Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
-
- 50p
- Od: 20 kwie 2010, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Prymule
Pierwiosnka wyniosłego ja wysiałam 27.12. Ku mojej radości
już 7.01 pojawiły się pierwsze kiełki. Oby tak dalej. :P .Natomiast storczykowy i omszony jakoś jeszcze nie mają ochoty na kiełkowanie.

Agnieszka
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje dzisiaj wysiałam i wystawiłam do ogrodu. Teraz czekam... 

- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga W. a jak wygląda pierwiosnek storczykowy, czy masz może etykietę z nasion ze zdjeciem? kto jes producentem nasion? Dziekuje za odpowiedz. Barbara. 

-
- 50p
Basiu ja miałam nasiona pierwiosnka storczykowego firmy Legutko (więc chyba wschody nie będą najlepsze), a co do etykietki, mam ale zdjęcie mogę zrobić wieczorkiem (w necie są zdjęcia) i znalazłam go również w tym wątku
Agnieszka
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
W zeszłym roku kupiłam prymulki a po przekwitnięciu wsadziłam je do gruntu. Późną jesienią zakwitły ponownie. Czy to oznacza, że się zaklimatyzowały iw tę wiosnę również zakwitną? Nie mam w tym doświadczenia więc liczę na waszą pomoc.
Paulina
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Każdy ma swoje pomysły na wysiew nasion. Często sprawdzone. Opiszę swoje metody wysiewu:
Nasiona pierwiosnka wyniosłego są dość duże jak na pierwiosnki więc można je siać:
- posypać warstwą drobnego żwirku ale przy osypywaniu nasion ważne jest by przed wysianiem mocno docisnąć ziemię wtedy na pełne nasiona sypiemy warstwę żwiru ale nie grubszą jak one same czyli żwirek ma być bardzo miałki.
- gdy nasiona wciśniemy w podłoże to wystarczy lekko zakręcić ubijarką po powierzchni ziemi by nasiona zostały przykryte.
Podstawowym błędem w osypywaniu nasion jest dóbr odpowiedniej frakcji ziemi czyli jej ziarnistości. Przy pierwiosnku wyniosłym osypujemy bardzo miałkim piaskiem o ziarnach nie większych jak ziarna pierwiosnka. Lub samym puszystym torfem.
Podlewanie:
Dwa sposoby:
- zamgławianie najprościej ręczny spryskiwacz
- lub podlewanie podsiąkowe do takiego podlewania przed wsypaniem ziemi do donicy należy przygotować odpowiedni drenaż. Dość wysoki średnio ? donicy. Ja stosuję drobne kawałki zmielonej cegły ( można ją kupić w sklepach z pokarmem dla gołębi, cegielniach), lub inny drenaż który będzie łatwo przyjmował a zarazem magazynował wodę. Na drenaż nakładam kawałek włókniny a następnie ziemię do wysiewu. Raz na kilka dni donicę zanurzamy w głębokiej podstawce na np. 20 minut. Drenaż napije się wody i odda ją dla torfu z piaskiem. (Sposób wysiewu stosowany przez adamza07)
Nasiona pierwiosnka wyniosłego są dość duże jak na pierwiosnki więc można je siać:
- posypać warstwą drobnego żwirku ale przy osypywaniu nasion ważne jest by przed wysianiem mocno docisnąć ziemię wtedy na pełne nasiona sypiemy warstwę żwiru ale nie grubszą jak one same czyli żwirek ma być bardzo miałki.
- gdy nasiona wciśniemy w podłoże to wystarczy lekko zakręcić ubijarką po powierzchni ziemi by nasiona zostały przykryte.
Podstawowym błędem w osypywaniu nasion jest dóbr odpowiedniej frakcji ziemi czyli jej ziarnistości. Przy pierwiosnku wyniosłym osypujemy bardzo miałkim piaskiem o ziarnach nie większych jak ziarna pierwiosnka. Lub samym puszystym torfem.
Podlewanie:
Dwa sposoby:
- zamgławianie najprościej ręczny spryskiwacz
- lub podlewanie podsiąkowe do takiego podlewania przed wsypaniem ziemi do donicy należy przygotować odpowiedni drenaż. Dość wysoki średnio ? donicy. Ja stosuję drobne kawałki zmielonej cegły ( można ją kupić w sklepach z pokarmem dla gołębi, cegielniach), lub inny drenaż który będzie łatwo przyjmował a zarazem magazynował wodę. Na drenaż nakładam kawałek włókniny a następnie ziemię do wysiewu. Raz na kilka dni donicę zanurzamy w głębokiej podstawce na np. 20 minut. Drenaż napije się wody i odda ją dla torfu z piaskiem. (Sposób wysiewu stosowany przez adamza07)
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Kontakt:
Czy chodzi o tę prymulkę?fiskomp pisze:Aga W. a jak wygląda pierwiosnek storczykowy, czy masz może etykietę z nasion ze zdjeciem? kto jes producentem nasion? Dziekuje za odpowiedz. Barbara.

Pozdrawiam, Marta
- Dyshia
- 1000p
Dzisiaj w końcu (ale nie linczujcie mnie za to stwierdzenie, na pewno niedługo sobie pójdzie
) chwycił mróz, to może moje prymulki zaczną działać. 

-
- 50p
Pierwiosnek wyniosły nawet dosyć ładnie powschodził (mimo, że nasiona nie były przemrożone), natomiast storczykowy i omszony - tylko mam po kilka siewek 

Agnieszka
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Wysiałam wczoraj pierwiosnek wyniosły. Skrzyneczka stoi na balkonie. No i mam dylemat - Przykryć czy nie?
Z ubiegłego roku mam około 10 sadzonek pierwiosnka ząbkowanego. Mam nadzieję, że w tym roku zakwitną.
Marzy mi się pierwiosnkowa rabatka....
Z ubiegłego roku mam około 10 sadzonek pierwiosnka ząbkowanego. Mam nadzieję, że w tym roku zakwitną.
Marzy mi się pierwiosnkowa rabatka....
- Dyshia
- 1000p
Moje pierwiosnki już chyba dwa tygodnie marzną na dworze i zastanawiam się, czy już im może wystarczy. Nasionka zaczną kiełkować dopiero, jak rozmarzną, prawda? Zwracam się jeszcze raz z pytaniem do osób, które wysiewały w ten sposób pierwiosnki: jak długo powinnam je na zewnątrz przetrzymywać i czy może pozostawić je tam do końca, i jak przyjdzie wiosna i mrozy miną to dopiero wtedy zaczną kiełkować? Czy lepiej wnieść po czasie do domu??
Kupiłam drugą paczkę nasion, gdyby ten wysiew się nie udał...

-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Pozostaw na dworze, same wykiełkują, jak sie ociepli, będą rosły bardziej zwarte, ogólnie zdrowsze.
Jeśli wniesiesz do domu mogą wykiełkować wcześniej, ale bardzo sie wyciągną do światła i często atakuje je grzyb w zamknietym pomieszczeniu.

Jeśli wniesiesz do domu mogą wykiełkować wcześniej, ale bardzo sie wyciągną do światła i często atakuje je grzyb w zamknietym pomieszczeniu.
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Moja doniczka z nasionkami pierwiosnków też jest na dworze,już trzy tygodnie.
W sobotę poszłam ją zobaczyć i co widzę............ centralnie na środku doniczki leży kocia kupa.
Zabrałam ją z doniczki,ale co z tych moich nasionek będzie to nie wiem,część kupy pewnie wsiąkło w powierzchnie ziemi w doniczce.
W sobotę poszłam ją zobaczyć i co widzę............ centralnie na środku doniczki leży kocia kupa.

Zabrałam ją z doniczki,ale co z tych moich nasionek będzie to nie wiem,część kupy pewnie wsiąkło w powierzchnie ziemi w doniczce.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
a ja wczoraj zamówiłam pierwiosnek pietrowy....zauroczył mnie ,ma ktos go u siebie
ma jakies specyficzne potrzeby

ma jakies specyficzne potrzeby