf i piwnicy(przekładam nimi ?ciuchy robocze?= ogrodowe). Mam też instrukcje jak zrobić takie dekoracyjne ?szyszki? z lawendy- postaram się ją odszukać. Resztę przepisów wrzucę do chatt?owego ziołowego wątku.
KaRo- jak zawsze lejesz miód na moje serce ;:196
100krotko (znowu na siebie mile wpadamy :wit ) Wyobraż sobie, że dałaś mi do myślenia stwierdzeniem, że zioła mogą być również stylem życia! A wiesz, że możesz mieć rację? No bo to całe zbieranie, suszenie, te słoiki, torebki, pęczki przeróżne, gotowanie, i te wszystkie aromaty, a przede wszystkim czerpanie radości z tego- to może i faktycznie już się robi styl życia? O rany, teraz będę myślała...
Krwawnica- lud prosty, a mądry stosował krwawnicę do leczenia ran, miała tamować upływ krwi- jej garbniki mają właściwości ściągające. Ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne(taki prototyp antybiotyku :D ). Surowcem zielarskim jest ziele, które zbieramy w czasie kwitnienia. Jest stosowane przy nadmiernych krwawieniach miesiączkowych, krwawieniach z przewodu pokarmowego, w leczeniu biegunki na tle nieżytu jelit, w nieżycie żołądka i przy chorobie wrzodowej.
Naparem i rozcieńczonym ekstraktem można płukać jamę ustną i gardło przy stanach zapalnych i aftach, krwawieniach z dziąseł, paradontozie. Napar do okładów na oczy przy nadmiernym łzawieniu i zapaleniu spojówek. Do przemywania skóry przy atopowym zapaleniu skóry, owrzodzeniach, wypryskach sączących, trudno gojących się ranach, łojotoku, rozszerzonych porach. Napar z ziela krwawnicy dobry jest również na niestrawność. W naparze można też płukać włosy, które się przetłuszczają(można też do łagodnego szamponu dodać wyciąg z krwawnicy- na 100 ml szamponu- 50 ml wyciągu) ufff...
:D
Dalo- jaka piękna zielono- złota odmiana szałwii! Teraz już wiem jakiej odmiany mi brakuje... :D , Halino, to zdecydowanie santolina. Ją też chcę...

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale cudowne pęczki Lawendy! Oj będzie się u nas działo na ziołowych działeczkach! Liliano, czekamy na te instrukcje! Piękne fotki!
x-d-a

Post »

Lorrie, niestety, nie mam fotek kwitnącej szałwii :(
W ogóle teraz widzę, że jakoś mało zdjęć robiłam w kąciku ziołowym - ziółka są takie skromne, że jakoś im się robi zdjęcia w ostatniej kolejności, niestety... W przyszłym roku muszę to zmienić!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dalu, zioła skromne? Nie zgadzam się z takim poglądem. To rośliny równie ozdobne, jak i inne, które za ozdobne uchodzą. Często zioła są wyjątkowo piękne :D
Oto dowody: szałwia lekarska

Obrazek

lawenda lekarska

Obrazek

lebiodka czyli oregano

Obrazek

cykoria podróżnik

Obrazek

dziurawiec i lawenda

Obrazek

a to przecież tylko niektóre!
No i Dala zmusiła mnie do pogrzebania w archiwach i wyszukania kilku zdjęć :lol:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rzeczywiście robią wrażenie. Zapach można sobie nietrudno wyobrazić... ja patrząc na te zdjęcia po prostu go czuję ... Chatte - super zdjęcia dodałaś!
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LilaRose pisze:100krotko (znowu na siebie mile wpadamy :wit ) Wyobraż sobie, że dałaś mi do myślenia stwierdzeniem, że zioła mogą być również stylem życia! A wiesz, że możesz mieć rację? No bo to całe zbieranie, suszenie, te słoiki, torebki, pęczki przeróżne, gotowanie, i te wszystkie aromaty, a przede wszystkim czerpanie radości z tego- to może i faktycznie już się robi styl życia? O rany, teraz będę myślała...
Tak myślę, jeśli ktoś poświęca więcej niż przeciętnie czasu na slow-food, czy jak to tam zaszufladkować ;-) to to się wiąże ze stylem zycia - w końcu zawsze można sobie zrobić wygodę i po prostu używać witaminek i minerałów w pastylkach, zamiast gotować pełnowartościowe posiłki i zdobywać wiedzę o wpływie roślin na nasze zycie...

Dzięki za informacje o krwawnicy ,naprawdę nie widziałam, że najpospolitszy chwast w mojej okolicy ma tak długą tradycję w leczeniu róznych schorzeń...

A wiesz, kupiłam sobie nasionka szałwii muszkatołowej i hyzopu...nie myślęzakładać specjalnej grządki na zioła, ale posadzić je na rabatkach między kwiatami...niech sie rozsiewają, idąc za przykłądem nagietków...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z czym Wam się kojarzy taki właśnie styl życia? Dla mnie to sielskość-anielskość, to zapach słońca, przemawiający przez zioła, to taki wewnętrzny spokój, to niecierpliwość za powrotem z pracy do domu ...
x-d-a

Post »

Izo, zioła są piękne, wspaniale pachną i efektownie kwitną, ale pojedyncze kwiatuszki są czasami niepozorne i skromne.
Wystarczy pobiegać po forumkowych ogrodach i obejrzeć zdjęcia - baaardzo rzadko widuje się na nich ziółka...
Chodzi mi o to, że nie doceniamy ich urody i wartości ozdobnych, nawet jeśli uprawiamy je gdzieś z boczku to głównie dla ich walorów zdrowotnych i przyprawowych...
Ale ja jestem absolutnie za tym, żeby to zmienić i uczynić zioła królowymi naszych rabat!
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza wkleiła piękne zdjecie dziurawca - ta roslina naprawdę jest ozdobą ogrodu! Przyplątała się do mnie nie wiem skąd, dwa lata temu i przygarnęłam ;-) trzeba tylko kontrolować jej pogłowie, bo podróżnik z niej niezły...

Przytulił sie do róży :-) i chyba mu tu dobrze. Gwoli ścisłości - jakby sie kto pytał, to ja go nie uprawiam, sam sie uprawia :-)

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”